onsdag 19 mars 2014

Anta en utmaning!

Jag kan inte tacka nej till en utmaning så jag hakar självfallet på Familjen Fri's utmaning att bokföra och redovisa alla livsmedelsinköp under april månad. 
http://familjenfri.se/?p=855  


Givetvis kommer jag att redovisa mina siffror även här i bloggen. Jag planerar att spara alla kvitton och bokföra dem genom att gruppera utgifterna och sedan summera varje kategori i slutet av månaden. Det borde väl vara det enklaste sättet? Eller har ni några bättre förslag?

Haka på ni också! Ju fler desto roligare. In på Familjen Fri's blogg och anmäl ert intresse. Alla vi som deltar lär tänka oss för både tre och fyra gånger innan vi lägger någon onödigt skit i varukorgen så tänk på alla sköna slantar vi kommer att spara. 

Matkostnaderna har hoppat upp ett snäpp under den senaste veckan eftersom båda barnen är sjuka. Det borde vara tvärtom eftersom de äter mindre men nej, de vill ha saker som inte finns hemma och då är det bara att ranta till affären och köpa olika varianter på flytande föda och drycker som fungerar till halsfluss. Räknar med att ta igen det under nästa månad genom att sänka matkostnaden något. 

Ps. Någon som vet hur man lär barn att börja käka bönor och linser på eh, ungefär två veckor?

10 kommentarer:

 1. Härlig blogg! Så kul att det finns fler av oss kvinnliga sparfanatiker! Ska försöka övertala min sambo att vara med i utmaningen ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Klart att du ska övertala sambon. Det är nyttigt att se svart på vitt var vi faktiskt lägger pengarna. Kan bli kul :)

   Radera
 2. Du kan göra tacos baserat på kidneybönor istället för köttfärs. Om det egentligen är billigare (vilket jag antar är syftet) är dock inte självklart. Det beror på om du blötlägger bönorna själv och om du lyckas få tag på billiga kidneybönor. Ö&B brukar ha storpack. Har testat dem och de är goda. Tror de kostade under 20 kr för 800g torra bönor. Tacos brukar ju barn gilla och med de vanliga kryddorna blir det nog succé. :)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips men jag vet inte om jag vågar röra barnens tacos...

   Radera
  2. OK. Men har du smakat Tacobars bönsås? Man kan beställa allt där med bönor istället för köttfärs. Det är så gott! :) Är övertygad om att ungarna gillar åtminstone Tacobars bönsås med härliga starka kryddor. Du kan kanske föra in dem på bönornas väg via Tacobar. En "investering" möjligen... ;)

   Eva

   Radera
  3. Tacobar? Nej hu, det kostar ju PENGAR att äta där!

   Skojade bara, det är ett superbra tips som jag lägger på minnet.

   Radera
 3. Det enklaste sättet att få barnen att äta linser och bönor är att servera detta. Vi åt linssoppa med barnen idag (3 och 5 år) och det är deras favorit. Vi brukar ha lite gott bröd till men trots det kostar en sådan måltid en bra bit under 10 kronor per (vuxen) person.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Vi har gjort en gryta/sås på röda linser några gånger och den äter alla med god aptit. Bönor är svårare. De gillar bruna bönor och fläsk men det är det enda. Det var lättare när barnen var små, det är nu de är kräsna med maten.

   Radera
 4. Kul att du hakar på utmaningen! Vi är väldigt nyfikna på hur fördelningen kommer att se ut för oss. Vi tror ju gärna att vi har koll men anar att vi kommer att få några överraskningar.

  Angående linser och bönor så var vi vegetarianer hela familjen när vår äldsta var liten. Hon har inga problem med att peta i sig alla möjliga sorters bönor numera trots att vi övergått till köttätande. Hon är ju inte så gammal ännu så det är möjligt att det blir mer protester när hon blir äldre. Mitt bästa tips för att få barnen att smaka nya saker är att inkludera dem i matlagningen. Stora tjejen står alltid bredvid när vi lagar mat och provsmakar såsen eller häller upp ris. När barnen börjar bli tillräckligt stora kan de få börja laga själva någon dag i veckan. Göra det till en gemensam aktivitet istället för en hushållssyssla. Ge dem en utmaning, t.ex. den här veckan ska vi lära oss det bästa sättet att tillaga broccoli" och så får alla i uppdrag att hitta det bästa receptet. Nu blev det mycket svammel men något vettigt kanske går att hitta. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra tips och inte alls svammel. Tyvärr funkar det där oftast bättre på mindre barn. Mina barn åt "allt" när de var små och nyfikna.

   Det är nu de är kräsna och har en massa åsikter kring maten. Jag har hört att det är typiskt för barn i tidig pubertet att tycka att saker (som de tyckt om tidigare) smakar "äckligt". Det handlar inte om att de är bortskämda, istället ligger hormonella orsaker bakom. Vi gör ingen stor grej av det, om något inte passar får man äta av det andra som står på bordet. Det går över.

   En sak har du väldigt rätt i, det kinkas inte med den mat man själv har lagat så vi försöker få dem att vara delaktiga alternativt laga en och annan middag. Det räcker till och med att låta dem t.ex krydda såsen... :)

   Radera