- Januari - Finns inte så mycket att säga om startmånaden annat än att jag var tokpepp på att starta mitt sparprojekt och den här bloggen.
- Februari - Skrev om mina önskemål att försöka sänka våra matkostnader med tusen kronor. Enligt Konsumentverkets kostnadsberäkningar ska vi ligga på 5970 kr. Vi ligger numera på cirka 4000-4500 kr och äter samma mat som tidigare men efter nya beteendemönster. Det upphör inte att fascinera mig hur stor skillnaden faktiskt blir när man handlar efter pris istället för att spontanhandla.
- Mars- Öppnade konto på Avanza. Funderade på fönsterputs. Har fortfarande inte fått fönstren putsade men borde verkligen ta tag i det.
- April - Deltog i utmaningen snålmånad. Det var fantastiskt kul och summeringen visade att vi klarade oss på 3446 kr i matkostnad trots all påskmat.
- Maj - Jag gjorde inga personliga utsvävningar men familjen köpte hund, 14000 kr + 2500 kr samt en luftrenare för 1990 kr. Allt finansierades dock med pengar från blocketförsäljningar.
- Juni- En helt vanlig köpfri månad utan anmärkningar.
- Juli - Min enda personliga eftergift, en ny dator för 2990 kr.
Hittills har jag fört över cirka 67 000 kr till Avanza.
Jag har inte köpt några kläder, skor, accessoarer, böcker, tidningar eller prylar. Inte heller gjort restaurangbesök, handlat i kiosker eller på snabbmatställen. Jag har helt och hållet lagt om mina konsumtionsvanor och köper ingenting onödigt. Ja, förutom möjligen den nya datorn då där jag lyckades övertala mig själv att det var ett nödvändigt köp. De allra flesta skönhetsprodukter har jag betalat med de presentkort jag erhållit för att utföra betalda undersökningar.
Socialt har det fungerat bra att tacka nej till restaurangbesök och utekvällar. Jag har inte gått på lokal men det beror till viss del även på hundvalpen så det har fallit sig naturligt att träffa vänner i hemmiljö istället. En stor vinst är att jag numera vet var pengarna tar vägen och har full koll på min ekonomi.
Det jag behöver se över i första hand är hur jag ska göra med amortering, pensionssparandet, sparade barnbidrag, mina övriga sparpengar och skatteåterbäringen.
Avslutningsvis kan jag säga att det varit mycket lättare än vad jag föreställt mig. Utmaningen ligger inte i att avstå köp för egen del, utan att hålla efter övriga familjens önskemål om utsvävningar samt att det är svårt att få tiden att räcka till och hinna med allt jag vill göra (se ovan, att göra en fullständig omstrukturering av tidigare sparformer).
Grattis
SvaraRaderaDet svåraste är att få alla att gå samma väg och inse att det är rätt väg att ta. Det gäller att kunna ta det steg per steg så att man inte få en motreaktion :-)
Hemma är vi på samma nivå eller iaf följer varandra i vår resa. Vi har kortsiktiga mål för vår sparkvot för att göra det möjligt och-element vår resa steg per steg. Både vet att vi vill gå längre. Men det kräver både att vi ser att det går och att vi förändras progressiv. Vi har alltid sparat och amorterat ganska mycket men vi vill mer :-)
Min man har alltid varit den sparsamme av oss. Jag var slösa och han spara tills jag kom på andra tankar och nu har jag så att säga kört om honom i ytterfilen :) Han är nog fortfarande lite chockad över hur jag valde att gå all in med det här projektet. Tack och lov är vi väldigt överens rörande ekonomin men han har svårt att släppa taget om fickpengar till nöjen och det får jag respektera.
RaderaGrattis
SvaraRaderaRoligt när man ser att det lönar sig att tänka efter innan man köper något. Jag ser fram emot dina/era funderingar om amorteringar, särskilt nu med nya ränteläget. Själv går jag som den åsna jag är mellan hötapparna....
Jag är också en åsna mellan hötapparna men har en tanke att spara och amortera med en fördelning 50/50. Kan vara skönt att försöka få ner bolånet lite även vid låg ränta. Ingenting är hugget i sten, det går alltid att ändra en amorteringsplan om man kommer på andra tankar...
RaderaGrattis, vilken prestation!
SvaraRaderaMest imponerad är jag över hur du lyckats sänka matkostnaden så mycket. Med att köpa på pris, menar du då kampanjer/extrapriser och sånt? Har du fler knep du vill dela med dig av just på mat kontot?
Tack :) Japp, jag har skrivit en del om det längre bak i bloggen. Tidigare gick jag till mataffären och tänkte "kyckling blir gott" och handlade allt utifrån ett spontant infall. Nu håller jag stenkoll på vilka varor det är bäst erbjudanden på och vår matsedel bygger på extrapriser/kampanjerbjudanden (förutom vid födelsedagar eller när vi har gäster). Vi äter samma maträtter men planerar dem på ett nytt sätt. Håller utkik efter och köper "veckans klipp" oavsett om det är tvättmedel eller smörpaket. Kollar kilopriser på frukt och grönt, jämför och planerar utifrån det. Vi äter helt enkelt det som det är bäst pris på för tillfället och köper ofta och mindre mängd istället så att allt äts upp.
RaderaVarvar med lite budgetmiddagar (t.ex soppor, gratänger på rester, pannkakor och enkla pastasåser). Vi köper mindre juice, pålägg, portionsyoghurt etc. och har sänkt kraven på att alltid ha "allt" hemma. Dessutom slänger vi mindre mat nu när vi inte köper på oss för mycket. Blev själv förvånad över vilken skillnad det gör!
Hur gör du med kläder o aktiviteter till barnen? Känns som att något av mina barn alltid behöver ny skor, byxor eller träningskläder.
SvaraRaderaJa, barn är världens dyraste hobby :) Mina barn har varsin aktivitet och får absolut de kläder de behöver men jag har slutat köpa ett överflöd. Tidigare köpte jag massor men de använde inte ens hälften utan tog på sig samma favoriter om och om igen. Man kan aldrig i förväg veta vilka som blir favoriter men drar man ner på mängden blir det helt klart mindre plagg som ligger ratade.
RaderaTonårssonen fick faktiskt nya träningskläder igår och minstingen fick två par skor för 240 kr! Allt fyndat på Stadiums stora sommar-rea. Min man betalade, på så sätt får jag bra draghjälp av den psykologiska faktorn att inte dra mitt eget kort i tid och otid. Kan låta knäppt men funkar för mig.