– Däremot är det inte så många som vågar prata direkt mot hushållen. Förutom att Anders Borg lite har öppnat för amorteringskrav, att det kan komma.
– Vilken tolkning gör du då? Varför är det så tyst? Väljarna vill ju veta, säger Katarina Hugo
– En intressant teori jag har hört är att det är Sverigedemokraterna som spökar. De etablerade partierna är så rädda att göra någonting som skulle få väljarna arga, att det då är lättare att inte prata om saken ens än att riskera att säga fastighetsskatt, ändrade ränteavdrag, försämrade villkor för hushållen och då riskera att väljarna blir arga och tar steget över och röstar på Sverigedemokraterna.
Det låter lite väl långsökt i mina öron. Jag ställer mig tveksam till att Sverigedemokraterna vinner några röster av den anledningen men nu är det här inte tänkt att bli något politiskt inlägg eftersom bloggen inte tar ställning i några frågor. Så varför tar jag upp detta? Jo för att de ovan nämnda saker påverkar hushållen. Amorteringstvång och ändrade ränteavdrag kan slå hårt mot högbelånade och de flesta är nog inte intresserade av att lånefesten dämpas. Det är trots allt intressant att det är valfritt att amortera och det borde vara självklart att vilja betala av sina lån. Istället ser jag en del vänner och bekanta utnyttja övervärdet i bostaden för dyra Thailandsresor och bilköp. Ett mycket lätt sätt att ta hyfsat stora lån som man inte behöver betala tillbaka. Eller som en vän uttryckte det "Jag är ju ändå inte skuldfri så vad spelar hundra tusen hit eller dit för roll om man redan har lån på flera miljoner?"
Länk till klippet: http://www.svd.se/naringsliv/svep-valsnack_3607946.svd?sidan=9
Hej!
SvaraRaderaJag tror att det kan påverka valet. Inte för alla men om det finns en missnöje kan det vara droppen.
För att återkomma till dina funderingar tror jag (eller är jag övertygad) att folk endast tittar på månadskostnaden. Och på samma sätt som det är inte värt för många att spara 500 kr extra per månad livets ut är det inte heller så farlig om man betalar 500 kr mer livets ut för att ha kul.
Det visar lite okunskap om ekonomi eller en stark lobbying av våra låninstitut som lyckas övertyga folk att det inte så farlig. Ränta på ränta effekten är ganska lätt att beräkna och en vanlig övning i gymnasium (iaf borde vara det). Jag skrev en inlägg om ränta-på-ränta effekten. http://spartankar.com/2014/06/28/nar-500-kr-blir-miljoner-kronor/
För att inte tala om att folk tycker det är ett smart och mer osynligt sätt att låna pengar på, inte alls samma sak som avbetalning...
RaderaDå blir följdfrågan givetvis: tänker du rösta på det parti som valkompassens resultat visade?
SvaraRaderaNyfiken i en strut ;) Jo, det blir nog det partiet ja. Det hade nog blivit det även om jag inte gjort testet men har varit tveksam faktiskt. Alla sakfrågor samlade så här gav en ytterligare puff i den riktning jag redan funderade på. Kan dock avslöja just det som jag förvånades över. Jag låg nära Centerpartiet i åsikter, något som är överraskande då jag aldrig förstått vad det partiet står för, åtminstone inte de senaste decenniet. Blir dessutom så distraherad och provocerad av en kvinna i min yngsta brors ålder på posten som partiordförande. Fridolin är också ung ja, men framstår som mer mogen och inifrånstyrd.
SvaraRaderaEva
Det var inte partiet i sig jag fiskade efter utan ville veta om resultatet kommer att påverka hur du röstar :) Jag har gjort tre olika valkompasser och fått samma resultat på alla vilket också är det parti jag tillhörde redan innan så här råder inga tveksamheter.
SvaraRadera