onsdag 3 juni 2015

Dyrt att vara proper

Alltså, vad är det som händer? Farväl sparblogg och hej shoppingblogg! 
Det är väldigt vad det är mycket utgifter just nu och jag har sprungit mer i butiker än vad jag har gjort på evigheter. 

Att spara är ingen match när det gäller en begränsad tid, det tror jag att de allra flesta håller med om. Att ändra livsstil och hålla den på sikt är den stora utmaningen. Det är lätt att dra ner på utgifter och köra hårt i början när motivationen är på topp. De flesta har överfulla skåp och lådor med allt man behöver och mer. Det finns alltså inget egentligt behov av att köpa på sig mer utan mycket av shoppandet har skett för nöjes skull. Först längre fram kommer den verkliga prövningen. Saker förbrukas och konsumeras, prylar går sönder till slut och längtan efter något nytt kan vara påträngande.

Just nu rullar det på bra med utgifter här och det gäller att tänka till för att det inte ska skena iväg. Först var det datorn och det var en stor utgiftspost. Nu är det mängder av mindre saker som måste köpas och ordnas. Igår klippte jag mig och då hade jag verkligen dragit ut på det. Jag bara väntade på att chefen skulle skicka hem mig pga ovårdat yttre eller liknande men jag hann före, som tur var. Jag klipper mig i salongen bredvid jobbet och får grannrabatt så jag betalade 300 kr istället för 380 kr. Alltid något, jag jagar rabatter och extrapriser vad jag än gör. 

I min iver att rensa ut saker som bara ligger och att använda upp allt innan jag köper nytt så tog min enda (!) mörka ögonskugga slut. Helt slut. Jag skrapade verkligen ur den lilla behållaren noggrant innan jag gav upp. Mascaran tog slut i samma veva och då hade jag ändå spolat den under varmvatten ett par dagar i rad. Jag vet, mitt liv låter verkligen miserabelt men ni kan ju försöka komma ihåg att det är frivilligt. Hur som helst, igår tog jag mina tre senaste presentkort på Åhléns (ersättning för undersökningar) och lyxshoppade. 

Min sminkväska är en sorglig syn. Den har gått från till en härlig och inspirerande samling glammiga förpackningar och roliga pryttlar till...något sparsmakat och nerbantat som numera ryms i det som tidigare var en liten resenecessär. Men jag hänger inte läpp för det, jag sparar tid och energi på att bara ha det nödvändigaste och man blir ganska picky när man bara får välja EN produkt.

Smink är dyrt, mascaran kostade 139 kr (kampanjpris, ord. pris 179 kr) och ögonskuggan kostade 295 kr (jag vet, JÖSSES!). Summa: 434 kr och jag fick alltså kasta in 134 kr för att täcka upp mellanskillnaden. Dyrt och svidigt men nöden hade ingen lag. Dessutom behövde jag nya sommarstrumpbyxor, både till helgens fest och till jobbet, så jag passade på att handla "Välj 3 betala för 2", dvs. 158 kr istället för 237 kr. 

Men det slutar inte där, tyvärr. Båda barnen behöver nya jeans till skolavslutningen och tonåringen är i akut behov av frisörvård och en ny skjorta. Minstingen har gått med på att ärva en snygg vit skjorta av sin storebror. Använd vid endast två tillfällen, så den ser sprillans ny ut och den kommer att funka perfekt på skolavslutningen. Utöver detta behöver vi köpa en present till helgens bankett. Och det värsta av allt, jag har inte vågat testprova mina festklänningar för att kolla om jag får på mig dem. Om det är något jag inte behöver så är det fler fina festklänningar. Däremot behöver jag lyckas åla mig i dem och det kan vara lite si och så med den saken. Passar de inte så kommer jag inte att köpa något nytt utan försöka låna eller, i värsta fall, klä ner mig lite och gå i något annat. Det ordnar sig alltid.

Sammanfattningsvis kommer mitt betalkort alltså att gå varmt den här veckan. 
Det är inte utan att man svettas lite när man samtidigt försöker planera sommaren och semestern. Tur att skattepengarna kommer snart och kan fungera lite som ångestdämpande läkemedel. 

8 kommentarer:

 1. Å jag är i samma läge. Vi bygger om trädgården, betongstöd för 15.000...fula som stryk är de också. MEN, det är jag som är drivande i familjen när det kommer till trädgården så.. Och mängden grönsaker vi kommer slippa köpa är vad jag rättfärdigar mig med. Och om betongstöden vore hela kostnaden vore det sweet, men det är bara en droppe i det berömda..grus- och jordhavet. Så, jag har till och med varit inne på det heliga orörbara buffertkontot och nallat. Farligt,farligt men härligt, härligt. Jag är galen i att odla och ingreppet ökar värdet på fastigheten. Intalar jag mig :-)
  Vi är starka och kommer igen. Tidernas snålaste semester kanske! Det vore en rolig utmaning.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Betongstöd? Fula som stryk? 15 000 kr? Ajaj, jag skulle gråta mig till sömns i en månad om jag var tvungen att lägga pengarna på sådant. Ett snyggt betongbord däremot...

   Radera
 2. Jo...och så var jag två dagar i Stockholm. Försökte tänka klart men det finns saker som inte finns här i storskogen som går under beteckningen "essentials" som mat på Urban och storshopping på Gryningen.. Så eeeh.. Fy jag har ballat ur, det är sanningen just den här veckan.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag älskar Urban (jag menar, vem gör inte det?) men det är ett big no no just nu. Jag var där i fredags och köpte en liten studentpresent men gick snabbt förbi alla andra hyllor.

   Radera
 3. Oj, vi verkar vara flera som börjat sätta sprätt på pengarna nu...
  ...jag köpte kryddväxter igår (och någon blomma slank med av bara farten) för 306,- till min kryddrabatt - som jag inte ens gjort än...!
  Alltså, kanske skulle jag ha börjat med att iordningställa den nya rabatten - det ska sågas, bankas ner stolp, skruvas, läggas tidningspapper, fyllas på jord och japp, sen ska det även planteras...!!
  Nåja, jag kan ju knapra lite på kryddorna tills vidare! :)

  På skolavslutningen ska vi vara utomhus och med detta hittills så underbara försommarväder så tänker jag att både jag och dottern kan gömma oss under stora regnjackor och paraplyer, så diverse fläckar och hål på kläderna kommer inte avslöjas denna gången ;)
  Och smink är inte att tänka på, det kommer ju ändå bara att förstöras av regn och blåst.
  Så, Tack Vädret! det kommer bli billigaste avslutningen hittills!
  Synd att ni inte har det lika lyxigt! :/

  Semesterpengarna får gå till trädgården, friluftsutrustning eller bara läggas till sparade slantar - till skidresa nästa år eller en bastu...
  Jag har alltså inte tänkt mig några större utsvävningar på semestern. Vara hemma och pyssla och dona. Ligga i hängmattan och strunta i att klippa gräs kanske.

  Åh, skattepengar, där sa du nåt! Låter bra det här! Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, tyvärr har vi skolavslutning både inne och ute. Först samling med fika inomhus och sedan är det stora skoljippot utomhus. Så man kommer inte undan att sätta på ungen hela och rena kläder.

   Trädgård kan lätt bli en dyr hobby. Själv har jag bara en balkong och jag är pinsamt medveten om bristen på blommor och växter där just nu. Borde göra något åt det. Kanske börja med att kasta returpapperspåsarna m.m som står därute...

   Radera
 4. Jag kan ju säga att jag är mega less mina kläder. Speciellt när man ser alla fräscha sommarplagg runt omkring en. Jag känner mig trist och grå medan alla i min omgivning är fräscha och pigga. Så känns det typ... :) men jag får glatt nöja mig med de plagg jag har. :)

  Jag undrar hur det kommer att bli för mig när jag börjar om att shoppa. Mina sminkprylar kostar en del, jag använder mycket ekologiska produkter och dyra smink märken. Kommer jag att ta det billigaste eller kommer jag att köpa de märken som jag har köpt tidigare. Kommer det att bli mindre produkter? Hoppas det! Än så länge har jag kvar smink men de räcker ju inte hur länge som helst, (jag ska inte köpa något detta år i alla fall)
  Men utgifter lär det bli så småningom.
  Presentkort är ju superbra!

  Jag funderade även på att klippa mig korthårig (i framtiden) men tvekar när jag inser att det kommer kosta en del, produkter och klippning var 6 vecka.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det går bra så länge man har smink kvar...

   Förutom att jag bytte ner mig till en billigare mascara så köper jag fortfarande dyrt märkessmink. Jag håller fast vid vissa märken. Som ögonskuggan t ex, det handlar om mycket pigment, hållfasthet. Sådana saker. Att ha mindre produkter gör mig inte så mycket. Det funkar, jag har vant mig och anpassar mig efter det.

   Att klippa sig kort känns INTE bra ur sparsynpunkt. Det ser jag ju på barnens hår. Hur välfriserade de är i ett par veckor men sedan ser de plötsligt ut som Bobby Ewing i Dallas. Man måste klippa sig mer regelbundet för att kortklippta frisyrer ska se välvårdade ut. Axellångt funkar nog bättre.

   Radera