tisdag 17 juni 2014

Att må bra är också lyx

Nu under semestern har jag funderat mycket över vad jag vill hinna med under min ledighet. Samtidigt började jag tänka på vad som gör mig lycklig. Jag märker att den frågan har fått ett större utrymme nu när jag sparar som jag gör och blivit duktigare på att uppskatta små glädjeämnen. Ska jag leva snålt en bra tid framöver är det bra om jag har koll på vad jag värdesätter mest. Jag tänkte försöka banta ner de tankarna till något hyfsat begripligt och hoppas kunna förmedla vad jag menar. 

Vad är viktiga värden i livet?
Alltså, om jag bortser från självklara saker som hälsa, kärlek, nära relationer, inkomst och tak över huvudet och fokuserar på övriga faktorer. Vad behöver vi för att må bra och bli lyckliga? Jag behövde inte fundera många sekunder för att skriva ner tio saker. 

Här är listan som gör mig lycklig:

Riktigt gott kaffe.
Vår och sommar.
Att tillbringa tid vid sjöar och hav.
Att ha ordning och reda (nystädat)
Att ha husdjur (det här rimmar illa med punkten ovanför, jag vet...)
En trave olästa böcker som väntar på att bli lästa.
Bada badkar.
Lyssna på musik.
Krypa ner i nytvättade lakan.
Att slippa oroa mig för pengar.

Som ni ser har jag inte tagit med kärlek, familj och vänner eftersom tanken med listan är att jag inte ska behöva skriva dessa självklarheter. Följaktligen finns inte "härliga middagar med kära vänner" eller "höra barnen skratta" med trots att det naturligtvis är riktiga lyckobringare. 

Jag har inte heller listat vrålläckert hus med stor sjötomt eller exklusiva diamantsmycken även om jag är övertygad om att de skulle skänka mig både glädje och en viss tillfredsställelse. Jag antar att detta beror på min övertygelse om att ägodelar skänker oss lycka mestadels på grund av den bekräftelse vi får från omgivningen medan saker som inte är förknippade med det materiella överflödet ger välbefinnande på en annan nivå. Förutom detta är det viktigt att ta hänsyn till habitueringseffekten, dvs att vi vänjer oss vid materiella saker i vår närhet. Var jag lyckligare när jag köpte märkeskläder och dyra handväskor? Tveksamt. Jag var nöjd med mina köp men kan inte påstå att sakerna i sig gjorde mig lyckligare. Jag gillar vackra saker och tycker om att äga dem men det innebär inte att de får mig att må bättre. Jag tänker aldrig "Åh, vilken upplevelse det var att dra kortet inne på Guccibutiken!" men det finns många barfotapromenader på sandstränder som jag alltid kommer att minnas med salighet. Det må låta klichéartat och flummigt men det finns en sanning i det.

Så, listan är viktig för mitt välbefinnande och den intressanta slutsats man kan dra är att den inte är inkomstrelaterad i någon större omfattning. Det skulle vara den sista punkten då, men nio av tio punkter är fullt överkomliga även för den med blygsam ekonomi. 

Vad mår ni bra av?


14 kommentarer:

 1. Vad inspirerad jag blev av att göra en likadan lista nu! Jag brukar tänka på vad som är viktigt för mig då och då, men oftast så kommer jag bara till de första punkterna du nämnde, de självklara, utan att ha fortsatt. Så nu gör jag det. Detta gör mig lycklig:

  Naturellt grönt thé
  Choklad, helst ekologisk med råsocker. Coops eller Divine mjölkchoklad är storfavoriterna!
  Åkrar och öppna landskap, med småskogar emellan (skånetjej, yes!)
  Sol, sommar och vår
  Blommor och vackert skötta trädgårdar
  Renstädat hem, struktur och ordning omkring mig
  Böcker och att läsa (boktraven som du nämner)
  Att träffa nya människor
  Att resa och besöka nya platser
  God mat och nybakat bröd
  Att slippa oro över pengar
  Ren luft som fyller lungorna
  Fågelkvitter
  Regnet mot fönsterrutorna eller altantaket
  Hoppa i vattenpölar!

  Jag skulle nog komma på ännu mer nu när jag väl börjat. Mycket i min lista är också sådant som är gratis, men resor och mat kostar ju.
  Ett problem som jag upplever är dock att jag så gärna hade velat stanna tiden ibland och bara njuta. Varje vår och sommar händer allt i naturen så snabbt att jag blir stressad över att inte hänga med. Speciellt om man är borta under dagarna och inte hinner se allt det fantastiska som händer i naturen. Det jag älskar kan jag då uppleva som en stress. Jag vill verkligen fånga ögonblicket, men är rädd för att mista det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vilken härlig lista! Tack för att du delade med dig.

   Jag kan verkligen hålla med om att det finns en sommar-stress. Det är därför jag egentligen föredrar våren, när sommaren ligger framför oss som ett löfte. När det väl är sommar är det ju nästan över...

   Radera
 2. Svar
  1. Jag är kräsen, oerhört kräsen, när det kommer till kaffe :D

   Radera
 3. Vad roligt inlägg Snålcoachen! :) Det är inte helt lätt att bara direkt skriva ned vad som gör att man mår så där extra bra och känner sig lycklig. Kanske bordet det vara självklart men det är lätt att tänka sig vad det är utan att faktiskt känna efter.

  Har känt efter nu... ;) Jag blir lycklig av att beskåda vackra former, harmoniska färger. Gillar att titta på vacker arktiektur, titta i tidningar och på nätet på vackra, oftast gamla hem och gamla fuktionella saker, naturbilder, vackra djur och i verkligheten förstås ännu bättre. Blir lycklig av skönhet helt enkelt. Det verkligt sköna är extra kul att upptäcka i oväntade miljöer. Blir också lycklig av att befinna mig i nya situationer och miljöer där man inte vet vad som väntar runt hörnet och att prata med, inspirera och låta mig inspireras av nya möten med människor. Spänningen liknar den jag upplevde som barn på julafton. De här sakerna tyder på att jag skulle passa som resande dokumenterande fotograf och journalist... ;)

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fin lyckolista! Jag njuter absolut av att titta på vackra saker (oavsett om det är natursköna omgivningar, konst eller vad det nu må vara) men jag vet inte om jag blir lycklig enbart av det. För mig är lycka en känsla som uppstår genom en kombination av yttre och inre faktorer som krockar vid rätt tillfälle.

   Radera
  2. "För mig är lycka en känsla som uppstår genom en kombination av yttre och inre faktorer som krockar vid rätt tillfälle."

   Hmmm, det där var djupt. Låter nästan som ur en dikt av Tranströmer men då handlade det om att en sanning kommer utifrån och träffar en sanning inifrån och där de möts ser man plötsligt sig själv.

   "Vid rätt tillfälle" skrev du.. hmm förstår inte riktigt eller så är jag trög. Men att lyckan inte kan utgöras enbart av yttre faktor är jag helt med på. Lyckan kan ju inte finnas på annat ställe än inne i ens kropp och sinne. Förlåt, jag kanske bara rörde till något nu som egentligen kanske var självklart och enkelt... ;)

   Eva

   Radera
  3. Nej då, du rör inte till någonting. Det var nog jag som var luddig. Jag menade bara att det inte automatiskt är lycka jag känner när jag t.ex tittar på något vackert. Du skrev att du blir lycklig av skönhet och jag menade att jag inte alltid tycker att det räcker. Hoppas att jag var mer begriplig nu :)

   Blev lite lycklig av Tranströmer-liknelsen dock eftersom det matade mitt ego på ett lyckoframkallande sätt (skojar med dig!)

   Radera
 4. Sparsamhet öppnar för nya tankar. Vad vill man i livet och vad ska man ha pengar till om man inte behöver så mycket pengar...

  SvaraRadera
 5. Det finns inget på din lista jag skulle vilja ta bort! Men jag blev väldigt glad av att läsa den för jag kom på hur glad jag är, om jag kan fixa lite kaffe snart.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tack! Doften när man öppnar kaffeburken och den där första muggen på morgonen - oslagbart!

   Radera
 6. Det var en väldigt bra lista får jag säga, du verkar ha upptäckt vad det handlar om. Instämmer i de flesta punkter och lägger till en bra film med ett glas rött :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Eftersom det inte finns någon "gilla-knapp" får jag lägga till att man självklart kan bygga på listan med ovanstående. En fin chokladbit borde också få vara med :)

   Radera