lördag 2 maj 2015

Summering 2015 års snålmånad

Jaha, då var det slut på det roliga. Snålmånaden är över och vi är redan i maj månad. Förhoppningsvis lärde jag mig något av det här i år också och trimmade sparmusklerna ytterligare. En snabb återblick på fjolårets snålmånad visar nämligen en sammanlagd matkostnad på 3446 kr medan årets snålmånad har ett något bättre resultat: 2976 kr. Detta trots att sista veckan drog iväg rejält, så urplockat var det i kyl och frys. 

Maten för den sista veckan landade på 922 kr och under övrigt hamnade mina grejer för tjockis-övervakning: våg 129 kr + måttband 47 kr. 

Jag är nöjd med min snålmånad. Jag gillar hur man skärper sig lite extra och tänker ett varv till. Vi har ätit bra mat, mycket frukt och grönt dagligen och enbart husmanskost tillagad från grunden. Det bevisar att det går även om det krävs ett visst mått av anstränging och örnkoll på veckans erbjudanden. Jag har konsekvent köpt billigaste frukten och grönsakerna. Än en gång slås jag av vilken skillnad det är mot Konsumentverkets beräkningar på 6870 kr (källa: Konsumentverket, kostnadsberäkningar)
Även om man bortser från det faktum att man naturligtvis drar ner lite extra på vissa livsmedel under en snålmånad så är det ändå en anmärkningsvärd skillnad.

Här kommer en summering, april:

Mat: 2976 kr
Hygien: 374 kr (350 kr klippning barn + 24 kr tvål)
Nöjen: 0 kr
Kläder/utseende: 299 kr (kläder till sonen, 25% rabatt på ett helt köp). 
Transport: 100 kr
Inredning: 0 kr
Övrigt: 700 kr (kassaböcker, hundmat, present, våg och måttband)

Slutligen, det här med presenter diskuteras alldeles för lite i sparbloggar. Om man har ett socialt liv så är det ofrånkomligt att utgiftsposten dyker upp. Att ge bort hemkokt marmelad i all ära men nu i maj är vi bjudna både på bebiskalas och studentfirande och i de sammanhangen känns hemkokta alternativ inte riktigt Magdalena Ribbing-godkända. Och det är ju en viss skillnad i att vara snål mot sig själv och snål mot andra...9 kommentarer:

 1. Håller med, att vara snål mot andra i sociala sammanhang är väldigt korkat. Om man inte bjuder till då så kommer det liksom att ändå stå en dyrt på annat sätt, inte minst rent socialt. Det är också kul att tänka ut en fin och passande present till någon som då också verkligen uppskattar den.

  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag instämmer helt. Mina två tumregler: aldrig snåla mot sin omgivning och aldrig låta barnen bli lidande. Däremot tycker jag att det pratas för lite om det här i sparbloggsvärlden. Jag ser aldrig några utgiftsposter för presenter hos de mest extrema snålbloggarna, inte ens till jul...

   Radera
 2. Herregud vad bra gjort! Min snålmånad tappade fart av goda nyheter, så goda att vi bara firat glädje över tillvaron de senaste veckorna, gått lös med fiskälskande unge i fiskdisken, fyllt hemmet med blommor och kryddor. Det har varit ett sånt glädjefnatt att jag tyckte jag helt tappat besinningen. Men så inser jag att jag ändå sprarat undan 46% av inkomsten direkt så det får ju vara riktigt bra ändå. Och, det är inte en graviditet vi firar... utan hela livet överhuvudtaget. Nu är vårkänslorna igång på riktigt och under sommaren bör vi vara självförsörjande på sallad och kryddor åtminstone. Planerar odla så mycket kryddor att frysen blir full inför vintern. Shit vilken besparing det skulle bli i det här basilika/koriander-missbrukande hushållet. Och då röker vi det inte ens!
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha, vilket sprudlande inlägg du gjort! Grattis!! Vad kan det vara för glada nyheter? Jag blir supernyfiken, tur att du åtminstone meddelar att du inte är gravid. Annars hade jag gissar på tillökning. Och 46% är ju galet bra!!

   När vi hade kanin så var den oerhört bortskämd och fick ekologiska färska örter varje dag, 2-3 olika sorter varje gång. Vi hade hela köksfönstret fullt med dessa dyra köpeörter. Jag drog iofs ner lite på den lyxen när jag kunde gå ut i naturen och plocka maskrosblad och liknande gratisgodis till den.

   Istället snålade vi säkert in på något annat. Summan av lasterna är konstant, det är jag säker på.

   Radera
 3. Hej superbra blogg=) Kan du lägga upp en veckomeny ni haft under snålmånaden? Hade varit intressant o läsa hur ni fick till maten utan att äta samma mat hela veckan. Till så låg kostnad..

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack :)

   Din förfrågan gav inspiration till ett helt blogginlägg! Hoppas att det även besvarade din fråga. Annars får du höra av dig igen.

   Radera
 4. Bra gjort!
  Hemkokt marmelad. ja, nä, det passar ju inte vid alla tillfällen :)
  Men det finns ju mycket annat man kan tillverka och ge bort i present. Fast visst beror det på hur händig man är, hur mycket tid man har att lägga och vad som passar personen i fråga, det är ju väldigt individuellt det där.
  Kanske kan du googla hemgjorda presenter - baby/student och finna ut något passande?
  Jag är mycket för det där att göra själv! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag vet att du är kreativ, pysslig och påhittig. Allt det där som jag INTE är. Oh the joy att gå och köpa allt färdigt...

   Radera
  2. Hopps! Då var kanske inte jag rätt att ge presenttips... ;)
   Eller så får det bli hemkokt marmelad för hela slanten, oavsett!! Förresten så kan man variera med hemkokt saft!
   Till studenten kanske det behöves lite spädrick...?!
   Och till babyn, eller föräldrarna kan säkert behöva en sockerkick nu och då, vad är då bättre än hemkokt saft??
   Nåja, du har ju inte trädgård med bär, så kanske ska du kika en runda i butikerna ändå då.
   Lycka till! <3

   Radera