måndag 31 augusti 2015

Här samlas husmorspoäng!

Egentligen gillar jag inte hösten men jag tycker om den här perioden när sommaren går över i höst. När vi slutar grilla och börjar med ugnsbakade rotfrukter och grytor. Maten blir billigare och kraven minskar och det blir socialt accepterat att bara sitta hemma och höstboa i lugn och ro. Höstkläder är de allra snyggaste och även om jag inte tänker shoppa en massa nytt så är det roligt med en säsongsväxling i garderoben. Dessutom finns det gratis frukt i naturen nu. Vi har ett parkområde i närheten och det är bara att gå dit och plocka så mycket man orkar bära. Men man måste vara snabb, innan områdets pensionärer varit där och fyllt sina dramatenvagnar och bara lämnat frukt kvar högst upp i träden, som man inte når.

Min man har samlat många husmorspoäng under helgen, både plockat frukt och kokat plommonsylt och äppelmos. Det blev många burkar och än är vi inte klara. Funderar på att baka några pajer också och det går ju faktiskt fint att frysa smulpajer. 

Vi blev tvungna att gå och köpa glasburkar för att kunna koka sylt. Jag ångrade lite att vi rensade bort alla tomma glasburkar förra året men det är lätt att vara efterklok. Det var ju en period där när jag röjde och slängde grejer dagligen för att få det ännu mer minimalistiskt hemma. Men det är roligt att förpacka snyggt och jag gillar de här nya fina burkarna som vi kommer att kunna använda till annat sedan. Även om jag älskar att snåla och spara så föredrar esteten i mig när det är enhetligt i skåpen. 

Angående förra blogginlägget och kostnaden för Spotify så har vi inte fattat något beslut än. Som jag skrev i kommentarsfältet så ska mitt snålande inte drabba barnen mer än nödvändigt.  Därmed inte sagt att de ska få allt möjligt som de vill ha eller att jag ger efter för tjat, men viss tolerans måste finnas. Jag har valt den här livsstilen men det har inte mina barn gjort, och mig veterligen ingen av deras kompisars familjer heller. Det går att snåla även med familj men då måste det finnas utrymme för kompromisser. De har gått med på grötmåndag (idag blev det dock blodpudding) och tidigare gjorde jag av med pengar på snus så vi hjälps åt att minimera utgifterna.

Ikväll ska jag se dokumentären om Martin Armstrong på svt play. Jag har läst mycket om den men inte hunnit se den än. Om hans förutsägelse om nästa börsras blir verklighet så borde det alltså bli bästa köpläget...Syltkok!15 kommentarer:

 1. Åh, det ser gott ut! Förbjuden frukt för mig som LCHF-ar...

  Såg Armstrong-filmen. Av princip tror jag inte på spåkärringar, men den som lever får se.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äh, han är ingen spåkärring. Han använder sig av några märkliga matematiska formler. Eller nåt.

   Radera
 2. Vill du göra något snålsmart med äpplena ;) Skala och kärna ur dem och koka sönder dem för att göra äppeldricka. (Här är en länk till min variant m kardemumma å vanilj, går att byta till kanel eller utesluta http://wonderings.blogg.se/2013/december/appeldricka-med-kardemumma-och-vanilj.html). Man häller av med silduk och moset som blir kvar tar man tillvara och kokar upp, lägger ev till mer kanel/socker etc och sen har man ett fantastiskt hemmagjort äppelmos som passar ypperligt till gröt, i rulltårtor eller på pannkaka. Om man inte tar i något mer sött så blir det himla gott till mat.
  Visst är det smart att få ut dubbelt av frukten bara genom atyt skala å kärna ur.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men åh, du har ju en jättefin blogg! Jag ska absolut testa ditt recept, det låter hur gott som helst. Och varför bara göra mos när man kan få mos OCH dricka?!!

   Radera
 3. Ja hösten är den härligaste tiden. Jag är en frenetisk hamster, jag är så galet förtjust i att leta och plocka svamp och bär att jag är osäker på om det ger mig avkoppling eller stresspåslag av skadlig karaktär. Den här hösten krockar den bästa hamstringsperioden med jobbresor och jag sitter här lite apatisk. Det är ju NU jag vill vara ledig, när man äntligen kan visa sig bland folk i tjockstrumpor och långkallifjonkor, med naglar vackert gulbruna likt en gammal storrökare efter kantarellrensning.
  Tja, det är som det är. Grattis till skörden! Det som kan få mig att känna mig riktigt rik är just bärgade höstskördar.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. *fniss*
   Du skriver underhållande du, Morsan!
   Driver inte du med någon blogg?
   Den hade jag gärna följt!! :)

   Radera
  2. Jag håller med dig omedveten! Hon är helt underbar, nu tvingar vi Morsan att börja blogga! Eller så har hon en blogg men vågar inte ha oss där, haha.

   Radera
 4. Med hemkokt sylt har ni flera fina presenter färdiga också. Behövs bara ett fint snöre och en tjusig etikett - häpp!
  /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eller hur! Som när vi kokade lemon curd och gav bort till några sådana där har-redan-allt-typer. Man känner sig stolt som ett skolbarn när man lyckats koka ihop något själv :)

   Radera
 5. Det är svårt att neka till att det ser för himla trevligt ut med sådana där burkar innehållandes något hemkokt. För att vara lite fånig så tycker jag också att man känner sig förmögen när man har frukt eller bär att plocka och sedan också tiden att göra någonting gott utav det. Den enda nackdelen är att jag tenderar att bli ohälsosamt snål med det jag har husmorat fram eftersom jag aldrig vill att det ska ta slut.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller helt med dej. Man är så rik å så förmögen att det är inte klokt så malligt det känns :). Flaskor och burkar i långa rader med hemlagat, gott och som man vet precis vad där finns i.
   Jag älskar Allemansrätten och att ta tillvara på frukt, bär, svamp, grönsaker osv...

   Eftersom jag inte har någon egen trädgård (odlar lite på balkongen) så får jag massor av familj och vänner som jag tar hans om å så får de tillbaka lite i form av sylt, saft eller inläggningar.

   Radera
  2. Å sådär, att bli lite snål med det goda, så kunde jag också bli lite förr men sen släppte jag det och gör av med allt (utom det jag ger bort såklart) och försöker att ha helt tomt på hemmagjort när det är dags för skörd nästa år.

   Radera
  3. Jag tror att det är lite back to basics att plocka bär-frukt-svamp. Nu när vi inte längre tar vårt spjut och går ut på savannen och själva jagar vår föda. Det strider mot vår förprogrammerade natur att lalla runt med en kundvagn inne på stormarknaden. Särskilt storstadsmänniskor (som jag) kan behöva leva nära naturen lite då och då och vi känner oss såå duktiga när vi syltat och saftat.

   Radera
 6. Jag gillar alla årstider, men hösten har en speciell plats i mitt hjärta!
  Här är sommarfrukten sen i år och jag hoppar på alla stackars grannar jag möter och ber dem plocka frukt hos mig.
  Tidigare har det plockats både röda vinbär och rabarber och nu i dagarna har några vågat sig på lite äpplen och mirabeller (småplommon).
  Ska se om jag själv också får ner lite i burkar och flaskor, inte bara i magen.

  Angående det där med sköldkörteln så är det inte bara svart eller vitt med det där, som så mycket annat.
  Det finns annat man kan göra hemma själv för att få balans, innan man söker hos läkare.
  Och söker man för det så är det inte på alla det ger utslag.
  Ytterligare andra mår mycket dåligt av biverkningar av medicinerna och en del blir inte hjälpta alls...
  Men tack för omtanken!! Den värmer!!

  Trevlig helg!
  Och nyfiken som jag är - hann ni till parken innan pensionärerna var färdiga? :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hade gärna bott granne med dig :)
   Hoppas verkligen att du inte tog illa upp för det där med sköldkörteln, det var absolut inte min mening. Givetvis förstår jag att du har koll på läget och vet vad som behövs göra. Det är bara jag som får för mig att folk ibland går och drar på saker, som går att behandla, helt i onödan.

   Och jodå, än finns frukt kvar. Men det börjar bli knepigt att nå den eftersom pensionärerna plockar allt på behaglig höjd (med ålderns rätt). Haha

   Radera