fredag 19 september 2014

Hygien - dyrt eller billigt?

För några dagar sedan köpte jag en ny handkräm på väg till jobbet. Det var något av ett emergency case eftersom jag glömde att smörja in händerna innan jag gick hemifrån. Mina händer blir lätt torra och kliar lite och jag måste alltid smörja in dem när jag har varit i kontakt med vatten. Missar jag det känns det oerhört obehagligt.

Jag duschar varje morgon och ibland händer det att jag tar ett bad på kvällen. 
Förr i tiden hade jag torr hud på kroppen och var därför tvungen att smörja in hela kroppen varje dag. Det vande jag mig av med för ett par år sedan och nu behöver jag sällan smörja in kroppen. Hemligheten är att tvåla in sig mindre. Vi behöver inte tvåla in hela kroppen varje dag. Det räcker att tvåla in väl valda ställen. Så fort jag slutade löddra in mig med parfymerade duschtvålar kunde jag alltså sluta kladda med parfymerade bodylotions. Händerna är en annan sak, de tvättas ju hur många gånger som helst varje dag.

Vart vill jag komma med hela den här harangen om mina hygienvanor?
Jo, jag skriver om budgetmiddagar och diverse besparingar som rör köket. Men hur ser det egentligen ut i badrummet? Det kan omöjligen bara vara jag som har proppfulla korgar ståendes i badrummet. Det är hudvård, hårvård, stylingprodukter, rakartiklar, parfymer och smink till förbannelse. Den som har tre förpackningar frukostflingor i skafferiet går förmodligen inte och köper ett fjärde paket men lustigt nog är det exakt så vi gör med skönhetsartiklar (i alla fall vi kvinnor). Vi kan ha fem olika kroppskrämer hemma men faller ändå för frestelsen att köpa fler. För att det är en snygg förpackning eller en ny doft. 

Förutom mitt köpstopp har jag en strävan efter ett mer minimalistiskt leverne och det går inte riktigt hand i hand med alla dessa flaskor, burkar och grejer. Redan tidigare i år rensade jag ut sådant som började bli gammalt eller kändes ofräscht. Resten använder jag upp undan för undan. Men det tar tid. Jag har ju inte alltid haft köpstopp och före dess var jag oerhört svag för just skönhetsartiklar. Av någon märklig anledning känner man sig så himla lyckad och glamorös när man står där och kletar in sig med en Diorkräm för 800 kr.

Jag tycker fortfarande väldigt mycket om exklusiva produkter och vackra förpackningar men känner inte längre att jag behöver ha tio olika flaskor som är till för samma grej. 
Det känns faktiskt onödigt att ha både hand- och fotkräm. Det är inte direkt så att mina fötter märker någon skillnad om jag smörjer in dem med handkräm. 

Det här är planen:

* Använda upp allt som jag redan har. 
* Bara köpa en av varje grej (när den gamla håller på att ta slut).
* Inte börja på den nya innan den gamla är slut (vilket jag alltid gjort tidigare och sedan har jag en massa bortglömda flaskor med bara småslattar kvar.)
* Hålla fast vid beprövade favoriter istället för att frestas av spännande nyheter som sedan blir liggandes för att jag går tillbaka till favoriten istället. 
* Noga tänka igenom när budgetalternativ fungerar lika bra. Grönt ljus för bra ansiktskräm men rött ljus för onödigt dyra duschtvålar eller handkrämer.

Är det fullt i era badrumsskåp eller har ni redan snålat in på badrumsprodukterna?

22 kommentarer:

 1. Jag har sett många såna badrum som du beskriver här och blir lika fascinerad varje gång...
  Har aldrig varit där själv, men har haft betydligt mycket mer produkter än nu.
  Jag har alltså bantat ner bland skönhetsprodukterna.
  Tvättar håret med 1-1,5 veckas mellanrum med schampotvål (och ja, det håller sig fräscht så länge! Hemligheten är just att vänja håret vid att inte tvättas jämt och att sluta med vanligt schampo. Är nog en fördel med långt hår med)
  Däremellan tvättar jag utvalda kroppsdelar varje dag och hela kroppen efter svettigare dagar, med en mild tvål.
  Olja (exempelvis oliv eller kokos) används vid behov.
  Har massageoljor och myggolja som luktar gott samt parfym.
  Och ringblomssalva till mindre områden som behöver extra omvårdnad ibland.
  Speciellt cerat till läpparna, för att det är enklare att bära med och smörja på.
  Har EN tandkrämstub (sett familjer som har fler olika sorter framme än vad de är medlemmar i familjen...?!) och en munskölj och de används tills de är slut innan ny öppnas.
  Inga stylingprodukter, inget smink, ingen det (gjorde egen ett tag, men inte känt behov av det på senare, tror det handlar om en kropp i balans och vad vi äter) inga handkrämer eller lotions...
  Japp, låter kanske konstigt, men det är den nakna sanningen, och ändå upplevs jag inte sååå udda.
  Är viktigt för mig att passa in i det samhället vi lever i, inte minst för min dotters skull! :)
  Oj, blev en lång kommentar...
  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Alltså, du är så intressant! Vad är schampotvål? Kan du verkligen vara utan deo utan att det luktar skunk om du anstränger dig/blir varm?

   Jag har läst om folk som slutat tvätta håret, tvättar håret med balsam men inte schampo och jag vet inte allt. Jag måste ändå säga att jag gillar schampo-balsamritualen och känslan av nytvättat väldoftande hår. Att håret kan hålla sig snyggt ändå, när man vant det av med tvättande, förstår jag men det är K Ä N S L A N. Dessutom tycker jag inte att det är där kostnaderna ligger. Det är alla krämer och sminkprylar som du är smart nog att hålla dig borta från.

   De allra flesta vill passa in i samhället men det gör man ju så länge man ser ren och fräsch ut. Hur många timmars duttande och kladdande som ligger bakom ELLER brist på detta framgår ju inte när man är bland folk...

   Radera
  2. omedvetenellermedvetenkonsumtion20 september 2014 kl. 22:25

   Schampotvål är förtvålade oljor och är som en hård-tvål.
   Förstår att det inte är där de stora utgifterna är gällande skönhetsprodukter, men billigare kunde jag nog inte tvätta håret. Blir kanske runt 150:- på ett år. Övriga hår-kostnader för mig är hårsnoddar, de flesta jag använder nu är väl i och för sig presenter till dottern, men annars kan man väl lägga till 50:- i hår-kostnad/år...
   "det är de små utgifterna som gör det" ;)

   Lite lukt kan det bli utan deo, men inte skunk! Inte när man tvättar sig där morgon och kväll. Men så här har det inte alltid varit kan jag lova!
   Framförallt var det jobbigt periodvis när jag slutade med vanlig deo, var väl mycket skit som skulle ut ur kroppen då kan jag tro.

   Kan förstå det där med KÄNSLAN som du skriver!
   Numera sitter nytvättat-känslan kvar i flera dagar, hur konstigt det än låter, var själv förbryllad i början :)
   Sen får jag väl erkänna att jag är lite bekväm av mig - sedan jag la om livet såhär och insett hur mycket tid jag kan lägga på annat, så vill jag verkligen inte tillbaka till det gamla :)

   Så länge man duttar och kladdar för sin egen skull så är det väl ok att lägga hur mycket tid som helst om man vill det.
   Att omgivningen inte direkt bryr sig, så länge man är fräsch, är nog bara att konstatera! (fast jo, det kan nog vara olika i olika umgängen)

   Radera
 2. omedvetenellermedvetenkonsumtion20 september 2014 kl. 07:50

  Gjort egen DEO ska det stå...inte DET... ;)

  SvaraRadera
 3. 40 årig skånemamma20 september 2014 kl. 09:37

  Först, tack för en peppande blogg, guld värt när man (jag och min man) sparar/investerar/kämpar i det tysta :)
  Jag har flera saker som lockar mig att konsumera men just skönhetsartiklar är inte min weak spot. Jag har schampo, balsam, duschtvål (storpack av billigt men ok kvalitet), billig deo, halvbillig ansiktskräm (niveas), puder, mascara (Mac-dator), gelevax (halvdyrt men bra) samt givetvis tandkräm och tandborste (nästan billigaste sorterna). Och parfym ibland som jag får billigt av min bror som jobbar så han får gratisprover alt. superbilligt.
  Jag färgar håret också (hemma) var tredje månad.
  Detta kanske inte imponerade på en "hardcoresparare" men jämfört med de flesta väninnor och kvinnliga kollegor så ligger jag bra till.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, vad roligt att du tycker bloggen är peppande! Vi är många som kämpar i det tysta :).

   Och jodå, du imponerar stort! Jag tycker att du bantat ner det till det allra mest nödvändiga på ett bra sätt. Jag tror att man måste prova sig fram till vad man kan köpa billigt/dyrt. Som du skrev, t ex halvdyrt bra vax men billig deo. Jag kämpar hela tiden mot skönhetsindustrins försök att övertyga mig om att dyra märken i glammig burk är så mycket bättre och roligare än tråk-Nivea från stormarknaden. Mitt sunda förnuft vill däremot få mig att inse att det finns STORA pengar att spara genom att låta bli de dyra produkterna. Jag frågar mig själv vad som gör mig lyckligast: mer pengar på kontot eller att rolla dyrdeo i armhålorna ;). Viktigast är ju trots allt att produkterna doftar gott och gör oss rena och fräscha.

   Radera
  2. 40 årig skånemamma21 september 2014 kl. 11:53

   Ja man undrar hur många som kämpar i det tysta egentligen... jag vågar prata lite om sparande och ifrågasättande av konsumtion men det ett himla navigerande bland vad man säger och till vem, pengar är ofta känsligt och det är dumt om det ställer till det i relationer. Det går ju inte heller att jämföra olika hushåll på ett rättvist sätt. Är det rättvist att vi har jättemycket mer i lön än en lärare och en sjuksköterska fast vi pluggat lika länge osv osv osv.
   Vissa fattar inte heller att det lönar sig att lägga lite tid på ekonomi och att man då "försakar" annat (även om jag inte ser det som försakan utan mer som in nya hobby...).

   Det var ju kul att du tycker att jag är duktig :)

   Ja man får prova sig fram med olika produkter. Som du säger, viktigast att vara fräsch och tycka att man ser okej ut :)

   Radera
  3. Jag kan bara instämma! Sparandet är min roligaste hobby någonsin :)

   Radera
  4. 40 årig skånemamma21 september 2014 kl. 20:41

   Den bästa hobbyn i alla kategorier :-D

   Radera
 4. Jag har 1) Vanlig tvål 2) Schampoo
  Ingen duschkräm. Jag använder mig att franska tvätthandskar http://www.becquet.fr/becquet/recherche.jsp?q=gant+de+toilette . Lite tvål på och bara att tvätta sig. Det blir mycket mindre tvål och man ta bort gamla hud. Det är standard fransk sätt. Används även utan att duscha. Man brukar vanligtvis ha två stycken i parallell :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag antar att tvätthandsken är den fyrkantiga lilla frottégrejen med en ögla på? Supersmart, men menar du att man tvättar sig med den utan vatten när du skriver "används även utan att duscha"? Ser för övrigt väldigt snyggt ut när det matchar handdukarna :)

   Radera
  2. Med vatten men utanför duschen. Blötter den, lite hårdtvål ochj bara att tvätta den, skölja den med vatten och skjölja sig med handsken.

   Radera
 5. Oj, det här var kul läsning! Både inlägg och kommentarer.

  Jag har varit en stor burksamlare, men lyckats banta ner mig. Jag köper ingenting billigt, eftersom jag undviker mineraloljor och vissa kemikalier. Jag använder mest Weleda-produkter, kokosfett och Eucerin duscholja.

  Har försökt att köra utan schampoo, men det funkar inte. Särskilt inte när jag kör LCHF...

  Jag har aldrig duschat dagligen. Förr tränade jag minst varannan dag så då blev det oftare. Nu blir det nog bara max två gånger i veckan. Men jag tvättar där det luktar vid behov!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Japp, kommentarerna om folks hygien- och duschvanor är jättekul! Det är ju sådant man inte diskuterar så ofta annars.

   Vad gör du med kokosfettet och vad är det för kokosfett (korkad fråga: är det samma som man köper på mataffären och använder till ischoklad?).

   Eucerin duscholja är fantastisk! Jag fick testa den när vi övernattade hos en släkting i vintras och gick sedan och köpte en egen redan dagen efter. Det var förra sommaren och sedan dess har jag inte köpt någon ny men det kan tänkas att det blir den igen när alla befintliga duschtvålar i badrummet förbrukats...

   Radera
  2. omedvetenellermedvetenkonsumtion20 september 2014 kl. 22:37

   Intressant att höra att det inte fungerar utan schampo när du äter LCHF! Man blir ju nyfiken på varför kroppen reagerar så.
   Sen kan samma metod ibland fungera dåligt först, men fungera bra om man provar senare... Nopoo kan vara komplicerat...

   Skulle gissa på att det INTE är vanliga kokosfettet från matbutiken som används.
   Finns kokosolja i glasburk (eller plastburk) i en helt annan kvalitet. Köps på hälsokost och numera imånga vanliga matbutiker.

   Det var sån olja jag gjorde deo av tillsammans med bikarbonat. Finns även sån deo att köpa färdig.

   Kokosolja kan man även ha att återfetta huden med.
   Och äta, så man återfettar inifrån.
   Går även att ta i hårtopparna för ett glänsande, smidigare hår.

   Radera
  3. Jo, det är ekologiskt kokosfett för hudvård som jag har köpt i en nätbutik. BodyBazar eller nåt åt det hållet. Köpte även en variant som doftade choklad, måste väl ha varit kakaosmör i också.

   Fast jag köpte kokosfett till mamma i mataffären som jag hade tänkt att hon skulle äta. Men hon avskyr doften, som väcker trista minnen. När hon var barn fick de kokosfett i stället för smör under kriget. Så hon smörjer sig i stället för att äta!

   När jag fettar på med LCHF så får jag tillbaka min feta tonårshy. Har hört att fet hy motverkar rynkor, så jag är inte ledsen över det. Men håret blir så fett att jag måste schamponera två gånger för att ens nå ned med vattnet till hårbotten. Fet som en gås!

   Radera
  4. Choklad?!! Det skulle sluta med att jag sitter och äter direkt ur burken. Jag klarar inte av när kroppsprodukter luktar choklad-vanilj-godis. Man blir bara sugen på onyttigheter...

   Radera
 6. Kokosolja (absolut inte kokosfettet i silverpaketet i mataffären!) i glasburk är mitt huvudsakliga fett i badrummet nu. Använder det som ansiktskräm, på benen innan rakning, på torra händer. Dessutom är den enda deon sedan i våras en blandning av kokosolja, potatismjöl och bikarbonat (samma mängd av alla tre). Fungerar bättre än någon deo jag haft tidigare. Man får otroligt mjuk hud under armarna och huden där får äntligen andas. Känns oerhört naturligt och fräscht. Noll lukt, bikarbonat är grymt effektivt och kokosoljan bakteriedödande.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Otroligt vilka tips! Blir huden i ansiktet inte väldigt fet och glansig av kokosolja? Och ja, jag vill också testa deon! Gör du den i en burk och kletar sedan in den under armarna med fingrarna?

   Radera
  2. I ansiktet använder jag inte oljan exakt varje dag då det ju kan bli lite fett...jag tar lite och ibland har jag oljat in ren hud på kvällen istället och inte tvättat så hårt på morgonen efter utan mer sköljt av och torkat lite med ren handduk. Det är utmärkt också som sminkborttagning, i alla fall för mascara som är det enda smink jag använder ibland.

   Jag blandar bara lika delar av potatismjöl, bikarbonat och kokosolja i en liten skål. Oljan smälter vid 25 grader så värmer den i kastrull snabbt på svag värme precis så den blir flytande. Häller upp i gamla rengjorda små krämburkar. Så i skåpet ser det ut som att jag använder en massa Cliniqueprodukter men allt däri är kokosolja, egna deon eller bara potatismjöl (som är torrschampo vid stressade tillfällen när man inte hinner tvätta håret).

   :-) Prova vetja!

   /Eva

   Radera
  3. Jag blir frestad att testa...det kommer att sluta med att jag förvandlas till någon slags leva-med-naturen-tomte som växtfärgar garn och knaprar på rötter. Ser faktiskt fram emot det :)

   Radera