lördag 30 augusti 2014

Köpa eller sälja först?

Föreningen hade sin årliga gårdsfest. Unga, gamla och allt där emellan åt och trivdes vid långborden. Tyvärr har styrelsen rätt dålig fantasi när det gäller maten och samma gamla meny med rostbiff och grillad korv upprepas år efter år. Det blev mängder med mat över så de prackade på alla frivilliga doggybags. Vi har nu så mycket rostbiff och potatissallad i kylen att vi skulle kunna ställa till med ett alldeles eget jättestort rostbiffsparty imorgon. Alternativet är att frysa in alltihopa och leva på rostbiff hela Super Spar September.

Egentligen kanske vi ska vara tacksamma att de inte fläskar på stort med gåslevertoast till förrätt och skaldjursplatå med svensk hummer till varmrätt och sedan skickar ut en avgiftshöjning måndagen efter kalaset.

Apropå måndag (den övergången, snyggt!) ska vi fira en kompis som fyllt år. Hon har varit bortrest hela augusti så det blir lite kärt återseende-kalas över det hela också. Vi kör skrammelpresent och har samlat ihop en gemensam kollekt. Då blir det en vettigare present än när man ska försöka hitta något att köpa för ett mindre belopp på egen hand. Jag tog på mig att åka och köpa presenten men igår ringde tjejen jag planerat detta med och berättade att hon stod i Täby och fingrade på den perfekta presenten. Känner mig tacksam, det är så otroligt skönt att kunna stryka en grej från listan. Den här hösten alltså, det har accelererat från noll till hundra kan man säga. 

Min mans kusin som bor i samma område som vi kommer att lägga ut sin bostadsrätt till försäljning i veckan. De säljer först och köper sen. De är två vuxna, en tonåring och en gigantisk hårande och illaluktande hund. Jag är helt fascinerad av detta, kontrollfreak som jag är. Jag fattar ju att den stora fördelen med att sälja först är att man vet vad man har att röra sig med när man ska köpa ny bostad. Men vad gör man om man inte hittar något lämpligt objekt i rätt prisklass? Och hur är det tänkt att klaffa med tillträdesdatum? Den här metoden måste väl ändå bygga på att man har en backup-plan om man tillfälligt skulle falla mellan två bostäder? I vårt fall är det möjligt att vi skulle kunna a) flytta hem till min mans syster som har ett par gästrum i sitt hus eller b) tvinga min svärmor att flytta in i ett av nämnda gästrum så att vi kan flytta in hos henne. Antar att vi inte skulle bli så jättepopulära om detta drog ut på tiden mer än ett fåtal veckor. Och alla möbler och saker, vad gör man med dem? Magasinerar dyrt? Är det någon av er läsare som sålt först och köpt sen som kan förklara det här för mig. Hur gör man och hur många kilo is måste man ha i magen för att klara av det?

Min familj har ett rymligt hus i fjällen som står oanvänt större delen av året och det vore frestande att flytta in där ett år för att "spara alla pengar". Trist bara att det blir svårt att pendla till jobbet när det är över 70 mil. Valet står mellan att betala för att bo här och samtidigt tjäna pengar eller bo helt gratis men utan inkomst. 

Så kom igen, alla ni som lyckats med någon bo-gratis-spara-pengar-grej kan väl berätta om det också. 


4 kommentarer:

 1. När det gäller husköp/försäljning. För min del var det så här, jag sålde mitt hus och skrev tillträdesdagen ca 3 månader framåt i tiden. Banken nekade mig lån i någon skarv. Beror antagligen på att jag är sjukpensionär och inte har så attraktiv ekonomi. Tvingades också att betala 25% i kontantinsats på nästa hus... Då jag och min dotter inte hittade något annat köp boende så fick vi sätta oss i en svindyr hyreslägenhet på taskigt läge. Det dröjde ett år innan jag hittade nytt boende i form av hus på landet. Så det var ingen optimal situation.
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för att du delar med dig. Man blir lite klokare ju mer man hör om andras erfarenheter.

   Och det sätter ord på mina tankar. Just att man ska hamna i den där skarven och behöva söka överbryggningslån för att betala för två boenden för att det egna inte blir sålt i tid alternativt inte hitta något och behöva hyra en "mellanlandning" för dyra pengar. Ett år är ju en ansenlig tid...

   Radera
 2. Hej!
  Vi köpte först. Men det var möjligt för att vi hade amorterat och kunde ha två hus samtidigt. De flesta amorterar inte och kan inte frigöra kontant insatsen. Jag skrev nyligen om det, amortering leder till frihet :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Men alla har inte den möjligheten, särskilt inte i storstadsområdet. Jag är hur som helst för snål för att välja att betala för två ställen samtidigt OM jag kan undvika det.

   Radera