onsdag 25 juni 2014

Ständigt dessa pensionsval

Min man fick brev från sin bank angående sin pensionsförsäkring. Banken har anpassat sina villkor för pensionsförsäkringar efter skattelagstiftningen så att kapitalet går att ta ut direkt istället för att betalas ut som pension under minst fem år. Oavsett om han tar ut kapitalet nu eller som pension får han betala inkomstskatt på beloppet och det tillkommer inga avgifter för att avsluta försäkringen. 

Givetvis kontaktade han sitt bankkontor för att dubbelkolla uppgifterna, vilket kan vara klokt idag när försök till bedrägeri ökar stadigt. Och jodå, erbjudandet är korrekt. Det är bara att plocka ut kosingen och göra vad man vill med den. Nu handlar det inte om sådana belopp att man kan casha upp för en specialdesignad Lamborghini men ändå, det är pengar som motsvarar ett antal månadslöner. Maken har bestämt sig för att ta ut det blygsamma beloppet och investera dem vidare på egen hand istället. Varenda krona är fortfarande tänkt att dryga ut kattmatsburkarna när lönen slutar trilla in. 

Beslutet är redan fattat men jag vill ändå använda er som bollplank. Har han fattat det smartaste alternativet eller hade ni låtit dem stå kvar och tagit ut dem först på ålderns höst? En annan sak jag undrar är om ni andra fått liknande erbjudanden? Jag har nämligen inte fått motsvarande erbjudande från min bank där jag har en snarlik pensionsförsäkring.

Dessutom är frågan hur pengarna ska investeras. Även om jag inte är ute efter finansiell rådgivning kring placeringar vore det kul att se hur ni hade resonerat. Så ni behöver inte se det som regelrätta placeringsråd utan mer tankar i stort. Det är trots allt mer än tjugo år kvar tills pengarna är tänkta att användas. 6 kommentarer:

 1. Jag tycker han gör rätt som tar ut pengarna! Jag blir mer och mer övertygad om att du har en klok man. Givet att han inte handlar upp dem omgående. Aktie placering i 20 års tid i stabila stora svenska bolag kan nog vara tryggt och bra.

  SvaraRadera
 2. Betalar man statlig skatt idag men väntas hamna under gränsen vid pensionen bör det vara bättre att vänta med att plocka ut pengarna. Så man inte skattar bort mer än nödvändigt. //Manne

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hm...sant, men är det inte bättre att investera dem själv ändå med tanke på att man kanske kan få bättre avkastning? Jag menar, det handlar ju ändå om mer än 20 års tid...

   Radera
 3. Om man bosätter sig under solen i Portugal så kan man under maximalt 10 års tid ta ut pengar från sin tjänstepension utan att skatta alls om man ändå har planer om att bo i värmen på ålderns höst Detta kan ju givetvis ändras i framtiden av klåfingriga politiker. //hajen73

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant, kände inte till det. Det LÄR VÄL tyvärr ändras i framtiden av klåfingriga politiker...

   Radera
 4. Får man fråga vilken bank det är. Jag har en liten försäkring hos Lf. Den är bara på ett par månadslöner, men helt onödigt att ta ut under 5 år. Jag sparar på annat sätt nu, så inga pengar kommer in ytterligare.

  SvaraRadera