onsdag 1 oktober 2014

Bokmalen som fastnade i en bok

Ni tror förmodligen att jag ägnat varenda vaken minut av dagen åt att rensa och har hunnit stapla fem fulla sopsäckar med utrensade grejer. Fel, helt fel! Jag har knappt börjat. Nu tror ni att jag hastigt insjuknat i hög feber men det är också fel. Jag råkade fastna med en bok mellan de nödvändiga hundpromenaderna. Jag har sträckläst och är nu klar. Boken lånade jag på biblioteket igår och den heter "Sanningen om IKEA". Den har ett par år på nacken (utgiven 2010) men är läsvärd ändå. Författaren går hårt på sin gamla arbetsplats och det är ingen trevlig bild han ger av möbeljätten. Det var exakt så där härligt snaskigt, skvallrigt och elakt att det blev omöjligt att lägga den ifrån sig. Bortsett från skvallret var det intressant att läsa om hur IKEA drivs och hur genomtänkt varje liten detalj i varuhusen är. Och oavsett sanningshalten i skildringen måste jag säga att jag alltid har stört mig av bilden av Kamprad som folkligt och enkelt nationalhelgon som hellre traskar runt i trasiga gamla stövlar med hål i än köper nya. Det blir bara tramsigt. 

Apropå läsning snubblade jag även över den här: http://blog.svd.se/hedeliusaffarer/2014/09/30/sa-har-blir-du-rik/
För er som föredrar ursprungstexten från Business 

Särskilt gillade jag:
"Om du spenderar pengar på saker kommer du i slutändan att ha saker och inte pengar. Regel nummer ett är att välstånd är de saker du inte ser." 

Inte så mycket nytt egentligen men alltid trevligt när långsiktigt framtidssparande får lite uppmärksamhet. Hittade den här bland kommentarerna "Vad är poängen med att sitta på en påse pengar klädd i säck och aska?" Det är lika roligt varje gång. Förvånande att ingen orkat skriva klassikern "Man kan bli påkörd av en buss imorgon och vad har man då för nytta av sina pengar?"

Vi som ser poängen med att sitta på en påse pengar kämpar vidare. 
Nu ska jag rensa ut minst 10 saker under minst 10 minuter. 

Så, sluta läsa här nu och gå och rensa någon låda istället...


4 kommentarer:

 1. "Jag kan bli påkörd av en buss imorgon och dö och vilken nytta har jag då av en massa prylar?"

  Nu ska jag rensa ut tio saker på tio minuter med ett leende på läpparna! :)

  SvaraRadera
 2. Hahahahaha, bästa ordspråket! Lägger det på minnet som "svar på tal".

  SvaraRadera
 3. Själv rensade jag "diverse lådan" under 10 minuter.

  För att återkomma på kommentarer tycker jag att det tänker fel från start.
  Man sparar inte för att ha en påse pengar. Man sparar för att man inser att man har roligare utan alla dessa prylar. En promenad i skogen eller en vandring i berget kommer att ge bättre (och längre) effekt än en iphone varje år. Man kan kalla det medveten konsumtion eller sparande. Det är endast att man väljer vad man vill köpa och när. Och det behöver inte vara billig om man tycker att priset är värt det.

  Jag säger inte att jag inte ska köpa en iphone men det kommer att vara behovsmotiverat. Jag kommer att byta telefon när det inte går att hålla ihop den med silvertejp ;-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Att ha en bra smartphone är helt klart behovsmotiverat för min del, däremot känner jag inte att jag behöver byta modell så fort det släpps en ny.

   Medveten konsumtion är många gånger ett smartare ordval än sparande även om jag är en stolt sparare också :)

   Radera