söndag 9 mars 2014

Lista på mitt hushållssparande

Som ni vet har jag köpstopp och jag har inte köpt en onödig pryl sedan jag började. Man skulle kunna tro att detta är tillräckligt men nej, jag måste ständigt hitta nya utmaningar. Det går att spara mer. 

Även små förändringar i vardagen ger stora resultat. Det går inte en dag utan att jag tänker på mina utgifter och hur jag kan förbättra mitt sparande. Med tanke på att jag tidigare lät pengarna rulla utan att ens försöka påverka vardagskostnaderna är detta en stor omställning för mig.

Här är en lista på saker jag har ändrat. 

 1. Slutat fylla kylen med 5-6 färskvarupålägg åt gången, 1-2 får räcka. 
 2. Helt slutat köpa juice.
 3. Dragit in nästan helt på dessertostar och alla andra helggodsaker. Köper bara när vi verkligen är sugna på något speciellt och inte för att "ha hemma". Barnen får godis eller snacks som vanligt, that's it. 
 4. Portionsförpackad yoghurt räknas numera som delikatess och får endast köpas vid enstaka tillfällen. (Jag kan få svåra cravings efter Activia citron som jag brukade äta till frukost eller kvällsmål nästan dagligen men det är bara att bita ihop).
 5. Köper inte mer frukt än vad som går åt de närmaste 1-2 dagarna. Gjorde ett undantag med apelsiner för 8 kr kilot. Fyllde på rejält för att kunna pressa färsk juice.
 6. Infört fler hemlagade lågbudgetmiddagar, t.ex. soppor och vegetariska rätter.
 7. Diskar med Scotch Brite (den mjuka sidan) istället för med diskborste. En droppe diskmedel i svampen räcker till massor av disk. (Har diskmaskin men här finns alltid något att handdiska i alla fall).
 8. Börjat ta med egna kassar till mataffären.
 9. Slutat ringa onödiga mobilsamtal ("Hej, var är du?" eller "Nu är jag på väg" när vi ändå redan avtalat en tid att träffas).
 10. Slutat låta golvvärmen och handdukstorken i badrummet stå på full fräs dygnet runt.
 11. Bokar regelbundet tid för att tvätta i tvättstugan istället för att köra halvfulla tvättmaskiner hemma titt som tätt. 
 12. Slutat överdosera tvål, schampo, balsam, diskmedel, tvätt- och sköljmedel. 
 13. Använder ratade kläder i garderoben för att ge dem en andra chans.
 14. Struntat i bokrean, och alla andra reor också för den delen.
 15. Försöker ha så många "kostnadsfria" dagar i veckan som möjligt. Dvs. dagar då jag inte behöver plocka fram plånboken en enda gång. 
Om det är någon som sitter och trycker på fler tips så dela gärna med er.

12 kommentarer:

 1. http://sparapengar.be/
  JG

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken! Den verkar intressant och jag tänker läsa igenom alla delarna ikväll.

   Radera
 2. Tack för tipsen :) Jag ska pröva tips nummer 7. Blir alltid irriterad på mig själv för att jag slösar för mycket med diskmedlet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. härligt! Det är löjligt genialt. Jag tänker aldrig mer köpa en diskborste.

   Radera
 3. Roliga tips, svårt att komma på fler faktiskt även om jag har ett som dessvärre du inte kan utnyttja då jag förstod av någon inlägg att ni har tvättmaskin hemma och inte tvättar i gemensam tvättstuga som jag. Men det tipset är groteskt snålt, pinsamt att skriva. Berättade för mamma häromdagen och hon skrattade och sa att jag bara var smart. Du skulle svimma om du visste så eftersom du kanske är på jobbet när du läser det här så besparar jag dig denna svimning som kan leda till hemgång och löneavdrag... ;)

  För övrigt så diskar jag dels i min lilla bänkdiskmaskin men då jag upptäckt att den faktiskt drar lite mer el än jag trodde...så diskar jag ofta för hand också men bara med svampar (med vit eller grön skrubbsida beroende på föremål.)

  När jag studerade utomlands delade jag studentrum med en sydkoreanska som bott i USA. Hon var chockad över att jag köpt en toaborste till vår kokvrå....hon vägrade använda den och jag blev tvungen att förpassa den till toaletten istället...sedan dess så förstår jag att många i världen faktiskt använder diskborsten enbart till toalettstolen...

  Eva

  SvaraRadera
 4. Oj upptänkte att jag missat att läsa ordentligt, du har ju tydligen tillgång till tvättstuga också... Läs ej vidare om du tror att du svimmar...

  Jo det här med sköljmedel. Inte bra ur miljösynpunkt så jag köper det ytterst sällan. Har upptäckt att jag nu ytterligare har en god anledning att inte alls köpa det. Vår tvättstuga är alltid ren och fräsch, soppåsen innehåller aldrig annat än tomma tvättmedelsförpackningar och tomma sköljmedelsflaskor. (Skrev det för att du skulle fatta att jag ej rotar i äckliga sopor.)

  Men är sköljmedelsflaskorna verkligen tomma? Nja...oftast inte helt. Man kan tillsätta några droppar vatten och man har sköljmedel för en eller två maskiner. Och det är oftast inte mer än man behöver just då. Har man "otur" så kommer man dit när soppåsen är tom. Det här måste ha varit det värsta och osmakligaste snåltipset du hört talas om. (?) :)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, det är verkligen INTE det värsta eller osmakligaste snåltips jag hört. Svimmade inte det allra minsta. Tycker att det var riktigt kul faktiskt. De enda snåltips jag tycker är osmakliga är följande:
   1. Stöld.
   2. Snyltande.
   3. Äta vad andra lämnat eller kastat.

   Så fortsätt du att ta reda på andras slattar. Det är väl bra att de kommer till användning, till sista droppen :)

   Radera
 5. Har just hittat din blogg, och läser nu från början - mycket underhållande! Spartips att lägga till listan ovan:
  1. Riva osten när den börjar bli tråkig och frysa in. Spar både tid och pengar när man sedan gör hemmagjord pizza eller gratäng.
  2. Testa nya varumärken. Jag köper t ex alltid Eldorados Cream cheese som är 15 kr billigare/förpackning än Philadelphia och utan tillsatser.
  3. Bunkra presenter på rea eller erbjudanden eller på semesterresan.
  4. Tvätta med maskinens snabbprogram när kläder bara behöver fräschas upp. Gäller såklart inte underkläder eller lakan eller dagissmutsiga jeans, men skjortor och annat som ändå alltid används med t-shirt/linne under.

  Ska bli roligt att följa dig!
  /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Varmt välkommen! Vad kul med en ny läsare och imponerande att du orkar traggla dig genom bloggen från dess början.

   Tack för dina spartips, ska absolut testa Eldorados cream cheese även om jag annars brukar undvika lågprismärken. Du får gärna lämna fler tips på "fynd" om du vet några som smakar bra/har bra kvalitet till lågt pris.

   Jag brukar passa på att köpa en del presenter när det är bra erbjudanden men då gäller det att veta att det fungerar. T.ex böcker och kläder är inte så smart om mottagaren vill byta och då blir det tråkigt att behöva meddela att man fyndat på en rea tre månader tidigare så att det saknas bytesrätt...

   Radera
 6. Hej igen!
  Även Eldorados tomatpuré rekommenderas, liksom de röda linserna av samma märke.
  När det gäller presentlager hamstrar jag sånt jag vet har åtgång - pysselböcker till barnkalas ett nog det bästa exemplet. Ett annat spartips är att önska sig lite vardagslyx när man fyller år eller i julklapp, typ vin, ost, lyxmarmelad, te, fin choklad eller vad man nu har på sin guldkantslista. Personer som får ge detta brukar också vara glada att få konkreta presenttips. Dessutom kan givaren själv bestämma prisklass på gåvan.
  Hälsningar Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Antecknar tomatpuré och linser. Jag kommer ihåg förut när Konsum hade blåvitt som eget märke och jag tyckte att deras makaroner var överlägsna alla andra makaroner. Ingen trodde på mig pga tråkig och billig förpackning men sedan, när de väl hade provat dem, gick de och köpte dem :) De var lite mer u-formade än Kungsörnen m.fl och SÅ mycket godare.

   När det gäller spartips i presentform har jag alltid (redan lång innan köpstopp) passat på att önska mig en del tråkiga men nödvändigt praktiska saker för att slippa köpa dem själv. Alltså inte dammsugarpåsar direkt men andra praktiska grejer. På den tiden hade jag nämligen inga problem att köpa mig lite lyxmarmelad eller fin choklad. Nu är det omvänt eftersom jag bara "får" köpa nödvändiga saker men inte lyxshoppa...

   Radera
 7. Är ganska ny på detta, men njuter när jag inte har köpt något på en dag, och då kan räkna in den slanten i spar =)

  SvaraRadera