onsdag 17 september 2014

Jag, en smygsparare!

Inventerade frysen och hittade ett bortglömt paket nötfärs bakom några brödlimpor. Kompletteringshandlade riven ost och ett paket lasagneplattor så att jag kunde svänga ihop två rejäla ugnsformar lasagne. Dessutom blandade jag rivna morötter i köttfärssåsen. Den första formen räckte både till middag och matlådor så nu har vi en hel ugnsform kvar till i övermorgon - perfekt! Efter maten gick jag hem till en kompis för att ligga skavfötters i hennes soffa och prata bort ett par timmar. 

En tanke slog mig när jag gick hem. Jag pratar gärna ekonomi med mina vänner men nämner ytterst sällan mitt eget sparande. Eller, jag är ganska öppen med att jag sparar pengar men inte på vilken nivå jag valt att göra det. Det är sällan jag tänker på att hålla något hemligt och med mina närmaste vänner är jag väldigt öppen om det mesta. Därför blir det nästan lite komiskt när jag får frågor som "Har du köpt några höststövlar?" och "Kan inte du och jag gå och shoppa [infoga valfri vara]..." Och jag slingrar mig elegant från alla dessa knepiga frågor. 

Med tanke på att jag bara har fyra vänner som jag träffar regelbundet, resten av vännerna finns i periferin och vi träffas mer sporadiskt, är det fascinerande att de inte reagerat på min personlighetsförvandling. Jag är nio månader in i ett köpstopp som inte en enda av dessa personer har kännedom om. Det känns proffsigt faktiskt. Snacka om att leva dubbelliv!

Det är en sak att vilja ligga lågt med sin privatekonomi men att inte dela så betydelsefulla framtidsplaner med sina närmaste vänner? Det kanske verkar konstigt men jag tror att vissa saker känner man instinktivt att man vill hålla för sig själv för att slippa omgivningens reaktioner och - troligtvis - oförståelse. Det är samma tanke som ligger bakom beslutet att blogga anonymt.

Jag har fattat beslutet att inte berätta om mina sparplaner och mål. 
Det är som en liten må bra-hemlis.

8 kommentarer:

 1. Det var proffsigt gjort!! : D Nä man behöver inte berätta allt. Vi sparar drygt 30 procent av nettot trots låga inkomster och vi siktar på mer allt eftersom. Det känns otroligt skönt eftersom vi tidigare inte kunde spara en tusenlapp ens. Allt gott!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är proffsigt att gå från att inte spara en enda tusenlapp till att spara 30% av nettot! :) Dessutom bekräftar du min teori att även de med låga inkomster kan spara flitigt. Jag är inte heller någon höginkomsttagare.

   Radera
 2. Snyggt! Har du några tips på vad man kan säga när man får just de frågorna om man ska shoppa något?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag brukar skylla på kortsiktiga mål, det är det som slösarna kan relatera till. I våras skyllde jag på att jag ville hålla kostnaderna nere inför semestern och nu kan vi snart skylla på julen ;). Vid något tillfälle har jag lite svävande nämnt att jag vill "kolla vad som finns på nätet först". Andra gånger säger jag rent ut att jag inte behöver något just nu men att jag gärna hänger med som smakråd.

   Radera
 3. Köpte du verkligen färdigriven ost? Har du kollat kilopriset på den, brukar ju vara 60-70kr/kilot!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, det är hutlöst dyrt och jag borde prioritera att riva osten för egen maskin istället. Föll tillbaka i gamla vanor och det finns ingen annan förklaring än hjärnsläpp :)

   Radera
 4. Jag har aldrig köpt så mycket dock har jag köpt kvalitet ofta och lite dyrare. Så jag har inte få så mycket frågor.
  Jag kan prata om det med en kompis med vi bor tyvärr inte med i samma stan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har köpt kvalitet OCH ofta men nu när jag inte shoppar alls så har jag ju kvar en massa saker av god kvalitet. Så det lönade sig i längden...

   Radera