söndag 13 juli 2014

Snart jobbfånge igen

2014 kommer jag alltid att minnas som året när jag var långledig istället för att behöva hålla till godo med de fjuttiga 4-5 semesterveckor jag brukar ha. Det har inte känts jobbigt att vara hemma utan enormt angenämt och avkopplande. Eller nästan avkopplande, att ha en valp är lite som att ha en bebis med skillnad att valpar springer omkring och når allt redan vid tidig ålder. Och har tänder, ej att förglömma. Det är bara att barnsäkra hemmet på nytt och att aldrig vända ryggen till för då kan man ge sig sjutton på att han hittar på något sattyg. 

När jag gick på ledigt i slutet av april kändes det som om en ocean av tid låg framför mig. Det hade knappt blivit vår och jag skulle dessutom vara ledig halva sommaren. Och visst har det varit en fantastisk långledighet, underbar. Det är bara en sak som känns mystisk och oförklarlig, att semesterdagar går så mycket snabbare än arbetsdagar? Veckorna har susat på med ett jetflygplans hastighet och vi befinner oss redan i mitten av juli. Snopet! Hur fasen gick det till?

Inom en snar framtid väntar ett fullspäckat arbetsschema som bygger på en hel del payback för min del. Mina snälla kollegor som har dragit ett tungt lass åt mig ska snart lasta över på mig istället och försvinna på semester. Nästan så att det känns orättvist att de ska få vara lediga och inte jag. Att sommaren var sen i år spelar givetvis in. Att man och barn fortsätter att vara lediga fram till skolstart i augusti spelar också in. Sådär halvkul att vara den enda i familjen som måste ställa klockan och tassa upp på morgnarna. Smyga för att inte väcka övriga familjen. Aja, jag kan snåla med solkrämen i alla fall, om jag ändå ska sitta inomhus och vara arbetsmyrablek resten av sommaren. 

Jag kan inte påstå att jag längtar tillbaka till jobbet, tvärtom. Just det här att förfoga fritt över sin tid är så dyrbart för mig och det är också något jag alltid saknar när jag jobbar. Det är fortfarande inte så att jag vantrivs med att jobba men jobbet upptar helt klart alldeles för stor del av mitt liv. Däremot ger den stundande jobbstarten bränsle åt spartankarna, jag är så otroligt pepp på den här säsongen. Nu vill jag öka trycket och dra åt tumskruvarna på sparandet. Istället för att tappa motivationen känner jag på motsatt sätt, nu har jag en ny chans att påverka min inkomst och alla mina utgifter. Lönen ska upp och utgifterna ner. Gosh, vilken snålråtta jag ska bli. Let the fight begin typ. 5 kommentarer:

 1. Det är ingen överdrift alls utan jag höll faktiskt på att sätta limpmackan i halsen innan jag avslutat läsningen av ditt inlägg. Nu skriver du så där lättsamt humoristiskt igen! Man skulle kanske bli lite nervös om man ingick i din familj, jag menar..."öka trycket", "dra åt tumskruvarna", "snålråtta", "Let the fight begin"... ;) Undrar förresten om "arbetsmyrablek" finns i SAOL? Denna färgnyans har ju annars inget bättre ord. :)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha...ja, fattas bara att jag drog till med ett "dra åt svångremmen" också. Och jodå, familjen är lite nervös över alla mina påhitt men de har å andra sidan varit alldeles för bortskämda hittills :)

   Radera
 2. Kul inlägg! Berätta mer om peppen! Hur får du till den? Jag har svårt att bli peppad efter att ha sparat under ett drygt år. Nu drömmer jag om utlandssemester och lyx. ;)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Bra fråga! Det blev ett blogginlägg :)

   Först vill jag säga att det är otroligt bra jobbat av dig att spara i ett helt år!

   Klart att du måste få drömma om utlandsresor och lyx. Ett tips är att avsätta en viss summa varje månad som du får göra vad du vill med för att hålla dig mer motiverad och på rätt spår. Det är mycket bättre än att ge upp helt och "tappa kontrollen".

   Jag har lovat mig själv att öronmärka en peng om jag känner att livet börjar bli för torftigt och tråkigt. Hittills har jag inte behövt göra det men du ligger å andra sidan ett halvår före mig.

   Radera
 3. Museibutiker är livsfarliga och bör undvikas! Jag hittar alltid en massa saker jag vill köpa...

  SvaraRadera