onsdag 30 april 2014

Summering av snålmånaden

Idag är det sista april och därmed är snålmånaden över. Det var en positiv och lärorik upplevelse som jag mycket väl kan tänka mig att göra om. 

Här kommer en summering:
Mat: 3446 kr
Hygien: 98 kr (till hela familjen)
Nöjen: 12 kr
Kläder/utseende: 666 kr
Transport: 170 kr
Inredning: 0 kr
Övrigt: 0 kr

Snålandet kändes aldrig svårt eftersom steget är litet mellan köpstopp och snålmånad. Därför har poster som nöjen, kläder och inredning varit en enkel match. Istället har den stora utmaningen varit att få ner familjens matkostnad. Familjens tre grabbar äter som blåvalar och vi är måna om att äta bra mat. 

Den övriga familjen har inte varit med i utmaningen förutom att de drabbades av nedskärningar i maten. Första veckan var det svårt att få med maken på det här påhittet, han tyckte att det var trams och trodde väl att jag höll på att förlora förståndet. Tills jag visade honom att Dagens Industri uppmärksammat snålmånaden, då tyckte han plötsligt att det var ett superintressant projekt. Tänk vad lite det behövs ibland...

Våra matkostnader brukar ligga på 6000-7000 kr (inkl. förbrukningsvaror) och jag har alltid hävdat att det inte verkar spela någon roll hur vi gör och vad vi äter, att vi hamnar alltid på samma belopp i alla fall. Så härligt fel man kan ha! Till min stora förvåning hamnade matkostnaden på 3446 kr. Trots att vi ätit som vanligt, mer eller mindre samma matvanor och maträtter. Självfallet har vi snålat och dragit in på mycket, ätit ur frysen och så gott som länsat skafferiet för att få ner kostnaderna. Det vi dragit in på är onödiga livsmedel och jag har hejdat mina impulser när jag känt för att laga något och insett att flera av ingredienserna saknas. Istället har jag lagat något annat utifrån det som funnits hemma. 

Att spara alla kvitton och föra kassabok har varit oerhört nyttigt. Det jag lärt mig av detta är att fortsätta hålla matkostnaderna nere eftersom jag nu vet att det går. De 666 kr jag lagt på mitt utseende är sminkprodukter och jag valde att inte vänta till efter snålmånaden eftersom jag hade en tidsbestämd rabatt. Men oj, vad jag grämde mig och som det sved i plånboken. 

Nu återstår bara att räkna ut vad som hänt på mitt konto i april. Det får bli morgondagens uppgift eftersom vi ska fira Valborgsmässoafton tillsammans med några vänner. Vi ska promenera ner till den lokala majbrasan så det blir ett lugnt firande. Jag hoppas på en kör som sjunger "Vintern rasat (...ut bland våra fjällar)". Då riktigt drunknar jag i vårkänslor.

Trevlig Valborg!

12 kommentarer:

 1. Grattis till lyckad snålmånad! Jag har börjat snåla för att få råd med resor och på sikt få ner bolån och börja fondspara. Men. Trots att jag köper kläder på reor (planerade köp och av god kvalitet) tycker jag att familjens klädkonto är stort. Hur mycket är rimligt att lägga på kläder per år?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Jag tycker att du gör helt rätt som handlar planerat och siktar in dig på kvalitet. Det är omöjligt att säga vad som är rimligt eftersom det beror på hur stor familjen är och om du har barn som växer så det knakar.

   En bra måttstock är att bara köpa det som verkligen är nödvändigt. Om man har en fullt fungerande vårjacka, varför köpa en ny? Låt den hänga med ett år till istället. Jag tror att de flesta har fler par jeans och tröjor än vad de behöver. Vi är sugna på att få köpa och använda något nytt men det är inte ett verkligt behov. Samma sak med barnkläder, mina barn har alltid haft för mycket kläder. Nu köper jag mycket mindre och tvättar oftare.

   Lycka till! Gillar alla mål som du har satt upp :) Kolla in Avanza när du ska börja fondspara eller lägg åtminstone ner tid på att hålla koll på avgifter m.m.

   Radera
  2. Tack för ditt svar! Yngsta barnet har fått börja ärva kläder. Inser att jag köpt väldigt mycket till första. Varken min eller min makes garderob är särskilt omfattande, så det är bara att bita i det sura äpplet och inse att kläder man behöver byta ut kostar om man inte handlar mer second hand.

   Radera
  3. Glöm inte att även sälja second hand! Jag har alltid sålt barnens kläder när de vuxit ur dem (de plagg som lyckas hålla sig hela och fräscha). Det blir i alla fall en liten "återbäring" som kan investeras i nya barnkläder.

   Radera
  4. Absolut! Jag har tidigare sålt mycket mer än vad jag har köpt second hand genom åren. Barnkläder har vi köpt en del second hand, men inte mycket. När jag läser ekonomibloggar som Mr Money och ERE och hur sällan de köper kläder eller städar och tvättar blir jag chockerad. Jag kan inte tänka mig att ha en tjugo år gammal jacka (okej köpa second hand men inte ha SAMMA jacka i 20 år) eftersom jag är en helt annan person idag än för 20 år sen och jag bryr mig om hur jag ser ut. Letar efter någon att jämföra mig med här... Samma jacka i 5 år, okej. :)

   Radera
  5. Men urk, jag städar och tvättar hela tiden. Har lite städmani men det är numera under kontroll. Jag kan tänka mig att använda samma plagg så länge de är i nyskick och ser fräscha ut, tvivlar på att något plagg skulle klara de kraven i 20 år...

   Jag är i allra högsta grad mån om hur jag ser ut och klär mig. I mitt fall handlar det om att ha färre plagg att välja mellan och att försöka kombinera dem på nya sätt. Hellre långsiktiga, klassiska, kvalitetsplagg än billigt junk från kedjorna är min melodi. Slappa hemma-plagg köper jag däremot gärna billigt.

   Radera
  6. Förklaringen är kanske att Mr Money Mustache och Jacob på ERE är ekonomiskt oberoende, och utan påtvingat yrkesliv försvinner behovet att vara "representativt" klädd. Det brukar vara en av de poster för vilken man även i "normala" pensionssituationer räkna mer betydligt lägre kostnader.

   Kanske förändras också ens förhållande till kläder när man blir ekonomiskt oberoende. Jag kan tänka mig att behovet av att framstå som något, som kläder bidrar till, minskar. I den meningen kanske ekonomiskt oberoende bidrar till en högre grad av oberoende på många fler områden, medvetet som omedvetet.

   Radera
  7. Visst är det så, du har rätt på samtliga punkter. Men jag är kvinna och tyvärr lite fåfäng så jag tror att jag, oavsett ekonomi, alltid kommer att försöka klä mig på ett sätt som gör att jag trivs med mig själv. Fina kläder har alltid varit något av ett intresse och det sitter i även nu när jag slutat köpa kläder "i onödan".

   Radera
 2. Wow, imponerande sänkning av matkostnaden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jo tack men jag har även varit ärlig med hur vi länsat hemma också. Nu ekar det tomt i alla skåp och i frysen...

   Radera
 3. Kul med en snålblogg! Vill passa på att tipsa om Sparappen för ännu fler spartips :)

  SvaraRadera