måndag 20 oktober 2014

Nyttig eller onyttig november?

Utmaningarna avlöser varandra och Nyttiga November står näst på tur. Det är ett fantastiskt initiativ och förmodligen skulle vi alla må bättre av att få in lite nyttigare vanor. Själv är jag inget hälsofreak men jag är mån om vad jag stoppar i mig. Naturligtvis skulle jag kunna anstränga mig och vara extra nyttig under en månads tid men jag upplever att mitt hårda sparande redan begränsar mig tillräckligt. Jag slänger inte ut pengar på onödiga godsaker och äter inte ute vilket gör att jag helt enkelt inte känner mig sugen på att kliva ner ytterligare ett pinnhål. 

Hemskt ledsen för det men tänk er själva, var hamnar jag då? Jo, på misärnivå. Eftersom det inte finns mycket kvar att utesluta så väljer jag alltså att stå över denna gång. Nedan följer en liten redogörelse för hur nyttig/onyttig jag är. 

Jag promenerar till och från jobbet och tar alltid trapporna och aldrig hissen. Hunden ser till att jag regelbundet kommer ut i skog och mark. När det gäller kosten är jag hyfsat vettig med några få avvikelser.

Jag äter inte:
 • skräpmat
 • helfabrikat
 • chips
 • dricker inte sötdrickor som läsk eller saft
 • undviker e-nummer och tillsatser i den mån det går
 • använder inga lightprodukter

Jag äter mycket:
 • frukt och grönt
 • fullkornsprodukter
 • gröt

Mina laster är kaffe, choklad och portionssnus (ni behöver inte ta upp att det inte är förenligt med vare sig sparande eller hälsosamt leverne. Jag är väl medveten om det redan och jobbar på det...). Men jag är en måttlig gottegris och har inga planer på att skära ner på den lilla chokladbiten. Då och då kan jag inte låta bli att äta en rostad macka med sylt och det är inte heller något jag är beredd att plocka bort. Inte när jag gått från att mumsa helggodsaker som dyra ostar och charkuterier till att nöja mig med att festa till det med en simpel macka eller lite fruktsallad. 

Jag har däremot glädjen att få följa er andra som tänker kämpa på och leva supernyttigt under november. Det är något jag verkligen ser fram emot och jag hoppas att ni ger uttryck för lidandet i form av abstinens efter chips och läsk eller vad ni nu har för laster.

8 kommentarer:

 1. Gillar slutklämmen på inlägget :)
  Vi får se om jag bjuder på något lidande...!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det hoppas jag verkligen ;) Det är fördelen med att stå vid sidan av och se på..!

   Radera
 2. Ja, du slipper, du är ju redan nyttig så det förslår! ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tja, allt är relativt. För mycket kaffedrickande, choklad, vetemjölsprodukter och portionssnus står inte direkt med på hälsogalningarnas lista...

   Radera
 3. En av de bättre effekterna av att vara sparsam är man slutar äta onyttiga saker. Då både läsk, godis, chips, snabbmat ,tobak och alkohol är onödiga kostnader så slutar man med det. Man får dock inte låta sparsamheten gå ut över nyttig mat såsom frukt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, sparsamheten får inte gå ut över viktiga saker som frukt...och choklad. I övrigt har du alldeles rätt.

   Till saken hör att jag hade slutat med läsk, chips och snabbmat redan innan köpstoppsåret, av helt andra anledningar, men jag kan ärligt säga att det underlättade. Då behövde jag inte ens fundera över den posten i min nya budget.

   Radera
 4. Utmaningen nyttiga november hade jag behövt vara med i. :) Men jag måste ändå skära ner på kostnaderna och bli nyttig om jag ska nå mina ekonomiska mål. Jag håller med om att både läsk, godis, chips, snabbmat, gå ut och äta lite för ofta, alkohol drar iväg med pengarna rätt snabbt. Jag gillar din blogg, den är inspirerande och ger mig kickar vilket jag behöver!

  Tack för att du delar med dig av tankar och ideer! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar varmast för att du läser mina tankar och idéer!

   Tja, det ena ger det andra precis som du säger. Om man skär ner på kostnaderna genom att skippa läsk, godis, chips m.m så får man automatiskt en nyttigare livsstil på köpet. Win-win!

   Med risk för att upprepa mig i ämnet, om man nu har svårt att avstå från onyttigheter så är det mycket bättre att skära ner på mängden. Det är bättre att göra av med 40 kr i veckan på onödigheterna än att göra av med 40 kr om dagen. Dessutom är jag övertygad om att man njuter mer av det om man får längta och vänta lite också.

   Radera