torsdag 22 maj 2014

Svenskens genomsnittliga semesterkassa - fusksiffror?

Inte för att tråka ut er med min låsning på semesterkostnader men jag fick en så bra kommentar från Frivid42 (ni hittar den i kommentarsfältet under förra blogginlägget). Han har gett ett genomtänkt exempel på hur han räknat fram vad semestern faktiskt kostar honom och hans familj. 

Ämnet är så intressant att jag inte kan låta bli att ägna ytterligare bloggutrymme åt att älta det här med utökade kostnader under semestern...

Jag utgick nämligen från att beloppen i mitt förra inlägg (googlad uppgift på genomsnittlig semesterkassa) kan tolkas som semesterkassa = semesteraktiviteter. Typ resor. Det känns lite missvisande eller är det jag som tänker knasigt? Enligt mig borde en semesterkassa innebära allt som spenderas utöver hushållets vanliga kostnader. Låt oss säga att någon köper en resa för 18 000 kronor. Menar man då att semesterkassan är 18 000 kr eller har personen i fråga verkligen räknat in alla kringkostnader, t.ex resor till och från flygplatsen och fickpengar? Fickpengar som dessutom brukar hamna i rullning redan på flygplatsen.

Och hur är det med resterande semesterveckor? Borde man inte räkna in alla utökade kostnader även där? De allra flesta spenderar nog mer fickpengar än vanligt under semestern. 
Åker och hälsar på släkt och vänner. 
Kanske tillbringar en dag på Grönan och en annan dag på Skansen? 
Passar på att äta ute mer än vanligt. 
Skollov innebär utökade matkostnader även för den familj som äter sina måltider hemma. 

Ja, ni förstår säkert hur jag menar. 
Nu lovar jag att inte tjata mer om detta. Nästa gång skriver jag om något helt annat. 

2 kommentarer:

 1. Ja, jag trodde, som du skriver, att semesterkassa innebär de ökade utgifter man har under semestern.
  Vi har tänkt att vi ska klara oss på 10.000 totalt på vår resa, men kanske vi helt är ute och cyklar här... Återstår att se :-) Men exempelvis kommer bensin inte kosta jättemycket då vi åker två familjer i en bil och delar på kostnaden. Fixat några gratisbiljetter till inträden. Osv.
  Tiden jag är ledig hemma kommer troligen inte kosta mer än vanligt, då jag är ensam och planerar och greja hemma mest hela tiden.
  När dottern är hemma kommer hon troligen följa med kompisar till deras sommarstugor och sånt som inte kostar extra.
  Ja, ett förtydligande om hur jag tänker :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, det känns som att ekonomibloggare förstår precis medan de som publicerar undersökningarna missar att ta med det mest väsentliga...

   För övrigt tycker jag att du verkar ha ordnat allt på ett föredömligt sätt, samåkning, gratisbiljetter och utlåning av dotter ;)

   Radera