måndag 14 april 2014

Floskelböcker undanbedes

Besökte biblioteket idag och kom hem med två böcker: "Rich dad, poor dad" och "Köp inte den här boken" (titlarna väckte stor munterhet hos barnen som i synnerhet gillade den sistnämnda titeln). Jag lagade pliktskyldigt middag och gick sedan och lade mig på soffan och läste.

Jag vill inte sätta mig på några höga hästar här, men att boken "Rich dad, poor dad" ska ses som en slags bibel för sparintresserade känns anmärkningsvärt. Bokus kallar den en "explosiv finanshandbok" men jag måste säga att jag blev väldigt besviken. Inte nog med att alla dialoger i boken känns märkligt uppdiktade, boken är proppfull av upprepningar och flosklerna haglar verkligen. Jag kan absolut se en lärorik tankeställare för en nybörjare som inte riktigt har lärt sig skillnaden mellan tillgångar och skulder, och cash flow-diagrammen är så pedagogiska att en lågstadieelev kan förstå dem. Men jag orkade inte läsa ut den. Mina tankar fladdrade iväg och funderade över huruvida Kiyosaki verkligen kunde minnas alla dessa detaljrika lektioner som utspelade sig när han var endast nio år gammal. Hur mycket minns jag av det som sades till mig vid den åldern? Inte mycket måste jag erkänna. Möjligen något om att jag skulle se mig för när jag går över gatan och att absolut inte följa med främlingar.

Jag slöbläddrade i den andra boken och kände att även den är under min kunskapsnivå. Den är säkert både välskriven och engagerande men det räcker inte som inspirationskälla för mig. Jag skulle vilja hitta en bok som går djupare och bredare utan att för den skull enbart handla om investeringar. Det mänskliga psyket intresserar mig och jag skulle vilja läsa en ekonomibok som ligger i nivå mellan nybörjare och avancerad. 

Någon som har bra tips? Helst ska den finnas på bibblan eftersom jag inte köper böcker för tillfället. 

11 kommentarer:

 1. Jag gillade "köp inte den här boken" men det var ett par dagar sedan. Amerikanska böcker tenderar att vara lite snackiga och överdrivna ...så som folket:-) och problemet är också att de ofta bygger på en form av 'get rich quick' mentalitet som handlar om att du ska på ett eller annat sätt trampa på andra för att ta dig upp. Rich dad är ingen av mina favoriter.
  Två böcker som är riktigt bra är "Your Money or Your Life" och "Early Retirement Extreme" Den första läste jag som nybörjare inom området så jag tror att den är lite basic idag men Early Retirement Extreme är en höjdare! Den är som titeln säger ganska extrem men det fungerar för mig som en inspiration som jag sedan kan anpassa till mitt eget liv.
  Jag har båda dessa två böcker så om du inte hittar på biblan och vill låna så hör av dig. frivid42@outlook.com.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, vad gulligt av dig! Jag har läst en hel del inne på ERE-sajten, skulle du säga att boken är läsvärd i alla fall eller är det samma innehåll som på ERE på nätet?

   "Köp inte..." verkar vara en toppenbok (har inte läst den än, bara skummat lite) men eftersom jag själv haft totalt köpstopp i fyra månader kanske den inte tillför den där wow-upplevelsen jag söker. Jag ska absolut ge den en chans eftersom jag burit hem den från bibblan.

   Radera
 2. Det finns mycket kritik på nätet mot Kiyosakis RDPD, men den kan väl fungera som introduktion. Jag har också läst "Köp inte den här boken", den tycker jag är närmast en dagbok om ett köpfritt år och inte ens tänkt som en lärobok, mest som inspiration om att så här kan man också leva. Jag har läst en av de två böckerna som nämndes av frivid42 nämligen Early Retirement Extreme. Det finns en hemsida med samma namn och jag vet inte om boken ger så mycket mer om man lusläser sidan. Your Money or your Life finns här http://frivilligenkelhet.se/2008/07/16/dina-pengar-eller-ditt-liv-sammanfattning/ kapitel för kapitel. Kolla runt där innan du köper. Annars finns det många recensioner på liknande böcker på Ann-Christins blogg http://notbuying.blogspot.se/ även om du inte fick något ut av boken. Jag håller med att det är det svårt att hitta bra läsning, något mittemellan. Mycket på nätet också är gammal skåpmat när man snålat en tid.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag ska inte säga att jag inte fick ut något av "Köp inte..." Innehållet kan jag nämligen inte uttala mig om eftersom jag inte läst den än! Jag menade mer att jag är på jakt efter en annan slags bok. Ska absolut kolla in recensionerna på hennes blogg.

   Beträffande Kiyosakis bok kan jag förstå att många ser den läsvärd, den har en viktig poäng, men för mig är det snarare sättet den är skriven på än handlingen i sig som gör att jag tycker den är usel. Förmodligen är jag kräsen av mig när det kommer till böcker...

   Radera
 3. Early retirement extreme kan vi starkt rekommendera. Den berör privatekonomins viktigaste delar och går igenom kostnadspost efter kostnadspost. En hel del alternativa tankar presenteras i boken om utbildning, boende, transport, mat, värme, förvaring, kylning, värmning ja allt. Om du är rätt målgrupp lär du aldrig se på något som en självklarhet igen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kan tänka mig det eftersom jag gillar sajten! Frågar er också, är det värt att läsa boken även om man ägnat timmar åt sajten? Tillför boken något nytt eller är det mest "från sajt till bok"-hopplock?

   Radera
  2. Det är lite svårt att svara på. Jag har läst en del på ERE:s hemsida men inte gått igenom allt. För mig var det mycket nytt trots att jag läst på nätet.

   Radera
 4. Kan starkt rekommendera "The elements of investing" av Malkiel och Ellis. Den handlar i och för sig bara om investeringar, men hade jag bara fått läsa en bok om investeringar i mitt liv så hade det blivit den. Ganska fundamental men oerhört nyttig läsning.

  Kommer skriva en recension på bloggen inom kort.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Låter intressant! Jag håller utkik efter din recension. Tack.

   Radera
 5. Jag hade gärna sett sig skriva den boken någon gång framöver. Du har ett skrivsätt som inspirerar och engagerar. Jag tror din bok hade sålt riktigt bra.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Oj, tack! Det vette sjutton om jag skulle kunna få ihop en hel bok! Jag hade gärna försökt men det är en av de saker som känns svåra att få till när man har ett heltidsjobb.

   Radera