onsdag 19 november 2014

Favorit i repris

Okej, vad är grejen med toalettpapper? 
Varje gång jag roar mig med att kolla vad de värsta snåljåparna hittar på så dyker det här med toapappret upp. Som om det vore den största kostnaden för ett hushåll. I programmet Superspararna visade Svenne hur man vek toapappret för att spara mest pengar och någon annan stal toapapper på offentliga toaletter. Dessutom presenterades tipset att bajsa borta. Läste även på bloggen http://miljonar.blogspot.se/ att han brukar - citat - "gratisbajsa på tvättstugans toalett". Som jag förstår det gör han det mest som en kul grej men ändå, det dyker regelbundet upp som ett spartips.

Men det är ingenting mot dagens upptäckt. Tidigare idag roade jag mig med några filmklipp under rubriken "Extreme cheapskates" och vad dyker upp där om inte toapappersfixeringen?! Där visades den ocensurerade sanningen om hur man kan spara in på denna tärande utgift. En kvinna visade hur hon kunde låta bli att ha toalettpapper hemma genom att istället förvara en vattenflaska bredvid toaletten. I en bytta bakom toaletten låg några äckliga torkade gamla tvålbitar. Mina ögon blev stora som tefat när hon satte sig på toaletten (med byxorna på, tack och lov) för att med händerna visa hur denna tvagningsritual gick till. Som om folk inte skulle förstå vilken kroppsdel det är hon tvättar efter toabesöket eller hur det går till? Det hela var fullständigt bisarrt och min slutsats var att den här kvinnan har mer än en skruv lös. Samma kvinna tvättar kläderna i duschen medan hon duschar. Något som verkar vara vanligt förekommande hos amerikanska cheapskates eftersom många är hänvisade till allmänna tvättomater och måste betala ett par dollar för att få sina kläder tvättade och torkade.

Det första filmklippet visade sig vara uppvärmningen. Nästa klipp presenterade en till synes normal medelklasskvinna i ett hus där en brasa sprakade hemtrevligt i bakgrunden. Den leende blondinen visade hur hon klipper mängder av tygtrasor till hela familjen. Trasorna förvaras sedan i en korg i badrummet. Korgen är symboliskt upphängd precis ovanför en tom och oanvänd toapappershållare. Bredvid toalettstolen står en hink som är till för använda trasor. Dessa tippar hon sedan över i tvättmaskinen för att tvätta och återanvända. I slutet av filmen får man se hennes lilla son hjälpa till att vika de nytvättade trasorna. Han påpekar att de är alldeles fläckiga och hon svarar att det är okej eftersom de är tvättade. Det här kan vara bland det äckligaste jag sett i sparväg. Och den där hinken med använda toatrasor, hur luktar den efter ett tag? Herregud. Jag gissar att deras gäster aldrig stannar särskilt länge. 

Själv är jag kräsen när det gäller toalettpapper och föredrar vitt, mjukt papper. Jag passar alltid på att köpa när det är bra erbjudanden och rabatter. Då kostar varje rulle ett par kronor och en rulle räcker ett par dagar för oss, en familj på fyra personer. Varför göra en stor grej av just toalettpapper? De flesta är ju inte ens hemma på dagarna utan jobbar eller går i skolan. Jag kan komma på en massa dagligvaror som känns som större vardagsutgifter, eller har jag missat något? Dessutom efterlyser jag fler alternativ i ämnet. Hur man kan gratisdiska vore väl något? 


17 kommentarer:

 1. Att använda vatten är förmodligen mer naturligt än toalettpapper. Så gör man i överallt i Indien enligt min erfarenhet. Säkert i många andra länder också. Förmodligen är det mer hygieniskt än papper och bättre för baken. Ståtoa med hål i marken är för övrigt bättre och mer naturligt för bajsandet än våra sittanordningar. Ibland är det skitbra med nygamla perspektiv.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, så är det säkert men jag kan ändå tycka att våra moderna toalettvanor är trevliga och bekväma. Och de ståtoaletter med hål i marken jag träffat på i andra länder upplever jag enbart som sanitära olägenheter. Särskilt med tanke på värmen och brist på ventilation samt renhållning. Urk!!

   Radera
  2. En flaska låter väl inte så hett, men personligen tycker jag vattenslangen med flödande vatten som används i stora delar av Asien är betydligt trevligare än att smeta ut skiten med toalettpapper. Troligtvis också betydligt bättre för miljön.

   Radera
  3. Tja, vad hände egentligen med den bidé som fanns i många badrum för inte alltför många år sedan...? VARFÖR försvann den?

   Radera
 2. Skulle inte vilja vara utan toapapper. Var dock snål för några veckor sen då det såldes en bal toapapper (64 rullar) för 59 kr, då köpte jag 2 stycken, det blir mindre än 1 kr/rulle. Kvaliteten är inte den bästa men absolut inte den sämsta heller.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej, jag vill inte heller vara utan toapapper! Och det var exakt det där jag menade, varför hålla på och tjata om toapapper när det går att hitta för under 1 kr/rullen? Begriper det inte!

   Radera
 3. Rekommenderar LCHF-kost för minimalt behov av toapapper!

  SvaraRadera
 4. Jag har tänkt detsamma och har också sett det där läskiga programmet med hemgjorda toatrasor. Jag har hemsydda tvättlappar som jag använder till vår baby eftersom jag inte vill använda köpta tvättservetter av miljöskäl och hälsoskäl och vi köper heller inte hushållspapper utan använder tygservetter. Men att tvinga på familjen toatrasor, nej tack. Jag skulle framförallt inte vilja vara den som ska tvätta dessa skapelser. Vad gäller öppna toaletter i länder som saknar vår infrastruktur så är det ju också länder som ofta har stora problem med epidemier och sjukdomar som vi i Sverige inte har erfarenhet av. Mycket bistånd går också till att bygga vettiga sanitetsmöjligheter så det är verkligen inte ett gott exempel att följa att vilja använda ett hål i marken istället för toalett, papper och vältvättade händer.

  Vad gäller själva papperet så köper vi i vår familj alltid det billigaste alternativet eftersom det är ett papper som ska rengöra våra bakar efter toalettbesök. Det är trevligt med mjukt papper med små blommor på men det känns inte värt pengarna helt enkelt. Fast att lägga ner mängder med tid på att fundera på hur det ska sparas på eller användas mest effektivt går bort. Jag köper på storbal och vet att det är billigt, det räcker för mig. :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Äntligen en vettig människa som tänker som jag ;)

   Hemsydda tvättlappar låter smart, har alltid varit skeptisk mot alla märkliga tillsatser som finns i babyvåtservetter. När jag surfade runt på Youtube såg jag att det finns klipp om just det, "How to make homemade Baby Wipes".

   Lite underhållande faktiskt att allt fokus hamnade på toapapper vs vatten när frågan egentligen handlade om varför folk har en sådan fixering vid att snåla på toapappret.

   Radera
 5. Dubbel återvinning för dagstidningar, först rumpan och sedan till pappersinsamlingen.

  SvaraRadera
 6. I min bekantskapskrets finns det en familj där både mamman och dottern använder ungefär en halv toarulle vid varje toabesök oavsett om det bara pinkats lite eller gjorts mer saker... DÄR finns det pengar att spara! MEN samma familj kan säkerligen spara ännu mer pengar om de börjar nysta i en annan ände, så, oavsett så ligger nog toapapper, för de flesta familjer, som spar-åtgärd ganska långt ner på spara-listan, om man ser på var man kan spara in flest kronor...

  Jag blir lika förundrad varje gång det kommer såna här spartips i media. Liksom, OM JAG viker toapappret på ett speciellt sätt för att spara pengar så skulle jag välja att hålla det för mig själv och INTE gå ut med det i teve...!
  Vissa spartips håller jag nog helst för mig själv liksom...! :)
  Lika med att sno ketchup eller småpåsar med socker/salt/peppar på restaurang, jag förstår inte hur man kan välja att berätta att det är så man lever för att spara pengar...

  Som tillägg, så ni inte tror att det är så JAG lever, så tycker jag inte ketchup är gott, försöker undvika socker och saltet i de där påsarna duger inte till mig - så jag plockar INTE på mig sånt när jag är på restaurang! ;)

  Nåja, nu har jag nog svamlat nog för idag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, tanken har slagit mig också. Om man nu har några spartips som går över gränsen för det moraliskt försvarbara så vill man väl inte stå i teve och basunera ut det för allmänheten? Förstår ketchuptjuvarna inte att de skämmer ut sig totalt?

   Personligen väljer jag att aldrig stjäla eller sko mig på andra och det handlar om vad jag anser vara rätt och fel samt om värdighet. I övrigt tror jag inte att jag sitter och trycker på några pinsamma spartips som skulle få någon att famla efter skämskudden men om jag kommer på något så lovar jag att outa det i bloggen.

   Radera
 7. Kul att detta kom upp nu! Och ja, jag använder toapapper som alla andra men är alldeles för snål för att köpa vitt designpapper och har genomgående köpt det grå pappret som eh river lite härligt haha. Häromdagen hade min sambo köpt vitt fluffdesignpapper och h e r r e g u d vilken härligt känsla. Jag har liksom precis köpt en ny go vinterkappa men känslan av det supermjuka pappret varje gång jag är på toaletten slår nästan högre... Tror det får bli en gyllene meddelväg med mestadels det grå kostar-inget-pappret och så fluffpapper för att fortsätta uppskatta känslan ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahahahaha, det där var nog det roligaste jag läst sedan jag startade bloggen. Hahahahahaha.

   Ja, det får väl bli det bästa spartipset i toapapperssammanhang: prova ALDRIG vitt fluffpapper utan håll envist fast vid det riviga grå. Och om man gör misstaget att testa det fluffiga så får rullen fortsättningsvis endast användas vid högtider och bemärkelsedagar. När vanligt folk korkar upp en flaska skumpa för att fira så tar snåljåparna fram en rulle Lambi istället...Är det fest så är det :)

   Radera