tisdag 6 maj 2014

Den O-ekologiska skammen

Jag fick ett mejl från en läsare som undrar hur jag väljer när jag handlar mat och om det finns utrymme för ekologiska livsmedel i min snålbudget. Jag tycker att frågan är så intressant att den förtjänar ett eget inlägg i bloggen. 

Eftersom jag sätter en ära i att vara ärlig måste jag erkänna att vi inte alltid gör ekologiska eller närproducerade val. Kilopriser och erbjudanden styr oftast vad vi väljer att lägga i varuvagnen. Jag är så dålig på att handla ekologiskt att jag får skämmas. 

Jag försöker köpa ekologisk frukt och grönt men det blir uppskattningsvis ca 50% (här borde några piskrapp vina över ryggen). Är mest kräsen med bananer och vindruvor då de är riktigt hårt besprutade. 

Mejerivaror skulle jag kunna bli duktigare på, där köper vi kanske 30% ekologiska alternativ (här räcker det inte ens med en serie piskrapp utan jag borde hängas ut på torget till allmän beskådan också).

Jag köper en hel del produkter ur Icas egna serie "I love eco" (guldstjärna till mig!)
Vi är storkonsumenter av passerad tomat på tetra men tyvärr kan ingen jämföra sig med Muttis passerade tomater så där har vi gjort ett val att enbart använda Mutti till all mat där tomatsåsen har en framträdande roll. 

Jag köper alltid ekologisk sylt men min gillar marmelader och är inte lika noggrann med vad han väljer (det blir givetvis ingen guldstjärna till honom).

Ja ni hör ju, vi borde skämmas. 

Vi äter mycket nötkött och kyckling i den här familjen. Det står sällan griskött på menyn. Jag väljer alltid svenskt kött och vill att djuren är uppfödda i Sverige under bra förhållanden. Däremot är det inte lika viktigt att det är närproducerat. Min lokala handlare säljer köttfärs från Hälsingestintan. Riktig finfärs från gräsbeteskött. Det är den överlägset godaste köttfärs jag någonsin ätit och smaken går inte att jämföra med "vanlig" köttfärs. Jag har tittat på deras Facebooksida och blir lycklig av att se bilderna på vad som ser ut att vara en fin och familjär djurhållning. Vi använder färsen till alla former av köttfärsrätter, t.ex köttfärssås, lasagne, hamburgare, pannbiffar, hemtrillade köttbullar och - barnfamiljernas heliga paradrätt - tacos. 

När det gäller kyckling varvar vi Kronfågel med svensk majskyckling. Majskycklingen är dyrare och erbjuds sällan till extrapris, vilket gör att vi äter den mer sällan. Synd eftersom den är mycket godare. 

Vi köper aldrig varor från lågprismärken som Eldorado och Euroshopper. Jag tycker helt enkelt inte att de jag provat är lika goda som alternativen. 


11 kommentarer:

 1. Känner igen mig till viss del, vi lever utanför stan och vissa av grannarna är lantbrukare och då man ser deras situation blir det allt mer viktigt att köpa lokalt. När det gäller ekologiskt köper vi nog också en viss del av detta och jag tycker att det är viktigast när det är produkter som kommer från andra sidan världen så som Kaffe, Choklad och vissa fruker då dessa annars kan odlas på ett sätt som är direkt skadligt både för jorden, de som jobbar inom jordbruket och konsumenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Om jag bodde granne med lantbrukare skulle jag plinga på och fråga om de vill idka byteshandel. Eller snatta en kossa, de har så många så de märker väl inte om en saknas :)

   Radera
 2. Ni skall inte skämmas!! Själv undviker jag ekologiska mejeriprodukter. Mest för att vi har en kreativt fuskande ekomjölks leverantör i närheten av där jag bor. Det fuskas något så in i bängen... Dessa fuskare får mer betalt för sin mjölk, men de har inga eller små extra kostnader mot konventionella leverantörer. Det drabbar ju de som försöker sköta sig, men i och med att fusket kan pågå år efter år utan att kontrollerande mejeri bryr sig. Så är valet mycket enkelt för mig. Jag gynnar inga fuskare, så länge inte kontrollerna blir mer trovärdiga och bönderna mer seriösa. Så fortsätt ni handla konventionellt med gott samvete. De kossorna mår faktiskt bättre, enligt min erfarenhet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har hört talas om fusk med ekologisk mat. Det måste var höjden av oetiskt agerande. Fy fasen! Fuskbönderna bör beläggas med näringsförbud.

   Radera
  2. Jag är mållös... Har du skrivit om detta?

   Radera
 3. Tack för utförligt svar!

  SvaraRadera
 4. Kolla in Willys märke Garant. Där finns många ekoprodukter till bra priser!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det ska jag absolut göra! Är dålig på att handla på Willys eftersom vår andra stormarknad är större, roligare och har ett mycket bredare utbud av varor. Men Willys är billigare så periodvis brukar vi dit och storhandlar stapelvaror.

   Radera
 5. Märket Garant finns på Hemköp också.

  Trist att det kanske inte går att lita på vissa ekoproducenter Det kan urholka hela förtroendet.

  Köper sedan jul City Gross' ekopotatis. Den bara måste vara äkta då den är otroligt mycket godare än vanlig potatis. Men smakar det så kostar det. 25 kr /kg Men den potatisen är värd det!!!

  Eva

  SvaraRadera
 6. Jag är väldigt svag för god potatis (längtar halvt ihjäl mig efter den underbara färskpotatis-säsongen). Tyvärr finns inte City Gross där jag bor. Inte Hemköp heller. Vi har bara Ica och Willys att välja mellan.

  SvaraRadera