onsdag 5 november 2014

Kärlekens dörr...

Hela det här sparprojektet gör att jag helst av allt vill snickra ihop en koja i skogen där vi kan bo utan bolån och månadsavgift. 

Det finns ingenting så jobbigt som utgifter. I alla fall inte för en supersparare. Det är också svårt att fatta beslut som rör ekonomin eftersom man ogärna vill lämna ifrån sig sina surt hopsparade slantar. Men i en familj gäller det att kompromissa och se till allas bästa.

Vi bor i en nyrenoverad lägenhet men det finns två saker som verkligen drar ner helhetsintrycket. Det ena är våra gamla och slitna innerdörrar och det andra är en skadad tapet i vardagsrummet. Det ser trist ut och blir en märklig kontrast till den övriga inredningen som är ny och fräsch. I juni berättade jag om våra innerdörrar. Det inlägget hittar ni här: http://spardiet.blogspot.se/2014/06/dorrar-eller-inte.html

Under ett års tid (om inte mer) letade vi efter ett företag som kunde leverera nya innerdörrar. Vi googlade och ringde runt utan att få napp någonstans. Ett tag antastade jag helt ogenerat grannarna för att höra om de bytt sina innerdörrar men nej, inget napp där heller. Projektet verkade omöjligt och vi gav upp. Vilket i sig är helt galet, det går alltså att restaurera ett 1700-talsslott i originalutförande men det går inte att få fram ett par enkla dörrar i 60-talsstandard? Makes no sense.

Men ni vet vad man brukar säga, den som slutar leta finner.
En dag sprang jag in i vår buttra vaktmästare och i brist på andra samtalsämnen tog jag upp det där med dörrarna. Han muttrade att det visst går att få tag på och hänvisade till ett företag. Jag trodde honom inte eftersom jag redan ringt en återförsäljare för just det företaget. Dessutom har jag haft två olika företag på hembesök som i sin tur har ringt runt och kollat med sina leverantörer. Så jag krafsade ner namnet på en lapp men utan att följa upp det.

För en tid sedan ramlade lappen ut ur min handväska och istället för att bara slänga den i soporna så ringde jag företaget. Först blev jag avvisad eftersom de inte säljer direkt till privatpersoner utan det måste gå via återförsäljare men jag förklarade hur det låg till, att jag hade finkammat hela Sverige efter någon som kunde tillverka dörrar åt oss. Då mjuknade kvinnan jag talade med och blev väldigt hjälpsam. Enligt henne går det absolut att nytillverka dörrarna. Jahapp, så lätt var det...ett år senare?!

Bränd av tidigare erfarenheter trodde jag inte ens på det när mäta-dörrar-kille nummer tre i ordningen kom hit med sin tumstock. Men jodå, efter ett par dagar fick vi besked att dörrar går att beställa. Visserligen till en galen kostnad men ändå, det går. Det omöjliga blev plötsligt möjligt. 

Jag har våndats och funderat men nu har jag bestämt mig. Vi tar smällen. Vi tar dörrarna. Värdet på lägenheten höjs men framför allt höjer det TRIVSELN för oss som bor här. Att ingen i familjen kommer att få några födelsedagar eller julklappar på flera år är en annan sak. "Vadå födelsedagspresent? Du har ju fått en dörr. Den kan du öppna och stänga hur många gånger du vill."

Hur som helst, sedan gick det snabbt. Vi fick en offert och skrev på en beställning för 6 st dörrblad inklusive montering (och ROT-avdrag, alltid ett litet plåster på ett stort sår). Det är leveranstid på dörrarna så nu har vi tid på oss att fundera på vilket sparkonto vi ska slakta. Min man och jag har ett par gemensamma sparkonton som inte har med mitt personliga köpstopp-sparande att göra och jag känner att jag vill hålla isär pengar för olika ändamål. Trots detta gör det ont och jag lider av att behöva betala...men valt är valt. 
7 kommentarer:

 1. Jag tycker inte att du ska lida av det.
  Det är helt OK att köpa ngt dyr och av kvalitet som man har valt på en medvetet sätt.
  Det är bl.a därför som man sparar: få friheten att välja.
  Onödiga kostnader ska bort. Nödvandiga kostnader ska tas.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer helt i kvalitetstänkandet och tackar för pepp. Dessvärre handlar det om oviljan att släppa ifrån sig sparade slantar, att knapra på den blygsamt växande lilla förmögenheten.

   Radera
 2. Nu blir jag ju nyfiken på dörrarna i fråga. Jag bor själv i ett 50-talshus med slitna gabondörrar. Jag skulle gärna byta till nya i samma stil. Är det något som liknar ert innerdörrsprojekt?
  Hälsningar Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det tror jag. Har dina dörrblad överfalsad kant? Titta på bilden i länken (bild 2 som är överkryssad). http://www.diplomatdorrar.se/konstruktion/gammal-standard.html

   Du kan se i texten till bild 2 att dörrbladsbyte inte är möjligt utan att byta hela dörrkarmen. Om det är så dina dörrar ser ut kan du kontakta samma företag som jag anlitat. De kan tillverka nya dörrar utan att du behöver riva ut några karmar!

   Radera
 3. Blev inspirerad av ditt inlägg och hoppas det var okej att jag spånade vidare på temat "spenderarbyxor på" i min trevande blogg :) Gillar hur du skriver, fortsätt med det!

  Förstår att det svider i plånboken men hade en tanke. Hur tänker du kring tiden ni lagt ner på att hitta dörrar? Jag tänker att det kanske kan kännas som en tröst för det dyra priset att verkligen ha sonderat Sveriges 50-talsdörrterräng och vara helt säker på att det är detta pris eller inga dörrar alls? Kan tänka mig att om ni hade hittat firman direkt och köpt dörrarna då så kanske det hade gnagt att det kanske hade funnits billigare alternativ därute? (något ni nu vet med 100% säkerhet att det inte finns...)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :) Jag blir bara jätteglad över att du vill spåna vidare på något ämne som du har hittat i min blogg. Det är så roligt att kunna inspirera!

   Vill även tacka för att du belyser dörrkostnaden ur en ny synvinkel. Att jag lagt ner tid på att hitta nya dörrar stör mig inte det minsta (jag håller nämligen inte alltid med om att tid är pengar. Jag lägger t.ex hellre ner tid på att söka efter något vettigt istället för att ligga i soffan och slökolla på teve) och visst är det en tröst. Den lilla bekräftelsen på att "allt går" och "ingenting är omöjligt" är också en vinst. Kändes lite som att knäcka en svår kod eftersom precis alla sade att det var omöjligt.

   Summering: jag är överlycklig över de kommande dörrarna. Jag vill bara inte betala för dem ;)

   Radera
 4. Hej! Ledsen att kommentera på ett gammalt inlägg men jag är i panilbehov av en ny innerdörr med tappgånggärn och överfalsad kant. Vilken firma fixade era dörrar?? Mvh Linda

  SvaraRadera