tisdag 4 mars 2014

Rika erfarenheter och fattiga vanor

Idag tänkte jag att vi skulle roa oss med att granska mina vänners konsumtionsvanor. Helt skamlöst gräva lite i deras köpbeteenden. 

Det kan tyckas ofint men jag har faktiskt ett syfte med det. Eftersom jag inte är någon dunig liten kyckling längre (vad är jag nu, en fullfjädrad höna?) har jag genom åren lärt känna mängder av människor, några av dem har kommit att bli nära vänner. Och de är naturligtvis mina vänner av en enda anledning - för att jag tycker mycket om dem. 

Grupp X. Består av hårt arbetande människor med löner över genomsnittet och höga levnadskostnader. Hela deras tillvaro bygger på att lönerna fortsätter att rulla in eftersom de är högt belånade och sårbara. De är inte särskilt spännande i det här sammanhanget.

Men i vänkretsen finns ytterligheter åt båda hållen och dessa personer är bra mycket mer intressanta:

Grupp Y. Personer som har så de klarar sig och mer därtill och inte tvingas arbeta för sin försörjning (vilket är intressant i sig, eftersom de alla valt att arbeta på ett eller annat sätt).  

Grupp Z. Människor med vanlig arbetarlön, som lever på småpengar i slutet av varje månad. 

Konsumtionsvanorna varierar oerhört mycket mellan grupp Y och Z. Och då menar jag inte vad de köper utan hur de köper. Kom ihåg att det är mina personliga iakttagelser av min bekantskapskrets. Eventuellt ser det helt annorlunda ut bland dina vänner.

Det hela kan sammanfattas så här: ju mer pengar, desto mer sällan handlar de. 

Grupp Y har väldigt avskalade hem. Lite prylar. Luftiga garderober och skåp. Under långa perioder köper de ingenting och när de väl köper något är det genomtänkta designmöbler eller ett fåtal utvalda kvalitetsplagg. Rakt igenom långsiktiga och genomtänkta beslut.

De jag känner som har minst pengar att röra sig med är de som köper, köper och köper. Helt hysteriskt. De har redan knökfullt med prylar och trots detta försöker de pressa in ännu mer. Vad jag vet är ingen av dem skuldsatt och för mig får folk göra vad de vill för sina pengar så detta är ingen kritik, bara ett konstaterande. De köper drösvis med kläder eftersom det är så billigt på de stora kedjorna. Och det är lätt att byta ut Ikea-möbler. Man kan alltid unna sig något nytt eftersom priserna är låga. 

De som har minst pengar har mycket att lära av Y-gruppen. Nu menar jag inte att lågavlönade ska försöka hosta upp 20.000 kr för en Mulberrykappa. Jag menar att de som vuxit upp med mycket pengar har en helt annan syn på konsumtion. De undviker slit och släng-kulturen och tänker efter innan de spenderar. 

Även den med begränsad ekonomi bör tänka sig för innan köp. 
Det är dyrt att handla billigt. 

4 kommentarer:

  1. Vilket bra inlägg! Jag tänker ofta numera på vännerna i grupp Y. De som renoverar gamla ärvda möbler, köper sällan men bra kläder och kan knep för att ordna fest för femtio personer till en billig peng. Själv har jag tidigare satt värde på att kunna köpa till fullpris och ha mycket att röra mig med. Totalt fast i ett slags statustänk som jag inte vet var det kommer ifrån. Jag vill undvika att handla billigt. Kom gärna med tips!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack snälla! Mina spontana tips är:
      1. BIG NO NO att gå in i billiga kedjor som tidsfördriv!
      2. Om du inte verkligen behöver något så KÖP DET INTE. Du behöver inte en massa toppar, tröjor, byxor och grejer för att priset är "billigt". När du väl verkligen behöver t.ex en tröja så köp en tröja som du vet att du kommer att använda i flera år. Tänk på att kostnaden för 4-5 billiga plagg = ett långsiktigt kvalitetsplagg!
      3. Undvik REA! Om det inte gäller saker som du verkligen behöver och du gör ett smart medvetet val att vänta på sänkt pris. Jag köpte en dunjacka på mellandags-rean (direkt efter jul) men det var ett planerat köp och jag köpte ingenting annat "bara för att det var rea".

      Det tar tid att vänja sig av med nöjesshopping (fråga mig! Det är en gammal vana som sitter som berget i belöningscentrat i hjärnan) men det går och man inser snabbt hur mycket pengar man sparar. Och det känns så mycket roligare att använda en exklusiv "fin" tröja än att köpa ytterligare fem nya H&M-tröjor. Hoppas att du förstår hur jag menar...

      Radera
  2. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

    SvaraRadera
  3. Tack för bra svar! Jag håller med om rean. Har nu testat att behovshandla de senaste två reorna och har lyckats hyfsat. Frågan är om jag dock verkligen ville ha vinterjackan jag köpte även om den var på rea... Skulle det varit värt att vänta ett år till och köpa en fullpris? Jag vet inte. Någonstans vill jag bara sprätta pengar igen... Och har svårt att avgöra om ett "kvalitetsplagg" är värt pengarna eller ej. Dvs hur länge och mycket kommer jag att använda det? Har ej en stor garderob så varje plagg räknas och bör användas.

    SvaraRadera