onsdag 1 oktober 2014

Från en utmaning till nästa

Så här på Super Spar Septembers sista dag hade jag tänkt briljera med så låga utgifter som möjligt. Det var den där yoghurten och bananen som köptes på morgonen innan jobbet men jag hade faktiskt tänkt mig att det skulle stanna där. Så blev det givetvis inte.

Idag har vi haft möte med ledningen. Det är vid sådana tillfällen som finkjolen åker på och man vill verka proffsig. Fem minuter efter mötets början lyckades en vass kant fastna i strumpbyxan och ritch, en bred reva från knäskålen och ner på benet. Då känner man sig inte lika fin och proffsig längre. Vid första bästa tillfälle lämnade jag sällskapet och galopperade jag bort till närmaste strumpförsäljningsställe för att köpa nya strumpbyxor. Det visade sig att de hade ett erbjudande, "ta tre, betala för två" och jag insåg att det var lika bra att nappa på det. Det blir billigare i längden än att köpa ett par nu och sedan gå och köpa ännu ett par osv.

De går åt. Jag använder strumpbyxor nästan dagligen och har utvecklat särskilda taktiker för att få dem att hålla så länge som möjligt. Det blir så när man har barn och nu även hund. Strumpbyxor och valp är en mycket dålig kombination så det smartaste är att ta på sig dem allra sist, nästan utanför ytterdörren. 

Men om vi släpper mina benklädnader och fokuserar på månadsskiftet så har jag börjat planera för pedant-oktober. Ungefär som en hoppryttare går banan innan start för att få överblick har jag stövlat runt här hemma för att memorera en bra rensningsrutt. Bloggaren Spartankar har gjort en lista med 10-minuters aktiviteter, något jag tyckte var väldigt smart. Jag har nu lovat mig själv att rensa (minst) tio minuter om dagen. Den övriga familjen himlade med ögonen och bytte blickar (de tror inte att jag ser men jag ser allt) när jag presenterade förslaget och jag misstänker att det kommer att krävas lite påtryckningar från min sida för att få med dem på detta. "Ni slipper i alla fall spara kvitton" kvittrade jag glatt och låtsas att de tycker att oktoberutmaningen är lika kul som jag tycker. 

Imorgon är jag ledig och kan gå ut hårt i starten. 

11 kommentarer:

 1. Det där med strumpbyxor är ett gissel. Jag råkar alltid komma i närheten av nåt med kardborreband och alla stolar i matsalen på jobbet har också en tendens att göra maskor. Hopplöst...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Stolarna blir svåra att undvika om man inte vill stå och äta. Eller ha med sig egen sittdyna. Hopplöst är det men jag trivs så himla bra i lite tjockare strumpbyxor på hösten och vintern. Känns så trist att alltid ha byxor.

   Radera
 2. Jag läste "som en hoppryttare går banan innan start" som en översättning av "goes bananas" då du använt detta uttryckssätt tidigare. ;) Hoppas det gått lugnare till hos er med tanke på dina ögonhimlande familjemedlemmar.

  Strumpbyxor är verkligen ett kapitel för sig. Skulle gärna bli mer kjoltjej men kombinationerna av kjol, sko och strumpbyxa är svår. Borde finnas någon måttstock för vad som passar. Brukar titta på andra men kombinationerna är ibland gräsliga. Det blir mest kjol och klänning under sommaren istället. Trist. Har ofta frågat personal på klädaffärer men de pratar bara om att man får välja själv (som om det var okänt). Denna valfrihet gillar jag inte! Jag vill inte kunna välja fel. Grrr.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Märklig personal på de klädbutikerna?! Det borde ligga i deras intresse att ge lite tips. Det verkar roligare än att bara ta betalt och lägga i en påse. Jag tycker att de ibland kan vara åt andra hållet och överdrivet börja försöka stajla en med märkliga kombinationer som inte alls är min stil.

   Jag kan berätta hur jag tänker: kroppsform avgör vilken typ av kjol eller klänning man ska ha. Personligen föredrar jag längden ett par centimeter ovanför knäet. Aldrig kortkort men inte heller för långa kjolar som kapar benen så att bara vaderna syns.

   En annan "stilregel" jag använder mig av när jag använder kjol är tajt nertill - lite mer vidd upptill och tvärtom. Aldrig tajt uppe och tajt nere eller pösigt -pösigt.
   Stickade klänningar är ett favoritplagg (så himla enkelt att bara behöva ta på sig en grej utan att behöva fundera på kombinationer). Jag tycker att de passar bäst till lite tjockare strumpbyxor och funkar till allt från stövlar till lågskor.

   Kom igen, bli en kjoltjej ;)

   Radera
  2. Tack snälla Snål-/Stilcoach! Ska på vernissage imorgon på Nationalmuseum så har ju i alla fall en liten anledning att försöka se lite finkulturell ut och en kjol skulle sitta fint! Affirmation: Jag är en kjoltjej, jag är en kjoltjej... ;) Och stickad klännng lät som ett praktiskt tips.

   Eva

   Radera
 3. "Ni slipper i alla fall spara kvitton"
  Hör nästan hur du kvittrar fram detta till familjen som himlar med ögonen ;)
  Lycka till med pedant-oktober och till att få med familjen på tåget!
  Här ska snart rensas så att sakerna flyger... eller nåt!
  Rensas ska det i alla fall! Ordning och reda ska det bli!

  SvaraRadera
 4. Haha, ja verkligen! En utmaning helt i min smak. Jag behöver den för att sluta såsa omkring och smådutta med lite rensande här och lite rensande där. Nu ska det bli grundligt gjort, en gång för alla. Weehoo!

  SvaraRadera
 5. 10-minuterutmaning är faktisk rolig nu att vi har kört flera dagar. Det är som kindersägg. Man väntar till nästa för att se vad man kommer att ha och fråga den andra vad den har. Kom gärna med förslag för nya uppgifter och säg till om det buggar. Jag har försökt göra den så att det ser bra ut på en mobil så att man har ingen ursäkt :-)
  Vi kör inte mer än 10 minuter. Står det "rensa kontoret" ska vi göra det endast 10 minuter :-)

  Jag skulle kanske kunna lägga en "Ät en bit choklad och gör ingenting under 10 minuter" för att få dem att börja ? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj vad disciplinerad du är! Jag rensar minst 10 minuter. Om jag skulle rensa i exakt 10 minuter skulle det bara bli stökigt hemma eftersom jag tömmer ut en låda, rensar och lägger tillbaka. Chokladtipset är däremot väldigt bra! :)

   Radera
 6. Ett tips är att läsa min gamla bloggserie "Trött på prylar" (finns under kategorier i högerlisten på http://ekoenkelt.se , liksom kategorin utrensning + minimalism & frivillig enkelhet.). Där finns en massa rensningstips och inspiration, och en del länkar.

  Lycka till med rensandet - bästa känslan när man lyckats få ihop en hel del som man kan avvara! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för fint tips! Ska absolut lusläsa allt och hoppas på vägledning och inspiration. Det är underbart att rensa, så befriande. Jag håller med om att det är bästa känslan :)

   Radera