onsdag 29 oktober 2014

Höstlov

Vad gör en supersnålare som denna en ledig onsdag på höstlovet? 

Svar:
1. Åker till ett stort köpcentrum. 
2. Sitter på restaurang. 
3. Besöker cirka hundra klädbutiker.

Helt otippat.

Barnen har alltså höstlov den här veckan och trissar upp matkostnaden hemma. Idag är min lediga dag och den ägnades åt en utflykt med en kompis och hennes två barn. Eftersom hon tillhör vanligt folk (=de slösaktiga) ville hon att vi skulle åka till ett stort köpcentrum för att umgås, äta och shoppa. Jag ville inte neka barnen lite höstlovskul och det är trots allt imponerande hur jag lyckats avstyra den här typen av aktiviteter under en lång tid. Den här gången kunde jag faktiskt inte komma på en enda hållbar ursäkt för att inte följa med. 

Restaurangbesöket blev månadens nöjesutgift men det får det vara värt. Det är trots allt väldigt festligt att vara många runt bordet och mina barn är inte längre bortskämda med att äta ute. Själv avstod jag asketiskt från att beställa mat till mig själv och servitören erbjöd mig kaffe utan kostnad. Jag var inte hungrig så det var inte någon uppoffring att avstå från en jätteportion mat. Efteråt skulle min kompis och hennes tonårsdotter shoppa. Då kom den riktiga prövningen. Jag har inte köpt ett klädesplagg på snart elva månader, förutom strumpbyxor att använda på jobbet. Motvilligt tvingades jag titta på kläder i butik efter butik. Jag säger motvilligt eftersom jag visste att de skulle ränna i alla mina gamla favoritbutiker där jag varit stamkund. Kanske hade varit bättre om jag hade följt med grabbarna till spelbutiken? Därinne är jag i alla fall inte intresserad av något. Det var inte utan att jag blev frestad och försökte köpslå med mig själv "Jag behöver verkligen lite nya jobbkläder". Och inne på Zara hade de underbara jackor till väldigt överkomliga priser. Jackorna skrek på mig - men jag stod emot frestelsen! Det är så lätt att falla dit och börja fjantförhandla med sig själv om belöningar och annat trams. Men belöning för vad? Jag kan ju inte kalla det för belöning om jag ger efter för något som är totalt i strid med mina principer. 

De andra två shoppade desto mer och de var knappast ensamma om det. Fullt ös och kö i alla butiker. Någon oro för en ny finanskris verkar inte finnas.

Nej, alla lever verkligen inte som jag. Jag kom hem 160 kronor fattigare medan min kompis spenderade ett par tusenlappar på samma tidsintervall.Jag vet att jag har varit likadan men det känns avlägset nu. Det lite lustiga i sammanhanget är att det är slöseriet som anses normalt och inte att undvika överdriven nöjeskonsumtion. Men åh vad nöjd jag var med mig själv när jag kom hem tomhänt. Detta kanske är obegripligt för er som inte är ett dugg intresserade av kläder men för mig är det ändå omöjligt att inte bli frestad. Jag gillar verkligen kläder och höstkläder är roligast på hela året. 

Hemma väntade en glad överraskning i inkorgen. För en tid sedan deltog jag i en undersökning om grillkött och på slutet kunde man kryssa i om man var intresserad av att testa produkterna. Men när jag kryssade i trodde jag knappast att jag skulle bli utvald så jag blev riktigt förvånad när jag såg mejlet. På söndag kväll kommer leveransen att köras hem till mig. Ser fram emot det! 

Dessutom väger det upp dagens utgift på ett bra sätt.


8 kommentarer:

 1. Ville bara ge dig lite pepp: riktigt bra gjort av dig att stå emot! Starkt! Jag älskar själv kläder (framförallt höstkläder och skor som du även säger) och tycker tidvis att det är väldigt svårt att låta bli att köpa det man vill ha, därför tycker jag att din "shoppingtur" är väldigt imponerande :-) Det med att köpslå med sig själv och locka med belöningar känner jag så väl igen!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, alltid skönt med lite pepp! Jag klarade hela sommaren galant, utan tillstymmelse till klädsug men nu är det svårare.

   Egentligen handlar det mest om att låta bli att gå i den där typen av butiker men det är svårt när det handlar om sociala sammanhang. Ensam skulle jag inte komma på tanken att gå i klädbutiker bara för att titta när jag har köpstopp.

   Radera
 2. Imponerande!
  Att du lyckades stå emot!
  Bra jobbat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)
   Man vill ju inte vara en loser...

   Radera
 3. Är inte alls förvånad över att du stod emot. Du framstår som en väldigt självständig och stark kvinna. Har ju följt din blogg länge nu och hade snarare blivit förvånad om du fallit till föga. Man får intrycket att det är svårare att stå emot din egen frestelse till köp än stå emot sociala förväntningar, "kamrattryck". Två helt olika saker. Vad är starkaste frestelsen generellt bland folk tror du?

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nja, även en självständig och stark person kan råka snubbla över en och annan frestelse som blir svår att stå emot.

   Naturligtvis kan kamrattryck ställa till det för många men jag tror att man i min ålder kan (eller bör!) kunna strunta i sådant. I mitt fall handlade det enbart om att jag gärna skulle strutta runt i lite nya kläder.

   Jackorna var verkligen SÅ snygga. Och såg sköna ut. För att inte tala om varma. Men det finns en njutning även i att avstå. Man känner sig duktig, hur töntigt det än må låta.

   Radera
 4. Starkt att lyckas stå emot. Är precis likadan, det kliar i fingrarna. Har ju just börjat min snålresa så jag får väl se hur det kommer gå för mig.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Du kommer troligtvis att hamna i liknande situationer och det är bara att STÅ EMOT. Det gäller att programmera om skallen, att sluta tänka "Jag är törstig...men titta PRESSBYRÅN! Åh, där finns en kyl med massor av goda drickor." Istället måste man tvinga fram ett nytt tankesätt "Pressbyrån ska inte få mina pengar, de stannar hos mig." Ibland är det lätt och ibland är det inte lika lätt men man måste hålla fast vid sin tro och sina beslut.

   Radera