onsdag 3 september 2014

Kontokontroll - FÖRE IKEA-besök.

Idag hade jag planer på att rensa lite i lådor och skåp men den planen sprack då jag vaknade med ont i ryggen. Nu har jag varit på en långpromenad i skogen med hunden och mjukat upp stelheten. Vågar dock inte stå med böjd rygg eller akrobatisera för mycket eftersom jag ska åka till Ikea om ett par timmar. Jag såg att vi har fått Ikea-katalogen hem i brevlådan men jag utbrast glatt - Ha, jag går inte på den lätta! och kastade den utan att titta i den. Jag ska inte frestas att köpa något annat än det jag åker dit för. Det var över två år sedan jag var där senast så för mig är det här ett närmast exotiskt resmål. Jag vet att många har som helgnöje att åka dit men det har vi aldrig haft och det är väl därför jag blir lite upphetsad nu när jag ska dit. 

Tonåringen har ett stort skrivbord som jag beställde från ett finskt möbelföretag för många herrans år sedan och egentligen gillar jag det bordet väldigt mycket men det gör inte sonen. Han har länge frågat efter ett nytt och mindre bord. Han vill ha en glasskiva på ben och ingenting mer. Det är så kidsen lever nu för tiden, de behöver bara någonstans att ställa datorn. Vi har kompromissat genom att jag får ställa dit en liten hurts så att det finns någon förvaring. Förutom att frigöra mer yta kommer att det bli mer lättstädat. Dammsugaren kommer inte in under det nuvarande skrivbordet som står på några slags pluppar som är ca 4-5 cm (hur korkat?). Man kommer inte heller åt att dammsuga bakom utan att två personer först lyfter fram bordet, och jag kan meddela att det samlas mycket damm och skräp bakom bordet.

Nåväl, det är dags att peta in en liten kontokontroll också. 

Det här har hänt på mitt konto sedan lönen utbetalades 25/8: 

1200 kr till ett stående fondspar.
684 kr AMF Pension/fondförsäkring
400 kr Skandia Liv
605 kr Fackavgift.
20 kr månadsavgift bankkort
130 kr födelsedagspresent kompis
1413 kr till mat och förbrukningsvaror
0 kr till sparkontot eftersom jag inte fört över något ännu. 

Det blev 2659 kr över från den förra lönen och de åkte som vanligt rakt in på sparkontot. Ett belopp överfört till min man för hälften av våra fasta kostnader och kvar på kontot finns i skrivande stund 11 628 kr. Knapert, men jag räknar iskallt med att inte göra av med särskilt mycket och jag har bunkrat mat för ett par dagar framöver. Mer om det när jag ska redovisa första veckan av Super Spar September. Kände mig för övrigt som Svenne i tv-programmet Superspararna i morse när jag plockade fram kycklingfiléer ur frysen, lade dem i kylen och tänkte "Bra, nu går elkostnaden ner lite!"14 kommentarer:

 1. Tråkigt med ryggen!
  Hoppas det ger med sig utan att bli värre först?
  Angående från frys till kyl, det skrev jag också om igår :)
  Vi får ju berätta om alla sparmetoder, stora som.små, så det syns hur hårt vi kämpar en månad som denna... ;)
  Strongt gjort att slänga Ikea-katalogen sådär precis före besöket!
  Lycka till med "icke-shoppingen"

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Är lite klen i ryggen efter två täta graviditeter men det känns redan mycket bättre. Att åka till Ikea är något av en prövning när det gäller köpsuget eftersom det finns så himla många billiga bra-att-ha-grejer där. Möblerna struntar jag i men det gäller att undvika t.ex köksavdelningen. Jag gick inte ens i närheten för att undvika att inledas i frestelse...

   Radera
 2. 20 kr månadsavgift bankkort - Jösses, vad har du för bank? Jag har mina kort gratis, skulle aldrig falla mig in att betala för att ha ett bankkort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Skandiabanken och jodå, avgiften på 20 kr stör mig varenda månad men jag är så nöjd med min bank i övrigt och jag är trogen kund sedan länge. Har du något bättre förslag så ska jag se över det...

   Radera
 3. Hehe, nu har jag ingen tv så har inte sett Superspararna men kan inte låta bli att le åt din beskrivning med kycklingfileerna, så gör vi också!

  http://sparsamhetsfamiljenmedettbarn.blogspot.se/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för länken, kul! Grattis, det är imponerande att ni lyckats beta av ett lån på 70 000 kr. Snyggt jobbat!

   Superspararna kanske ligger kvar på play och då kan du se det via datorn (se och förfasas). Helknäppt program men något snappade jag tydligen upp ändå... :)

   Radera
  2. Tack!

   Nu har jag kollat på Superspararna... ja, vad kan en säga! Det var som sagt lite knasigt men det fanns några guldkorn (Göran NK Torin till ex)
   Jag saknade djup, skulle till exempel vilja veta varför de sparar och vad de har för mål.
   Nu framställdes de bara som snåla knäppisar.

   Radera
  3. Ja, de framställs verkligen som snåla knäppisar! Det är synd, jag saknar ett vettigt sparprogram som lyfter fram smarta och fiffiga supersparare som kan dela med sig av vettiga tips och inspirera andra utan att det blir tokstollevarning på det hela. Håller dessutom med dig om att det saknades mål och syfte.

   Radera
  4. Snålcoachen:
   Nästa sväng du går på bibblan så kan jag verkligen rekommendera att låna Göran NK Torins bok Konsten att leva billigt och må bra. Den känns charmigt amatörmässigt upplagd med mycket tips (även om många är självklara för en rutinerad Snålcoach) och just det att han bjuder på sig själv utan försköning upplevde jag som ovanligt och lite kul.

   Eva

   Radera
  5. Men åh, tackar! skriver upp den i mobilen (det moderna anteckningsblocket) och hoppas att de har den. Jag har ständig läslust så alla tips på bra böcker är ytterst välkomna!

   Radera
  6. Den är bra! Vi lånade hem den för några månader sen, recension finns på bloggen :)

   Radera
  7. Jag trodde väl aldrig att jag skulle läsa en bok skriven av en miljöpartist men jag blir mer och mer sugen på att gå till bibblan och fråga efter den ;)

   Radera
 4. får vi veta om du lyckade att inte köpa en massa 10 kr-prylar på Ikea :-) (jag är inte så orolig :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Känns skönt att höra att man är betrodd men det blev faktiskt något av en inre kamp ändå. Fick undvika krimskramsavdelningarna för att inte falla för frestelsen. Förhoppningsvis dröjer det två år igen till nästa besök...

   Radera