söndag 12 oktober 2014

Förberedelser inför finbesök

En gång på stenåldern när jag gick min eftergymnasiala utbildning så knöt jag nära vänskapsband med ett par kurskamrater. Särskilt en av dem, vi hängde ihop jämt och det höll i sig år efter år. Hon blev nära vän med min exkille och är nu en nära vän till min man. 

När jag var gravid hängde hon med ut och reste tillsammans med mig och min man. Vi besökte ett par länder där månggifte är vanligt förekommande och på ett av hotellen blev min man varje morgon ryggdunkad av den korpulenta hotelldirektören som spatserade runt i frukostmatsalen och öppet visade hur imponerad han var över svensken som åt frukost med både en långbent blondin samt en midjelös brunett (den midjelösa var givetvis gravida jag). Maken försökte desperat förklara att han nöjde sig med en kvinna men hotelldirektören bara skrockade förtjust och lät ögonbrynen hoppa på ett menande sätt för att visa att han inte trodde honom. Jag blev jättesur men så här i efterhand är det ett lite roligt minne. 

Hur som helst, min kompis åkte sedan till USA för att fortsätta studera. Hon trivdes inget vidare utan planerade att flytta hem igen direkt efter sin examen. Nu har det gått mer än tio år och hon bor kvar, gift med en amerikan och har slagit nya rötter i den amerikanska myllan. "Så mycket för den vantrivseln" brukar jag surt påpeka men har nu vant mig vid att hon flyttat för gott. Tack och lov för Facebook där man kan se varandras bilder och hålla vardagskontakt. Ungefär en gång om året, ibland vartannat, kommer hon hem till Sverige på besök. Och nu är på hon väg hit. Vi har vikt en hel dag för att hinna umgås ordentligt och jag är lyrisk av längtan. Ni vet hur det är med en del vänner, man har inte setts på länge och när man väl ses beter man sig som om man ses mer eller mindre dagligen. Inga konstigheter. Hon och jag kliver direkt in i något vardagligt där öppningsfrasen kan vara "Gissa vad som hände mig i morse..." och sedan tar vi allt det där stora i livet flera timmar senare. 

Så, på onsdag kommer hon och ytterligare en gemensam vän hit och jag håller som bäst på att fila på menyn. Jag ska alltså bjuda på något ätbart och helst aptitligt och även om jag kan laga mat är jag ingen mästerkock. Jag har alltid prestationsångest när det gäller matbjudning. Ekonomiblogg som det här är vill jag tillägga att jag inte tänker snåla på smöret. Bjuppar jag på mat så gör jag och då får det kosta också. Vi ska ha extra allt och jag tänker börja handla inför detta redan imorgon. 

Det är ju en himla tur att det är Ordningsam Oktober eftersom det betyder att bostaden redan är i presentabelt skick. Jag behöver bara gå runt och piffa och puffa lite istället för att mastodontstäda i två dagar som jag brukar. Idag rensade jag lådan under handfatet. Jag har redan gett mig på badrummet en gång nyligen men då glömde jag lådan. Idag tog jag ut allt, torkade ur den och diskade de platsbehållare jag använder som förvaring av tandvårdsgrejer, diverse salvor och makens alla rakprylar. Tyvärr kom han på mig när jag var på väg att kasta hälften och bromsade mina planer. Han gick med på att kasta en fotfil, för att vi har två stycken, men sedan var det tvärstopp. Som om en fotfil skulle göra någon skillnad?! Jag rensar helt klart bättre när jag är ensam hemma...

4 kommentarer:

 1. Åh, vad härligt med finbesök! Jag ska till helgen få åka och hälsa på min bästa kompis. Längtar också jättemycket.

  Det kanske hade varit det bästa att rensa på egen hand utan att säga något. Tror inte K hade märkt om hälften av sladdarna saknades om jag inte hade sagt något.. Lätt att vara efterklok :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi måste helt klart lära oss att rensa när vi är ensamma hemma...

   För övrigt är det få saker som smäller lika högt som äkta vänskap, den sorten där man känner sig fullständigt bekväm och lycklig över att få tillbringa tid tillsammans med en person man verkligen tycker om. Helt underbart!

   Radera
 2. Trevligt med så fint besök!
  Jag ska också! :) I slutet av månaden får jag övernattande gäst som jag inte sett på många år. Gissa på varför jag röjer och rensar ut som en galning...!
  Snart får jag väl också börja fila på menyn :) Kul förarbete!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad spännande att ni inte setts på flera år! Glöm inte att göra fint åt gästen, med en liten chokladbit på kudden och toapappret vikt till en liten trekant ;)

   Och när man ses sällan blir det lite mer fest över det hela!

   Radera