torsdag 27 mars 2014

Sparismen

Sparsamhet verkar locka allt fler människor. 
Snart kanske sparismen finns som ett begrepp?
Att det finns en ideologi i dagens samhälle bakom sparande, en rörelse som vuxit fram i takt med att människor tröttnat på konsumtion och strävar efter ekonomisk frihet. Ja, det var något jag aldrig tänkte på när jag började min spardiet. 

Inte så att jag trodde att jag ensam löst en hemlig kod eller inbillade mig att jag var den enda i världen som dragit slutsatsen att pengar ger utrymme för valmöjligheter. Däremot kände jag inte till att så många hade sparsamheten som livsstil. Jag visste givetvis att det finns alternativa livsstilar baserade på självhushåll, antikonsumtion och minimalism. Jag hade läst artiklar om downshifting och köpstopp. Oftast handlar det om miljömedvetna människor som främjar återvinning eller personer som bedriver jord- och skogsbruk utan maskiner och lever på vad gården ger. Ägg från egna höns och mjölk från geten. Jag ser absolut inget fel i detta, tvärtom. Det är bara väldigt svårt för mig att relatera till detta. Jag är uppvuxen i stadsmiljö, inte på landet. Jag har aldrig plockat ett ägg och min erfarenhet av getmjölkning sträcker sig till vad jag sett på TV. Min kunskap om odling är mycket bristfällig och jag får tag på föda genom att gå ner till min lokala matbutik och plocka från hyllorna.

Självhushållarna och miljönördarna har en livsstil som sticker ut och fördomsfullt nog så känns det långt ifrån mig själv. Återigen, inte på grund av att det skulle vara sämre utan för att det handlar om helt andra levnadsval och ideologier. Det ligger mycket politik i miljötänket men mitt sparande har ingen politisk agenda. Jag är en inbiten stadstjej som lever cityliv och trivs med det. Jag vill downshifta men utan att säga nej till ett bekvämt boende och en modern livsstil. 

Så, nu har jag ventilerat mina fördomar och kan fortsätta med vad jag ville säga. Nämligen att jag är positivt överraskad över att vi är så många "vanliga" hårdsparare som delar samma vision och mål. Vi som har vanliga jobb eller skola att gå till och som vill hoppa av medelklassens berömda ekorrhjul. Jag känner inte en enda person som lever som jag gör nu men via internet har jag hittat så många att det börjar likna en växande folkrörelse. 
Sparismen är på framfart!


4 kommentarer:

 1. Vi upplever samma sak! Kanske skulle vi upptäcka ännu fler om vi vågade vara mer öppna. Tyvärr märker vi att många tycker att vi är lite udda när vi börjar prata om tidig pension och ekonomiskt oberoende. Vi får hoppas att det här verkligen är en växande folkrörelse!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att prata om tidig pension är något som får folk att tro att man tappat det helt. Jag undrar vad det beror på, förmodligen en uppgivenhet för att de tror sig vara dömda till ett liv i arbete och löneberoende och då måste alla andra också vara det.

   De flesta drömmer om ett liv som ekonomiskt oberoende men de gör ingenting för att ens FÖRSÖKA (förutom att köpa lotter och leva på drömmen om storvinst).

   Men jag hoppas givetvis också på en växande folkrörelse!

   Radera
 2. Jag tror att det som förenar dessa är att vi är många som ser vilket otroligt slöseri som förekommer i vårt samhälle. Det är överkonsumtion av prylar, kläder mm. Mat som åker världen runt trots att det borde vara inneffektivt men bara för att enerigi är relativt billigt etc. Sen har vi kanske som individer närmare till olika uttryck för vår kritiska hållning till detta. För den som kommer från 'stan' är möjligheten att välja smartare i butiken (och gå dit mer sällan) kanske det som ligger närmast till hands och för den som bor på landet är det självhushållning (och att köpa det man inte odlar/föderupp själv av grannen) som är närmast till hands. Vi kommer helt enkelt från olika håll men drar samma grundläggande slutsats, som egentligen borde vara självklar från början, ekonomi betyder ju "hushållning med begränsade resurser"...trots att vårt samhälle anses ha blivit för fokuserat på ekonomi...hur mycket av "hushållning med begränsade resurser" tycks vi se omkring oss?!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men det är de lite "udda" som syns och hörs i debatten. Vanligt folk skakar lite på huvudet åt de där som väljer att bo i en stuga i skogen, utan el, varmvatten eller grannar.

   Vi som lever ett modernt liv och inte utmärker oss vid första anblicken blir på ett sätt betraktade som ännu mer udda. Udda för att vi inte verkar udda, om du förstår vad jag menar. Vi förväntas konsumera upp inkomsten och göra samma levnadsval som våra medelklassgrannar gör. Vår omgivning räknar med oss, att vi ska spendera och slösa så att vi alla kan identifiera oss med varandra.

   Radera