måndag 2 juni 2014

Se upp för skojarföretag!

Som tur är bor det en grävande journalist i mig. Jag kollar upp det mesta innan jag betalar eller skriver under några papper. 

Jag och min grannkompis gick till visningen för att titta närmare på erbjudandet om innerdörrar. För det första var det inte mycket till visning, en rad varuprover och en ivrigt lismande säljare var allt som fanns. Säljaren var för påträngande, pratade alldeles för mycket och alldeles för fort. Han ville inte svara på några prisfrågor utan hänvisade hela tiden till att vi måste boka ett hembesök. Varningsklockorna började ringa direkt och de ringde knappast mindre när han sade att hembesöket tar flera timmar (?), att han vill att båda i hushållet närvarar för att de helst ser att man gör affär och skriver på direkt i samband med hembesöket. Dessutom erbjöd han sig att göra ett hembesök redan imorgon förmiddag. Haha, aldrig i livet!

Det kändes som vanlig dörrförsäljning (hehe, ordvits!) och jag är inte ett dugg intresserad. Jag gick hem och körde en snabb granskning av företaget. Det visade sig att de har en parallellfirma som sysslar med exakt samma verksamhet, på samma adress. En sökning på det andra företagsnamnet resulterade i en massa varnande omdömen och att de fått minst två varningar på sig hos ARN. Jag kan inte låta bli att dra slutsatsen att det är därför de bytt namn, för att undvika att folk ska kunna googla upp alla negativa skriverier.

Där fick jag för att jag trodde att detta kunde innebära bra mängdrabatt om många boende i föreningen skulle ha nappat på erbjudandet. 

Det påminner för övrigt om en annan gång när en mycket ihärdig och påstridig säljare försökte sälja en säkerhetsdörr till mig. Han ville att jag skulle skiva på direkt utan att tala med min man "Du behöver väl inte hans tillåtelse för att fatta egna beslut, eller hur?" Ni förstår typen, de har gått några kurser i att aldrig ge upp. 

Så nu släpper vi det här med dörrar tills vidare och jag känner mig väldigt nöjd eftersom jag inte alls var sugen på den typen av utgift för tillfället. 

Tänk på följande: 
Ta alltid in skriftliga offerter från flera olika företag och jämför pris och innehåll.
Allt som ska utföras måste finnas med i offerten. 
Låt dig aldrig övertalas att skriva på direkt på plats utan betänketid. Det är en klassisk säljmanipulation. 
Kolla upp om företaget är svartlistat hos ARN. Min personliga åsikt är att företag som inte följer ARN's beslut är oseriösa.


4 kommentarer:

 1. Är inte förvånad över att du inte lät dig luras. Du framstår som en person som använder både huvud och hjärta (=intuition?) och så mycket viktigare det då i ett sådant här sammanhang. Dig är det nog svårt att föra bakom ljuset! ;)

  Det här med dörrar...kan inte företag som fixar gamla kök o dyl även fixa gamla dörrar till vettigt pris? Tänker närmast på ett företag på min gata som specialiserat sig på att bevara gamla kök. Har varit där och tittat ett par gånger och blivit så positivt bemött. De verkar vara lite konstnärliga, designinriktade och fåordiga, sådana typer litar jag på! Kommer bara inte på namnet trots att jag passerar där varje dag. De har filial norr om Stockholm också. Men ni var kanske inte villiga att fixa dörrarna ännu ändå kanske.

  Det mest värdefulla i min lägenhet är lustigt nog just dörrarna. De är originaldörrarna från byggåret 1917. Jättefina! Har till och med gammal extradörr i förrådet som egentligen inte kan tillhöra min lägenhet då jag har alla på plats redan. Kan kanske tjäna en rejäl hacka på den dörren på Blocket...? ;) Problemet är att den väger så ohyggligt mycket.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nu ska vi inte överdriva, jag skulle nog också kunna bli blåst vid något tillfälle ;) Däremot anser jag det superskumt när någon vill pressa mig att skriva på direkt istället för att lämna ut en offert. Möjligen utför de ett bra jobb hur som helst men jag misstänker att de istället tar saftiga överpriser (vilket lätt skulle komma fram vid en jämförelse av flera offerter).

   Kul att du har fina dörrar! Och visst borde du kunna sälja din extradörr på Blocket. Säg det som inte går att sälja på Blocket...

   Radera
 2. Oftast knackar de bara och säger att de har en kampanj på gång i brf. Gamla tror att de är "godkända" av brf (att det finns ett avtal).
  I ditt fall fick de tillgång till lokalen och det skulle vara bra att ni fixar en rutin till vilka företag får komma. Dvs en kvalitetsstämpel. Ni skulle ställa krav på företag och folk som har ansvarposition i dessa företag.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara hålla med dig. Är faktiskt lite nyfiken på hur och varför företaget fick tillträde till föreningslokalen. Vi har aldrig tidigare haft den typen av försäljare hängandes här och jag tror, precis som du skrev, att äldre lätt kan tro att föreningen godkänt företaget = tryggt köp.

   Radera