lördag 1 mars 2014

Att undvika hybris

Idag har jag ägnat mig åt sjuknärvaro på jobbet. Eller, så farligt var det inte men helt återställd är jag inte. Det märkte jag först efter arbetsdagens slut och därför blir kvällens inlägg inte mer än några små tankar som korsade hjärnan under dagen. 

Av en händelse råkade jag passera en kiosk under rusningstid. Dessa långa köer. Milda makter vad folk slösar pengar! Det måste vara flera sparare än jag som reagerat på detta. Alla dessa småköp av snacks, läsk, tidningar och godisbitar som görs slentrianmässigt. Det är lätt att ställa sig utanför och tänka "Vilka losers som inte har knäckt koden." Det är farligt att bli självgod och tro att ens egen livsval är bättre än andras. Dels för att det inte var länge sedan jag själv köade med diverse belöningsprodukter i famnen, dels för att alla har rätt att välja sitt eget liv. Jag känner mig en aning skamsen och anledningen till att jag tar upp det är att jag är övertygad om att det är vanligt förekommande tankar hos hårdsparare. Man tror sig ha kommit på något smart när det i själva verket är upp till var och en att spendera sina pengar hur man vill.

Tankarna vandrade vidare. Jag längtar efter våren och då menar jag inte bara knoppar och fågelkvitter. Jag längtar efter ett årstidsbyte i garderoben. Det börjar bli skittråkigt att klä sig för att gå till jobbet då jag kört hela utbudet av vinterjobbkläder. Van som jag varit vid att komma med nya plagg ett par gånger i månaden. Jag får ta upp ett förslag om arbetskläder till diskussion på nästa möte med ledningen. Det skulle lösa klädfrågan.

Min man är inte slösaktig men inte heller lika sparsam som jag, även om han försöker bidra så mycket han kan till sparkontot. Han står fortfarande och dreglar i elektronikbutikerna på fritiden och vill fortfarande kunna gå ut och ta en öl emellanåt. Jag får bita mig i tungan för att inte säga "Kan ni inte sitta hemma och dricka kranvatten istället?" Nej, det där sista var inte riktigt sant men jag hoppas att han hakar på mitt köpstopp ett snäpp till för att hjälpa mig få en rivstart på sparandet. 

6 kommentarer:

 1. Hej! Nu har jag läst igenom alla inlägg på din blogg. Mycket trevlig läsning! Apropå losers som köper sötsaker så hade du nog misstagit dig på mig igår. Jag köade nämligen för att köpa enbart en fruktansvärt äcklig fabriksbakad rulltårta samt Ballerinakakor på vårt lokala Hemköp. Barnens önskemål.

  Men då visste åskådaren inte att min egentliga anledning var att handla mat till en gäst vi ska ha på besök i helgen. Vi slapp dock handla specialmat då det visade sig att gästen åt det vi skulle bjuda på. Så den utgiften försvann helt, men eftersom jag ändå var på Hemköp kunde jag passa på att handla fredagsfika för att slippa dubbel bensinkostnad.

  Köpet betalades med OKq8 Visa med 1 % bonus. Hemköps bonuskort drogs också. Självklart köpte jag ingen kasse. Därefter gick jag hem till familjen och åt hemlagad middag, förutom köpekakorna.

  Men den som bara såg mig i butiken såg nog en vanlig fredagsloser som köpte fabrikstillverkat socker :)

  SvaraRadera
 2. Haha! Alltid svårt att debattera utlägg i ett förhållande. :)

  SvaraRadera
 3. Hahaha! Ekonomen, du är precis som jag! Och det är ungefär som "Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man", dvs. det finns gånger då även sådana som vi köper "skit".

  Förutom den rara lilla detaljen att jag aldrig skulle välja rulltårta utan hellre köpa något annat fabriksproducerat fika , om jag nu måste. Det borde nämligen vara 70-års åldersgräns för att äta rulltårta ;)

  Ett stort tack för att du orkade traggla dig genom alla mina blogginlägg, du anar inte HUR glad jag blev när jag läste det!

  SvaraRadera
 4. Per Penning, om min man slösar för mycket kommer det att sluta med att han tilldelas veckopeng istället. Samma belopp som vår 13-åriga son får, för rättvisans skull ;)

  SvaraRadera
 5. Ahahaha, underbart citat. "Det finns nätter då Fantomen lämnar djungeln och går på stadens gator som en vanlig man". Precis så kändes det att handla socker på Hemköp.

  Mitt barn älskar fabriksbakad rulltårta. Den hemgjorda varianten går inte lika bra, oavsett vem som bakar den.

  Som sagt, rolig och välskriven blogg!

  SvaraRadera
 6. Tack än en gång!

  När jag var yngre gillade jag de där fyllda citron- eller chokladmuffins som brukade ligga och trängas i närheten av de fabriksproducerade rulltårtorna och giffelpåsarna. De hade en härligt konstgjord smak som jag uppskattade på den tiden.

  SvaraRadera