tisdag 13 maj 2014

Mål och mening - för nya läsare

Jag vill välkomna alla nya läsare. Vad kul att ni har hittat hit! Det är flera som ställt samma fråga om vad jag har för mål med mitt sparande. Därför tänkte jag förklara detta lite närmare (det mesta finns att hitta bakåt i bloggen för den som vill läsa mer).

Jag har haft köpstopp sedan 1 januari 2014. Det handlar inte om ett köpstoppår utan mer om att lägga om livsstil. Klart jämförbart med den som vill gå ner i vikt och väljer att lägga om sina vanor istället för att köra en kort bantningskur. 

Köpstoppet baseras på följande:
 • Jag har tröttnat på att det mesta i våra liv styrs av konsumtion. Shopping har blivit ett fritidsintresse och ett sätt för människor att umgås. Jag känner många barnfamiljer som tillbringar de flesta helger i köpcentrum utan att egentligen ha några specifika ärenden att uträtta. Jag vill ge mina barn en uppväxt där de ser oss vuxna göra annat än att konstant stå med plånboken i handen redo att betala.
 • Jag tycker om att ha ett vackert hem med modern teknik men jag vill inte känna av den fåfänga hetsen att ständigt behöva förnya bostaden och byta ut fullt funktionsdugliga saker. 
 • Jag vill inte längre jobba 40-50 timmar i veckan för att ha råd att plocka livsstilspoäng och/eller upprätthålla en hög standard i fråga om ett överflöd av prylar, kläder och nöjen. 
 • Målet är att halvera antalet prylar här hemma istället för att fortsätta att fylla på i skåp och lådor. 

Istället har jag alltså valt att sluta handla onödiga prylar och sparar varenda krona som inte går till nödvändiga kostnader. Målet är att försöka frigöra mig från ett löneberoende. Att ha råd att välja det liv jag vill leva. Att slippa vara löneslav fram till pensionen. 

Jag hoppas att detta förtydligar det hela en aning. Lämna gärna en kommentar om det är något du undrar över eller om du bara vill skriva några rader. 

På återseende!

11 kommentarer:

 1. Är väl inte direkt en ny läsare men riktigt intressant att se målen summerade på detta sätt!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är inte så mycket för målsättningar egentligen eftersom jag inte vet exakt hur framtiden kommer att se ut, men det är i alla fall grundstenarna.

   Radera
 2. Jag tycker att det är mycket befriande att få läsa att fler inte vill hamna/stanna i ett liv baserat mestadels på konsumtion. Man blir inte lyckligare av fler grejer utöver det nödvändiga. Man blir ju lycklig av relationer. Och bygger relationerna på att man ska tävla i prylar, vad är de värda då?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för dina kloka ord "Man blir ju lycklig av relationer. Och bygger relationerna på att man ska tävla i prylar, vad är de värda då?"

   Ja, det är otroligt skönt att befria sig från konsumtionshetsen. Däremot har jag fortfarande ett intresse av kläder och inredning men jag har ett ännu större intresse av en friare framtid och det gör valet enkelt. Det blir enkelt när man inser att man aldrig är nöjd oavsett hur mycket man än shoppar/renoverar/spenderar. Det kommer hela tiden nya saker som man inbillar sig att man måste ha och inte fasiken bryr man sig om det man köpte för tre år sedan...

   Radera
  2. Eller hur! Tänker att man visst kan bry sig om sitt utseende etc och samtidigt inte vilja vara en (över)aktiv konsument. Bara för att man inte vill dras med i konsumtionshetsen innebär det inte att man struntar i att bry sig. Det vore som om en feminist inte fick ha läppstift.

   Radera
  3. På pricken! Att sluta överkonsumera innebär inte att jag måste sjunka ner till lodisnivå. Dessutom har jag klädkod på jobbet så arbetsgivaren skulle inte direkt jubla om jag plötsligt kom klädd i något gratisfynd från soprummet :)

   Radera
  4. Hahaha! :) Näe.

   Radera
 3. Apropå din första punkt som köpstoppet baseras, att livet styrs av konsumtion och att familjen tillbringar sin lediga tid i gallerior, så blir jag nyfiken på om du har någon shoppingkatalysator i din bekantskapskrets?
  Det vill säga en vän/bekant som gillar att shoppa och, innan ditt köpstopp, fick dig att göra mindre genomtänkta köp när ni umgicks?

  http://minimalisterna.se/shoppingkatalysatorn/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, kanske inte direkt någon shoppingkatalysator men absolut att vi vänner uppmuntrade varandra att köpa ("Klart att du ska ha den, den sitter JÄTTEBRA på dig") när anledningen att träffas i köpcentrum och gallerior var att shoppa och fika.

   Nämnvärt är att jag inte har några problem att följa med som smakråd nu för tiden, utan att känna mig det minsta frestad att handla själv. Det yttersta beviset på att jag är avgiftad..?

   Radera
 4. Härligt sätt att tänka, stämmer väldigt väl överens med mina egna tankar om köpstopp och att stiga av konsumtionståget samt fokusera på viktigt på riktigt som jag kallar det. :) Glad att jag hittade hit!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och varmt välkommen!

   Ja, det är en befriande känsla att inse att det går att kliva av köpkarusellen och jag blir faktiskt förvånad över att inte fler genomskådar det här med att jobba - få lön - spendera alla pengar - jobba mer för att få mer pengar som också spenderas, om och om igen....

   Radera