fredag 18 juli 2014

Pepp!

I det förra inlägget skrev någon: Berätta mer om peppen! Hur får du till den?
Ett uppriktigt svar på den frågan är att min man skulle skratta sig fördärvad om jag gav upp och föll tillbaka i gamla konsumtionsmönster. Han skulle aldrig sluta reta mig och det tänker jag definitivt inte bjuda på. 

Ett annat svar är att det är som med allt annat, man måste ha bestämt sig. 
Det gäller att verkligen inse att det krävs en varaktig motivation för att få långvarigt resultat. De flesta slösare tycker förmodligen att det är en lätt match att spara ihop pengar under en kortare period, t. ex till en resa. Det är en liten uppoffring under begränsad tid och målet är tydligt. Allt blir inom mentalt räckhåll. Att spara långsiktigt är svårare och att skapa en helt ny livsstil är allra svårast. Typiskt för oss människor är att vi är otåliga och vill hitta genvägar för snabbare resultat. Många har svårt att se långt framåt. 

Ni kanske har hört talesättet "skillnaden mellan en dröm och ett mål är en deadline." Det beskriver det hela väldigt bra. 

Och hur är det då med min pepp? Alltså, hittills tycker jag att sparandet har varit förvånansvärt lätt. Inte för att jag är duktigare eller har bättre karaktär än någon annan, utan för att jag har bestämt mig. Jag vet vad jag vill och kan vara olidligt envis. Möjligen beror detta på att jag i i mångt och mycket är en vinnarskalle. Det är helt enkelt så mycket roligare att räkna ihop vad jag "vunnit" (sparat) än vad jag "förlorat" (spenderat). 

Det här med motivationstips kan låta klyschigt men är faktiskt riktigt bra:
Gör en plan. 
Sätt upp realistiska delmål. 
Gläds åt dina framsteg. 
Visualisera målbilder. 

Själv räknar jag i tusenlappar. Det funkar superbra för mig. Jag ska försöka ge ett begripligt exempel. Har jag t.ex 7800 kr så ger jag mig inte förrän det blivit 8000 kr. Ja, det diffar bara 200 kr men trots det har det hoppat upp till ett nytt tusental. Hade jag istället slösat bort de 200 kr på något billigt (man får inte mycket för 200 kr) så hade det inte blivit 8000 kr. Ni är med på tänket va? Och vad är nästa steg? Jo, att 8000 kr ska bli 10 000 kr osv. Slösaren tänker genast att det går att kringgå det där genom att slösa bort de 200 kr och sätta in 200 kr "senare istället". Det jag märkte när jag summerade snålmånaden i april var att många små belopp verkligen blir en större summa pengar. Alla fattar det men det gäller att påminna sig själv varje gång man är på väg att slinka in på kiosken för att köpa en läsk eller godisbit. 

Om det är någon annan som har några smarta tips eller förslag på hur sparare kan hålla sig peppade så är ni varmt välkomna att dela med er. 


10 kommentarer:

  1. När jag får för mig att jag vill köpa något så skriver jag upp det på en lista och sedan väntar jag en månad och utvärderar om jag verkligen behövde det. Oftast har jag hittat en annan lösning på problemet, eller så har jag glömt att jag ens ville ha prylen. Jag skjuter också upp inköp så länge jag bara kan, på så sätt minskar jag ju konsumtionen och ibland hittar jag ett bättre erbjudande som jag hade missat om jag köpt tidigare. Om köpsuget slår till brukar jag gå på några stora loppisar och bli förfärad av mängden saker som produceras. Det brukar kännas mindre lockande att handla sedan. Inte så upplyftade metoder, men de funkar :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Eftersom jag har köpstopp får jag väl skriva upp saker till nästa år och se om jag fortfarande vill ha dem då :)

      Jag håller med dig om loppisar. Med tanke på alla dessa kedjor som säljer superbilliga köks- och inredningsprylar känner jag på mig att antalet ratade och bortrensade saker bara kommer att öka...

      Radera
  2. Skjuta upp kostnader är det man gör i ett företag. Behöver jag denna pryl? Vad händer om jag inte köper den? Vad händer om jag köper den om ett år?
    Det är den enklare. Det funkar för allt från pasta till bil.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är smart tänkt. Men pasta? Det vill jag nog äta regelbundet i alla fall. Och lätt att bunkra lite när det är bra erbjudanden.

      Radera
  3. Jag har gjort våra hushållsutgifter "synliga" genom att rita fyrkanter på ett rutat papper. Varje ruta motsvarar 25 kr och hela mönstret är 5000 kr = vår matbudget/månad. När vi handlat för 350 kr "kryssar" jag motsvarande antal rutor. Det gäller alltså att ha rutor kvar i slutet av månaden. Lappen sitter på kylskåpsdörren.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åh vad kul! Det är verkligen ett tips i min smak. Blir riktigt sugen på att testa det! (Ser fram emot den övriga familjens jubel över ännu ett påhitt, haha).

      Radera
  4. Jag håller helt med dig om det där med att höja upp till närmsta tusental. Saknas det några hundralappar så sätter jag mig och tittar på om det finns någonstans jag kan spara in dem så jag kommer upp i nästa tusental. Och om det sedan är uppe i 9000 så får man ju anstränga sig för att nå 10000!! :)
    Jag tycker det är bra pepp att se hur pengarna växer vartefter man sparar. Då växer också lusten att fortsätta sätta undan pengar.
    Och så med ett mål i sikte, ett mål man väldigt gärna vill nå, så är det bara att tänka på den dagen man når målet, så blir man extra pepp.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Härligt att se att metoden funkar för någon annan också! Jag tycker att det är en kanonbra sporre och använder det ständigt som "små delmål". Det är en enkel utmaning men eftersom jag höjer ribban hela tiden så tröttnar jag inte heller.

      Radera
  5. Stort tack för ditt inlägg! Dags för nya mål och höja ribban. Och avsätta ett konto för drömmar att uppnå nu. Passar nog inte mig att enbart spara. ;) Mitt eget generella tips är att göra budget och hålla den. På så vis har jag gått från slösa till spara, en nödvändighet när familjens ekonomi förändrades. Samtidigt har vi nog aldrig genomfört så mycket grejer som vi velat just pga att vi behövt tänka efter!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar verkligen det du skrev sist i kommentaren. Känner likadant, framför allt uppskattar jag allting mycket mer nu när jag tänker efter vad jag än väljer att göra.

      Radera