fredag 10 oktober 2014

Gratiskväll

Mitt nöjeskonto ligger som bekant på noll. Väldigt mycket noll. Att gå på krogen eller att köpa icke förnödenheter är liksom inte förenligt med den exakta lydelsen i köpstopp. 

Nu är det inte så att jag förespråkar ett asketiskt leverne med total försakelse där man aldrig får göra något kul. Vill man gå ut och äta på restaurang så går man och äter på restaurang. Känner man att man inte kan leva utan att spela golf så ska man golfa. Det gäller bara att ha koll på sina prioriteringar. Men mina prioriteringar har varit att avstå helt från kostsamt uteliv för att bryta konsumtionsmönster och gamla vanor och därför har jag varit extra sträng mot mig själv. Jag är ett sådant där vidrigt kontrollfreak som går all in och gillar inte att behöva göra fler undantag än absolut nödvändigt. Märkligt nog finner jag det mer tillfredsställande att avstå än att ge efter för impulser, samtidigt som jag naturligtvis också behöver få roa mig någon gång emellanåt.

Av den anledningen tror jag att jag var den som hade absolut trevligast i går kväll. Det var lite som att ha sin första permission efter tio månader i ett sparfängelse med fullständiga restriktioner. Kvällen bjöd på asiatisk mat och en två och en halv timme lång film på bio. Ni kanske minns att jag för ungefär två veckor sedan skrev att jag ville se en särskild film på bio utan att för den sakens skull behöva tulla från eget konto? Det visade sig vara busenkelt, bara att gå med jobbet och låta jobbet bjuda. Något jag givetvis är väldigt tacksam över och uppskattar mycket. Inte bara för att de stod för fiolerna utan för att det var mysigt att göra något tillsammans en kväll utanför arbetstid. Vi har ingen aw-kultur på min arbetsplats eftersom vi ofta jobbar långa dagar och en del har lång resväg hem. 

Att jag snabbt nådde målet bjuder helt klart in till fler utmaningar av samma slag. 
Vad vill jag ha? Vad vill jag göra och hur ska jag göra för att få det? Precis som när jag använder presentkort från olika paneler för att köpa nagellack eller när jag går till bibblan för att köa på en omtalad bok jag bara måste läsa finns det säkert fler kryphål att hitta i köpstoppslagen.

Det är nästan så att jag tror att det inte är nagellacket eller biobesöket som lockar mest utan utmaningen i själva uppgiften. Det blir som en tankenöt och det är stimulerande att utmana sig själv och se om det går att hitta en (kostnadsfri) lösning. 

11 kommentarer:

 1. Jag ville bara säga att jag älskar din blogg! Du skriver så himla bra :) Blir alltid lika glad när jag ser att du uppdaterat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men ååååååh, vilken oerhört fin kommentar! Så fin att jag typ vill skriva ut den, rama in den och hänga upp i vardagsrummet! Om du blir glad när jag har uppdaterat så är det ingenting mot hur glad jag blev när jag läste dina ord. Tusen tack!

   Radera
 2. Följt din blogg ett tag och vill också uttrycka min uppskattning, keep up the good work!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vill rama in och hänga upp din kommentar också... :) Tackar varmast! All denna uppskattning, otroligt!

   Radera
 3. Jag förstår precis hur du menar med utmaningen i uppgiften att sänka (radera) vissa kostnader. För mig har det blivit till en sport och summan är inte längre så intressant.

  Tack för en bra blogg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så roligt att få veta att fler tänker som jag och jag kan bara instämma, summan är inte lika intressant som själva utmaningen/sporten. Jag visste inte ens om att jag var tävlingsmänniska och att det skulle vara så roligt att tävla mot sig själv...

   Radera
 4. Jag håller med de föregående talarna.
  Bra blogg. Underhållande skrivet. Inspirerande. Glad när jag ser uppdateringar. Och går gärna tillbaka och läser kommentarer.

  Och nöjet och sporten i att spara några kronor här och några där, det ska vi väl inte tala om...
  ...gottar vi ner oss i det ämnet kan det bli några sidor långt :)

  Trevlig helg!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och åter tack! Det är nästan så att jag kan göra en "wall of ego" i vardagsrummet snart...

   Men jag håller verkligen med dig om kommentarerna. Jag läser ALLA och uppskattar dem så himla mycket. Alla bra tips, synpunkter och likasinnade sparare - det är det som gör bloggandet värdefullt och meningsfullt för mig.

   Klart att vi ska gotta ner oss i sparandet, det är därför vi ses här :)

   Radera
 5. "Märkligt nog finner jag det mer tillfredsställande att avstå än att ge efter för impulser..."

  Ja, det är väl delvis en mognadssak tror jag att upptäcka detta som man borde lära barn men det görs kanske inte om man inte själv upptäckt det. Idag kan man ju märka att vuxna nästan lider med barn som inte får sin önskan uppfylld direkt då det kanske påminner dem om eget lidande och så faller de till föga och ger barnet det som önskas. Man behöver ju inte neka för nekandets skull (då är man ju en tråkmåns eller tyrann) men just när barnet redan fått en skål glass ska det nödvändigtvis få en skål till efteråt?

  Och det där med att få gratis...har också upptäckt att vissa grejer bara faller en i famnen när man beslutat att inte spendera en krona på det ena eller andra. (Om det har någon koppling låter jag vara osagt men man blir kanske mer uppmärksam och mottaglig). Jag har fått många saker gratis som jag tvingat mig att inte köpa. Presentkorten från paneler har dessutom rasat in (tack för tips på M3 Panel!), fokusgrupper har dykt upp igen med 500 kr skattefria cash varje gång av två timmars prat. Har blivit bjuden på tillställningar med gratis förtäring fler gånger än vanligt detta år och en massa andra små händelser där jag oväntat fått tjänster och gåvor. När jag vikarierade i skolan sist hade de av misstag köpt in på tok för mycket mejeriprodukter och trots ej kort datum jag fick jag så mycket mjölk och yogurt som jag kunde bära med mig hem på fredagen. Effekten av allt detta har gjort att jag faktiskt börjat uppskatta allt ännu starkare, inte att jag blivit mer girig märkligt nog. När man ser att omvärlden är generös så känner jag mig trygg att ge mer tillbaka.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Grattis till alla freebies och roligt att du uppskattar M3 panel. Och "faller en i famnen" är rätt uttryck, jag har också märkt att det rasslar till med jämna mellanrum. Jag är inte helt säker på att jag får mer gratis nu för tiden eller om jag bara har mer vett att uppskatta och uppmärksamma det jag får.

   Oavsett vilket är det bara att känna tacksamhet. Inte bara för det man fått utan framför allt för att man har vett att uppskatta det till fullo. Det är ju det jag säger, sparandet har förändrat mig som person och jag har utvecklats något enormt under de här tio månaderna. Det är så många nya saker i livet som jag värdesätter högt och respekterar på ett nytt sätt. Känns bra!

   Radera
 6. Vilket bra initiativ! Hoppas att du får med dig många på den utmaningen. Även om jag redan nu har en ganska sund och nyttig livsstil. Ingen snabbmat, ingen alkohol och jag promenerar till och från jobbet varje dag. Det ska vara chokladen då och den är jag inte riktigt redo att avstå...

  SvaraRadera