onsdag 14 maj 2014

Välkommen valp!

Nu är vi fem i familjen. Det blev en valp! En liten grabb med sylvassa tänder och mycket bus i blicken. 

Kostnaderna so far:
Köp av valp: 14 000 kr
Köp av tillbehör, s.k startkit: 2500 kr
Försäkring: 3354 kr/år. 30% rabatt första året. 

Vi köpte:
Hundbädd
Mat- och vattenskål
Några hundplädar att lägga i bädden.
Halsband och koppel. 
Hundgodis och tuggben. 
Hundmat
Leksaker
Klotång

Vid hämtning av valpen visade det sig att vi fick en enorm goodiebag fullproppad med saker (det kunde uppfödaren ju ha kläckt ur sig innan vi shoppade loss helt vansinnigt på djuraffären). Så nu har vi dubbla uppsättningar av en del saker men eftersom han kommer att tugga i sig en del och växa ur en del annat så kommer allt förmodligen till användning.

Just nu försöker vi mest vänja oss och hitta rutiner (tidiga morgnar och mycket spring ut på gräsmattan så fort vi misstänker att han behöver göra ifrån sig). Min lyxiga ledighet är inte längre så ledig men väldigt mysig. 

Alla kostnader för hunden och dess tillbehör täckte vi med pengarna från Blocketförsäljningen av möbler. 

Hundköpet innebär att vi stannar hemma hela sommaren och, som jag nämnt i ett tidigare blogginlägg, kostnaderna kommer att gå (minst!) jämnt upp med vad det hade kostat oss fyra att åka på en anspråkslös semester i år. Därför innebär köpet egentligen ingen extra utgift för oss, förutom den framtida tilläggskostnaden för foder och försäkring. 

Och barnens glädje! Den är underbar att se. För att inte tala om hur hela familjen jollrar och pjåskar. Alla är djupt engagerade, hjälpsamma (14-åringen går frivilligt ut med soporna!) och nyförälskade. 
9 kommentarer:

 1. Det blev hund! Grattis till nya familjemedlemmen!
  Och som du skriver, med omprioriteringar så blir livet med hund inte dyrare (naturligtvis beroende på hur man lever innan!)
  Vi har ju två munnar mer att mätta nu, men det ryms i vår egna matbudget som vi samtidigt dragit ner på.
  Vet knappt själv hur det kan gå ihop, men framförallt köper vi nog mindre snacks och godis samtidigt som vi hittat billigare ekologiska varor på Willys.
  Ja, i alla fall, hund är nyttigt för välmåendet!
  Lycka till med valpen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det finns många fördelar med hund, mycket positiva känslor och inte minst all frisk luft och motion som man får på köpet.

   Jag tror också att hundmaten ryms i den egna matbudgeten, särskilt med tanke på att vi hade en kanin tidigare som låg på ungefär samma kostnad med toaströ, hö, pellets och ekologiska örter. Snålmånadens specificerade utgifter gav mig bra koll på vad vi faktiskt kan spara in på ännu mer (min mans chipskonsumtion för att nämna något!).

   Radera
 2. Hej Snålcoachen!
  Tack för en bra och underhållande blogg! Jag har förstått att du gillar ett rikt socialt liv, men att du gärna vill begränsa kostnaderna förknippat med att ha gäster. Du vill gärna vara generös på ett sparsamtsätt, eller?

  Här är mina bästa mattips:
  - 1. Inse att gästerna kommer för Din/Er skull, inte för att bedöma maten. "-hellre äta gröt tillsammans än fläskkotletter ensam"
  2. Presentationen!! Gissar att du i ditt "gamla liv" shoppat loss på vackra glas, koppar, uppläggningsfat m.m. Utnyttja de vackra sakerna för att förhöja intrycket av maten. Ett av de största WOW:en jag fått var en paket spaghetti och en burk pesto i mitt fina sydamerikanska lerfat (middag för 6 för 30:-) En slätmixad helt vit potatissoppa serverad i en vacker skål/kopp i mörkare färg, lövtunna skivor av rödbetor på vitt porslin.. Bläddra igenom kokböcker för inspiration.
  3. Eftersom alla har pengar men ingen har tid (???) är det höjden av lyx att bjuda på långkok. Styckningsdetaljerna som lämpar sig bäst är oftast billigare - när bjöd du senast på oxsvansragu eller lammlägg? Coq au vin eller Boeuf Bourguignon? Pulled Pork eller äkta chili con carne.
  4. Om du ändå gillar att bjuda på oxfilé och hummer - bunkra när affärerna kör sina lockpriskampanjer vid storhelgerna och håll beredskap i frysen.
  5. Fyll "finköttet" med "fulkött". Smaksätt blandfärs med svamp eller chili eller örter eller vadsomhelst och fyll lövbiff/filé med detta.
  6. Det är bättre att bjuda på helstekt kött än biffar, tycker jag. Då kan du använda resterna till godaste pytten.
  7. Gör en mättande soppa till förrätt med ett gott bröd.
  8. Köp Bag-in-box och servera i fin karaff.

  Hoppas du kan använd några av tipsen!

  mvh MittEgetEverest

  p.s. Jag tycker inte att du ska snåla in på dessertostar och pålägg i vardagen. Ostskalkar kan bli en viktig del av en middag som smaksättning i pastasås, paj, färsbiffar mm. Vi rensar påläggslådan nästan varje fredag då vi gör hembakad pizza med alla möjliga rester som topping.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Wow, vilka kanontips! Du är ju grym på mat och jag blir verkligen inspirerad att bjuda hem folk på långkok. Boeuf Bourguignon råkar vara en av mina personliga favoriträtter...

   I fjol bjöd vi hem några vänner på hemlagad gulaschsoppa och fick faktiskt massor av beröm. Gästerna kunde inte minnas när de senast åt det och det är väl så det är, att många glömmer bort dessa klassiker i sin iver att bjuda på nyare och trendigare mat, typ libanesisk hämtmat...

   När det gäller presentationen kan jag bara hålla med, en vacker och genomtänkt dukning skapar festkänsla oavsett vad som serveras! Mitt eget lilla knep är att alltid "överdriva" lite och ställa fram ett helt gäng skålar med extra tillbehör som gästerna kan plocka av. Det kan vara allt från röror till brödet, flera sorters oliver, olika småsallader eller annat (beroende på vilken mat som serveras). Det fyller ut och är mysigt att sitta och plocka med.

   Radera
  2. Vad roligt att kunna vara inspirerande! Har en hemlig dröm om att skriva en snåljåpens guide till kostnadseffektiv matlagning...
   Med vänlig hälsning, MEE

   Radera
  3. Det är bara att sätta igång :) Glöm inte att skicka länken till mig när du är klar! Lägger gärna ut den på bloggen också. Eller, du kanske hade tänkt skriva en bok?

   Radera
 3. Kul att hitta hit och grattis till den nya härliga familjemedlemmen! Vad är det för ras? Djur berikar livet tycker jag, skulle inte kunna leva utan...
  Må så gott!

  SvaraRadera
 4. Grattis till er nya lilla familjemedlem! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Det var inget enkelt beslut men det känns trots allt som rätt beslut.

   Radera