måndag 10 november 2014

Kontokontroll och är typ pank redan

Det är nu 17 dagar sedan lön. Det måste man ta i beaktande när man synar månadens kontokontroll. Eller, jag måste det i alla fall. Annars framstår siffrorna som katastrofala och det orkar jag inte med så som jag snålar och sparar.

Trots detta, den här månaden känns det som om pengarna runnit iväg lite mer okontrollerat än vanligt. Jag har suttit och gått igenom mina kontoutdrag för att se var pengarna tagit vägen men de enda extrautgifterna är faktiskt restaurangbesöket och en liten slant till farsdagspresenten. Matkostnaden skenade i och för sig iväg en aning på grund av skollovet (då fler måltider äts hemma).

Det här har hänt på mitt konto sedan lönen utbetalades 24/10: 

1200 kr till ett stående fondspar.
684 kr AMF Pension/fondförsäkring
400 kr Skandia Liv
605 kr Fackavgift.
20 kr månadsavgift bankkort
2346 kr till mat och förbrukningsvaror
160 kr barnens restaurangbesök
85 kr presentutgift
7000 kr till sparkontot 

Det blev 1539 kr över från den förra lönen och de åkte som vanligt rakt in på sparkontot. Ett belopp överfört till min man för hälften av våra fasta kostnader och kvar på kontot finns i skrivande stund 2596 kr. TVÅTUSENFEMHUNDRANITTIOSEX?! Då har man det inte fett precis. Jag är väldigt glad över att vi har storhandlat och fyllt på så att det finns en del ätbart hemma för nu måste jag hålla igen på utgifterna. 

Sedan en tid tillbaka har jag pratat om att avsluta mina privata pensionsspar. Det står på min to do-list men som ni märker går det trögt med att bocka av saker på listan. Därför blev jag riktigt glad när jag fick brevet som meddelade att AMF stänger möjligheten att göra nya inbetalningar. Detta är naturligtvis en konsekvens av regeringens förslag att begränsa skatteavdragen. Får lite känslan av att de tänker "bättre att förekomma än förekommas" eftersom jag utgår från att de räknar med ett massivt avhopp. Jag blir lite nyfiken på hur svenskarna resonerar nu, hur många som tänker spara dessa pengar på egen hand i fortsättningen och hur många som kommer att sätta sprätt på dem istället...

I övermorgon har vi bjudit över några vänner att äta italienskt med oss. Jag kommer att komplettera Buzzadorpaketet med fyllda cannelloni och lite olika tillbehör. Man kan säga att jag bjuder tillbaka Halloweenfestens värdinna med familj. Det känns bra att återgälda gästvänligheten och jag ser fram emot en riktig matkväll i härligt sällskap.
12 kommentarer:

 1. Så länge du kan sätta undan 7 000 kr till sparande är det väl lugnt och fint? Men jag funderar på den minsta posten.. bankkortavgiften borde du väl kunna förhandla bort, banken tjänar bra från handlarna ändå så de vill gärna att man använder just deras kort. Den har till och med jag lyckats få bort, och jag är som bekant värdelös på att förhandla...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tveksamt om det går att förhandla med min bank men ja, den där kortavgiften är oerhört irriterande. Ska se över det. Det är naturligtvis mycket en principsak. Hur lyckades du förhandla bort avgiften? Hotade du med att byta bank?

   Radera
 2. En liten fråga ; är det bara Du som betalar maten hemma på 2346 eller köper din man mat med ?
  I så fall är det en helt otroligt liten post med 2 växande barn ;))
  Tips till bloggen med mat som är mättande och ändå nyttig & prisvärd skulle vara lite kul....
  Grattis!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, det är absolut inte bara jag som betalar maten hemma. Då skulle vi få svälta... ;) Min man köper också mat men jag har valt att utgå från mitt eget lönekonto och mitt eget sparande när jag redovisar.

   Den enda gången jag redovisat bådas utgifter för mat är under utmaningen "snålmånad" (du hittar det under etiketter till höger om du vill läsa om våra totala matkostnader).

   Jag har skrivit en del om mina tankar kring sparande och mat tidigare och petar in något mattips lite då och då men ska försöka ta upp det i ett nytt inlägg framöver igen.

   Radera
 3. Jag har bytt från pensionssparande till fondsparande. Samma summa/månad som tidigare. /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Smart! Funderar på att göra något liknande själv. Vill gärna ha det lite "öronmärkt" så att jag kan skilja på de pengarna och övrigt sparande. Hur tänker du där? Har du något tips?

   Radera
  2. Snålcoach och Sara! Rekommenderar er paketera pensionsavsättningen i Investeringssparkonto (ISK) då pengarna är skattade när de betalas ut. Ni får dessutom stor frihet med placeringsalternativ (fonder, aktier, konto mm) . Betänk att många kvinnor är för försiktiga med risknivån och därför blir fattigare pensionärer är männen.
   Kajsa

   Radera
  3. Det låter som ett bra tips! Av misstag råkade jag öppna två ISK på Avanza. Skulle det fungera att använda det ena för enbart pensionssparande? För- och nackdelar med att ha två olika ISK?

   Radera
  4. Har också två, ett till pension och ett till annat sparande. Ingen merkostnad så länge ISK inte har avgift utan endast schablonskatt tas ut.
   Kajsa

   Radera
  5. Toppen! Jag som hade tänkt be Avanza att radera det ena kontot och nu fick jag plötsligt ett användningsområde för det istället!

   Radera
 4. Hej, du försvann lika fort som jag hittade dig. Smygläste hela ditt liv och fann det intressant ur denna synpunkt -- ekonomi och så.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag har inte försvunnit! Ibland blir det en bloggpaus på ett par dagar. Det infaller alltid i samband med överbelastning på jobbet, en krävande och sällskapssugen familj och liknande. Nu är jag tillbaka igen :)

   Radera