lördag 29 augusti 2015

Abonnenter är vi allihopa...

Jag försöker ständigt hitta nya sätt att spara pengar men jobbar i motvind eftersom jag har familj. Därför har jag bestämt mig för att göra mig av med familjen. Haha, skojade bara. Däremot är det sant att familjen till viss del motarbetar mig. Det är det vanliga tjatet om tv-spel, kläder och nöjespengar men den diskussionen har nog alla barnfamiljer och det är egentligen inte heller något större problem att hantera. Man sätter sig ner tillsammans och gör upp regler om hur mycket pengar barnen ska få och sedan gäller det att vara konsekvent. Jag tänker på vad en kompis sade en gång "det spelar ingen roll om tonåringar blir sura för att de får för lite pengar. Vad de än får så kommer de att tycka att de borde ha fått mer." Så fickpengar är lätt. Värre är det med alla dessa månadskostnader för olika abonnemang. Det är abonnemang för mobiltelefoner, nätverk och digital-tv. Och musik. 

Idag vid middagsbordet pratade min man och barnen om att skaffa Spotify Familj, en tjänst där en hel familj kan dela på ett konto. Idag har vi Spotify som ingick i minstingens mobilabonnemang och det är ett konto som bara kan användas av en person åt gången. Jag vet att det har varit en del tjafs om tillgången till det där kontot. Det har inte riktigt fungerat att dela på det då alla vill använda det vid ungefär samma tidpunkt varje dag. Båda barnen och min man. 

- Minstingen tycker att han har första tjing eftersom det ingår i hans abonnemang. 
- Min man tycker att han har rätt att använda det vid de få tillfällen när han har tid eftersom det är vi vuxna som betalar för kalaset.
- Tonårssonen tycker att han har rätt att använda det för att det är orättvist att hans pluttiga lillebror har Spotify och inte han.

Jag är den enda som står utanför det där. Dels för att jag lyssnar mindre på musik än vad de gör och dels för att vi har Spotify på mitt jobb så jag kan lyssna mig mätt där. Dessutom har jag köpt min favoritmusik på itunes och är nöjd med spellistan i mobilen. Och när jag är ensam hemma föredrar jag oftast att sätta mig ner och titta på livespelningar på youtube en stund istället för att ha ett skval i bakgrunden.

Det som händer ibland är att det ena barnet ringer mig på jobbet och säger att jag måste ringa till det andra barnet för att man upplever orättvisor kring användningen av kontot. Dagens i-landsproblem verkligen. Men det är så det är. Tänk vad fridfullt det var förr i tiden när det värsta som kunde hända var att kassettbandet trasslade sig...

Hur som helst, familjemöte och alla gaddade ihop sig (de är jätteduktiga på att hålla enad front mot mig när de verkligen vill ha något) och rabblade sina välgrundade argument. Särskilt 15-åringen är slipad som en presidentkandidat och jag är inte ett dugg förvånad över att han kammade hem toppbetyg i argumentation förra terminen. Jag lät dem babbla på och när de var klara berättade jag för dem att jag inte är ett dugg intresserad av att dra på mig fler fasta kostnader. Att jag kan ge mig om jag måste, det är trots allt tre mot en, men att det strider mot min sparplan. Min sparplan är, som alla vet, helig. 

Efter lite diskussioner har vi kommit överens om att vi kan skaffa Familjespotify OM vi kan dra ner på något annan fast kostnad så att skillnaderna åtminstone tar ut varandra och att den totala kostnaden inte blir dyrare. Familjespotify kostar 199 kr/månaden. Jag funderar på om det går att lösa kostnaden genom att säga upp digitalboxen och ip-telefonin? Försökte googla det här med grundutbud och analoga kanaler men blev inte så mycket klokare. Sitter ni och trycker på något bra förslag kring detta så är ni givetvis varmt välkomna att dela med er i kommentarsfältet. 
12 kommentarer:

 1. Själv har jag gratisversionen av Spotify. Fungerar utmärkt.:) man får stå ut med lite reklam. Men det har jag inga problem med. Sparar 99:-/månad på det. :) digitalbox och IP-telefoni har jag inte. Har enbart mobilen och ringer på och grundutbudet på tvn. Vill jag se nåt annat så streamar jag från datorn. Vad är det du undrar om grundutbudet?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är väl medveten både om kostnaden och vad man sparar om man använder gratisversionen. Vi använde bara gratisversionen ända tills vi fick Spotify "på köpet" med sonens abonnemang. Det som gör mig kluven är var gränsen bör gå när det gäller övriga familjen. Jag kan snåla och spara in på nästan allt för att nå mina mål och det rör mig inte i ryggen men barnen har inte valt det här. De har inte valt en livsstil som innebär att de ska avstå från en massa saker som är självklara för deras klasskamrater och deras familjer. Det är skillnad på vad jag är beredd att utsätta mig själv för och vad familjen ska behöva stå ut med.

   Radera
  2. Det tråkiga med gratisversion, är att du inte an lyssna musik offline, utan måste alltid ha täckning, kanske inget problem för er som bor i storstadsdjungeln, men för oss som bor i den riktiga djungeln, långt från stockholm, så finns inte alltid täckning.

   Radera
  3. Och jag har hört att gratisversionen är på väg att försvinna och ska ersättas av en tidsbestämd provperiod. Oklart om det stämmer.

   Radera
 2. Kanske någon har ett mobilabonnemang som är större än nödvändigt?

  Men egentligen, jag tycker att du ska låta dem lösa det. Det låter som en utmärkt plan för att lära barnen (och maken? :-) ) att prioritera och offra saker för att göra annat. De kommer vara mer motiverade än du att hitta en bra lösning eftersom det är något de vill ha.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja exakt! Det har du rätt i. Det är märkligt att mammor alltid ska agera fredsmäklare och lösa allas problem. Tack, jag lutar mig nu tillbaka och låter dem hitta en lösning. Känns bra faktiskt!

   Radera
 3. Delar själv ett Spotify abonnemang med två andra familjemedlemmar och det funkar utan något strul.

  Vi alla har synkat ner våra favoritlistor och kör appen i offline läge och ger sen fan i att streama förutom under vissa kvällar och helger.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart!! Jag ska höra hur de ställer sig till det. DET TÄNDS ETT HOPP :)

   Radera
 4. Det här är något jag också funderat mycket på. Det känns inte så mycket med 99 kr/månad för Spotify eller 79 kr för Netflix osv men Om man räknar ihop alla avgifter blir det rätt mycket. Av den anledningen har inga sådana tjänster men hos oss är det Viaplay som kostar. Sonen och mannen ska absolut kunna se Engelska ligan i fotboll och då kostar det 554 kr/månad trots att vi tagit bort filmkanalerna o bara har Viasat sport. Fatta att vi lägger 6648kr per år på detta elände ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är galna kostnader! Vi betalar inte för några filmkanaler men det är vi ganska ensamma om, de flesta vi känner har Netflix, Viaplay och liknande. Folk tycker att det är värt pengarna och någonstans kan jag tycka att det är en prioriteringsfråga. Det går ju faktiskt att betala runt en hundring i månaden för t ex Spotify eller Netflix och samtidigt dra in på något annat - om man nu anser att det är värt det. Men många väljer nog dessa tjänster av slentrian för att de tycker månadskostnaden är hyfsat låg och då bör man göra som du, räkna på årskostnaden.

   Radera
 5. Billigaste och roligaste tipset:

  Våga säg upp alla dina abonnemang och använd din nu nyvunna tid och kreativitet till hur du ska spendera din frihet på.

  SvaraRadera
 6. Om jag vore singel utan barn så hade jag gjort det! Jag personligen har bara mitt mobilabonnemang (gammalt och snorbilligt!) och ingenting annat.

  SvaraRadera