tisdag 4 mars 2014

Tar igen förlorade kronor

HURRA! Idag har jag arbetat in större delen av det jag förlorade genom att dra på mig en karensdag i torsdags. Jag var så extremt osugen på en inkomstförlust för en hel dag att jag ville lösa det snabbt. Annars går jag bara och irriterar mig över det.

I Norge har man inga karensdagar. Även om jag förstår att karensdagen är till för att sjukförsäkringen inte ska utnyttjas känns det märkligt att vi svenskar blir misstrodda medan norrmän blir betrodda. Och en stor nackdel med karensdagen är att de flesta går till jobbet trots att de är sjuka. Jag själv är inget undantag även om jag drar gränsen vid feber eller sjukdomar som påverkar arbetsförmågan alltför mycket. Inte bara av ekonomiska skäl utan för att jag vet att mina kollegor blir överbelastade. Dessutom är jag rädd att jag ska smitta ner alla andra. Nu kanske jag råkade tulla yttepyttelite på det sistnämnda just den här gången men jag hoppas att de klarar sig.

Eftersom jag gav förra månadens usla sparbelopp underkänt har jag börjat lista saker att sälja på nätet. Nu jäklar ska det krängas grejer! Helst min mans. Och barnens. De har alldeles för mycket grejer och saknar vett att plocka undan efter sig. Måste bara ta tag i den jobbiga biten med att fotografera objekten och författa annonser. Tycker att hela den här Blocket-grejen är ganska jobbig ända fram till jag står med pengarna i handen. Då känns det plötsligt värt det. Dessutom måste man plåga sig genom alla dessa mejl där folk lägger skambud, under hälften av begärt pris. Folk har ingen skam i kroppen! 

Jag har redan lyckats sälja ett presentkort till en kompis. Jag fick presentkortet av jobbet och det gäller på en stor resebyråkedja. Det kan tyckas sniket men hon fick bra rabatt och det var lika bra att sälja eftersom jag inte har några planer på att ge mig iväg på några utlandsresor. Kompisen betalade glatt och var nöjd över att få ett bra pris eftersom hon planerar weekendresor nu till våren. Som tur är har inte alla människor köpstopp. 

Detta väcker onekligen en och annan tanke...omfattas resor av köpstoppslagen? 
Det är inte långt kvar till vi ska göra vår semesterplanering på jobbet och självklart vill jag att vi ska få en innehållsrik sommar men jag vill samtidigt inte bränna för mycket pengar. Det här behöver jag fundera vidare på. Min man tjatar fortfarande om hund men jag försöker slå dövörat till.

Nåväl, de 900 kr jag håvade in för presentkortet är ett välkommet tillskott i posten "övrigt". På fredag är vi bjudna på fest och jag behöver köpa en födelsedagspresent. Ibland är det härligt hur saker och ting löser sig smidigare än man tänkt sig. Det är just den här typen av kostnader jag inte tillåter mig att ta från bankkonton eftersom jag är obeveklig mot mig själv. 


2 kommentarer:

 1. Ja, vi håller uppenbart jämna steg :)
  Jag är också i startgroparna för att ta mig i kragen och lägga ut saker till försäljning.
  Tycker precis som du, att det är ett väldans jobb innan man står med pengarna i hand.
  Men nu är jag ivrig att få fylla mitt sparkonto i lite snabbare takt än lönen kommer.
  Och saker finns det gott om... Bara att hitta folk som vill köpa.
  För mig kommer det nog mest handla om många småsummor. Men det kan bli mycket pengar i långa loppet :)
  Så, då kör vi!

  Och angående frukt-påsarna, så används de ofta här också istället för gladpack, eller som bärkasse hit och dit, innan de blir till soppåsar :)

  Resor. Köpstopp eller inte.
  Det beror väl på vad man själv satt upp för sorts köpstopp, tycker jag.
  Här ska det göras några småresor inom Norden, till släkt och vänner, under året.
  Men vi planerar dem i god tid, för att veta vad och hur vi vill göra.
  För att kunna hålla nere kostnaderna.
  Och för att veta vad vi vill lägga pengar på i år.

  SvaraRadera
 2. Klart att de flesta vill resa bort med familjen! Jag tvivlar på att det blir någon kvalitetssemester när man är hemma och rensar i röran och hänger tvätt, som vilken vardag som helst. Tänkte mer att en påkostad utlandssemester på ett fancy hotell inte känns särskilt köpstopps-aktigt :)

  Lycka till med försäljningarna. Det är härligt att bli av med saker som bara ligger och skräpar. Frågan är vad du menar med småsummor, man vill ju inte att annonskostnaden äter upp den lilla "återbäring" gamla prylar kan ge. Jag har testat Facebooks köp- och säljsida (jag tror det finns flera olika, jag valde en för Stockholm för att slippa krångel med paket/porto/betalningar) . Ungarnas fotbollsskor blev sålda på en timme! Nackdelen är att annonsen snabbt åker ner i feeden och försvinner. Å andra sidan är det kostnadsfritt att lägga upp annonser.

  SvaraRadera