lördag 3 maj 2014

Specificerade livsmedelskostnader

Nu har jag satt mig ner och räknat samman Familjen Fri's (http://familjenfri.se/) utmaning, att bokföra alla livsmedelsinköp för april månad. 

Oj, oj! Jag fick TOKRAPTUS när jag såg vad vi lagt på godsaker. Min man köper alltid chips och dipp på fredagarna (det är tydligen heligare än Bibeln) och barnen får lördagsgodis. Visserligen var det påsk i april men ändå, jag har läxat upp dem ordentligt. Det visade sig nämligen vara vår tredje största utgiftspost! Fy skäms, bot och bättring. 

Färdigmaten var en färdiggrillad kyckling, förutom den lilla pippin har vi lagat all mat från grunden. Kött & fisk låg också högt, särskilt med tanke på att jag tycker att vi var duktiga både på att äta upp det som låg i frysen samt svängt ihop en del vegetariska middagar. 

Övriga poster finns inte mycket att säga om, det känns rimligt för en familj på fyra personer med två aktiva barn i uppväxtåldern. Då räknar jag även in att de varit hemma en del (inte minst hela påsklovsveckan). Den höga kostnaden för läkemedel sammanfaller med pollensäsongen men nu har vi bunkrat så familjens tre allergiker har så det räcker och blir över. 

Bröd & Kex: 189 kr
Mejeriprodukter: 696 kr
Kött & Fisk: 597 kr
Stapelvaror: 319 kr
Ägg: 24 kr
Frukt & Grönt: 569 kr
Godsaker: 581 kr
Dryck: 78 kr
Färdigmat: 53 kr
Förbrukningsartiklar: 272 kr
Läkemedel: 390 kr
Utemat/utefika: 298 kr
Ospecificerat: 68 kr 

Den här utmaningen har varit minst lika lärorik som snålmånaden. Hädanefter blir det definitivt restriktioner vad det gäller helggodsaker.


4 kommentarer:

 1. För en Fattigbonddräng som huvudsakligen jobbar i mjölkbranschen, är det trevligt att mejeriprodukter toppar.Fortsätt gärna så :).
  Bra jobbat är det, så grattis till er.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar varmast! Vi älskar mejeriprodukter så du kan gott ta åt dig del av äran. Vilket mejeri tillhör du?

   Godis- och chipstillverkarna borde skicka ett personligt tack men de kan skicka det direkt till min man och mina söner. Själv äter jag nästan uteslutande choklad när jag är godissugen så jag är oskyldig.

   Radera
 2. Låter som att vi kom till liknande slutsatser. Vi lägger också mest på mjölkprodukter. Och även hos oss låg godsaker högre än vad vi trodde. Kul att få se din lista och att utmaningen gav insikter. Vi kommer nog att upprepa den senare under året! :)

  SvaraRadera
 3. Ja, jag vill också upprepa en specifikation av inköpen eftersom det visade sig vara det mest lärorika jag gjort under mitt köpstopp.

  Men nästa gång tänker jag lägga in posterna samma dag som jag handlat istället för att sätta mig med en hel hög kvitton och en miniräknare vid månadens slut. Lesson learned!

  SvaraRadera