lördag 5 juli 2014

Rutten frukt 119 kr/kilot

Blev riktig sur på min lokala matbutik. De har en fruktbar med färska frukter där man kan blanda skuren frukt och alltså mixa ihop sin egen fruktsallad i lösvikt. Jag har aldrig tidigare handlat färdigskuren frukt men föll för frestelsen när jag såg att det erbjöds flera olika sorters melon, ananas, mango, kiwi med mera. Det är svårt att handla flera sorters melon samtidigt för den som måste kånka hem matkassarna. Även en bit delad vattenmelon är tung. Dessutom är det dyrt även om man köper alla frukter var för sig i vanliga fruktdisken för att göra sin egen fruktsallad. Så jag tar en plastbytta och väljer omsorgsfullt ut lite frukt, nästan bara olika melonsorter. Jag köpte inga mängder men med tanke på att kilopriset ligger på hisnande 119 kr blev det ändå dyrt. Men jag var nöjd och glad. Smaskens på dagens utflykt tänkte jag. 

När jag lite senare stack gaffeln i första biten vattenmelon visade det sig att den smakade härsket och unket. Riktigt äckligt eftersom den även var lite slemmig i konsistensen. Både jag och minstingen, som också åt av den, spottade grimaserande ut våra tuggor. Och jodå, även den orange melonen var dålig. Så av tre sorters melon var det bara en som var fräsch och ätbar men då hade vi redan tappat sugen på fruktsallad. Jag blev riktigt irriterad. Jag hade kvar kvittot men befann mig långt ifrån butiken och hade ingen lust att släpa runt på den där plastbyttan hela eftermiddagen för att sedan ta mig ner till affären igen på kvällen när man bara vill hem, så jag struntade i det. Däremot kommer jag aldrig mer att handla från deras fruktbar. En liten googling visade att en annan handlare i samma kedja marknadsför konceptet med "dagsfärsk frukt". Hm...den där melonen hade inte legat där och självdött under det senaste dygnet, det kan jag lova er. 

Att laga all mat från grunden är helt klart det bästa. Nog för att jag visste det redan men ibland är det bra att bli påmind. 

Men vädret och värmen hörrni, det är fina grejer! 


9 kommentarer:

 1. Det där är ju sådant som kan få en att gå i taket en hel dag, jag håller helt med om att ibland kan det vara nog så enkelt att betala extra för att saker är färdighackade och klara men för 119 kr kilot förväntar jag mig att det ska vara färskt och fräscht, bu så dåligt!

  SvaraRadera
 2. Blä, vad dåligt. Säg till din handlare att nästa gång han vill bli av med övermogen eller stötskadad frukt, så är det bättre att vara ärlig och sälja det som just det: andra sorterings produkter. Då till kraftigt reducerat pris, så klart!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo, jag funderar på att nämna det nästa gång jag går dit. Någon annan måste ju också ha påpekat det. Det var nästan trängsel runt den där fruktbaren så den är poppis.

   Radera
 3. Jag ser ingen stor problem att köpa styckvis. Man behöver kanske köpa mer av vissa frukter men de kan använda till annat : äta eller baka till exempel. Ofta blir det billigare per kilo.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Visst är det så men återigen, jag kunde inte bära hem flera meloner m.m. Det är för tungt för mina klena spagettiarmar.

   Radera
 4. Tråkigt att få sina fördomar bekräftade... jag har ofta undrat om det är fräscht i de salladsbarer som finns i affärerna. Läste någonstans att det går att frysa in melon i bitar (om det blir något kvar) men har inte provat själv

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det borde gå att frysa in med tanke på att det går utmärkt att frysa mango, bär m.m. Vi får prova helt enkelt :)

   Radera
 5. Man ska se upp med matvaror som kan påverkas av den värmen som följer med sommaren. (ibland den icke existerande värmen) Sen är det givetvis svårt att ibland kunna märka nåt utan att smaka.

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet, snart går vi in i rötmånad också. Men den där frukten ligger ju i någon slags kyldisk och jag, med flera, utgår nog från att den ska vara dagsfärsk. Vattenmelon kan inte ruttna och bli slemmig på så kort tid även om kylaggregatet hade krånglat tillfälligt.

   Radera