onsdag 6 maj 2015

Maten under Snålmånaden

Jag fick en fråga om matsedeln under snålmånaden. I fjol var jag ambitiös och lade upp veckomenyn men i år blev det inte av. Det tänker jag kompensera nu genom att bjuda på ett inlägg om snålmånadens middagar. Jag kommer naturligtvis inte ihåg vilken dag vi åt vad och jag minns naturligtvis inte alla rätter men på det stora hela. Jag har fortfarande kvar alla kvitton så att jag kan se vad vi handlade. 

Sammanfattningsvis åt vi mindre korvmat i år än under förra snålmånaden. Vi passade på när surdegskorvbröden var på extrapris för 10 kr paketet istället för 19,90 kr samtidigt som kryddkorvar (vi köpte Chorizo) kostade 20 kr paketet istället för 25,90 kr. Det blev en trevlig valborgslunch. Förutom när vi lagade pulled pork på fläskkarré i början av april så hade vi ingen annan "kött på bit" utan nöjde oss med kyckling, köttfärs, falukorv, något paket blodpudding och bacon. Allt köpt på extrapris och mycket hade vi bunkrat i frysen redan innan. Vi köper aldrig kyckling, lax, falukorv eller liknande till ordinarie pris utan passar på när det är billigt. På så sätt finns det alltid hemma.

Vi har en hel del prisvärda budgetmiddagar som vi brukar köra och en vecka såg ut ungefär så här:

Måndag: Rester från helgen. 
Tisdag: Kyckling med ris 
Onsdag: Morotssoppa eller broccolisoppa (mixad slät soppa som serveras med smörgås)
Torsdag: Pannkaka
Fredag: Spagetti med köttfärssås
Lördag: Hemlagad pizza (alla fick göra sin egen pizza, det användes en del rester, t ex köttfärs).
Söndag: Pasta Carbonara

Veckan efter såg ut ungefär så här:

Måndag: Blodpudding
Tisdag: Strimlade kycklingfileer i gräddsås med pasta 
Onsdag: Korv Stroganoff med ris
Torsdag: Morotssoppa eller broccoli/blomkålssoppa
Fredag: Pastagratäng 
Lördag: Lax tillagad i ugnen med pressad potatis
Söndag: Tacos

Varierade grönsaker serveras till alla måltider och vi äter frukt varje dag. 

Mina bästa tips för lägre matkostnader: 

 • Låt extrapriser/erbjudanden styra matsedeln. Köp aldrig kött eller fisk till ordinarie pris. Köp frukter och grönsaker efter pris. Är det inte ett specialerbjudande - köp det inte.
 • Peta in t ex en soppdag och en pannkaksdag i veckomatsedeln så att man kört billigaste budgetmaten åtminstone två av veckans dagar. 
 • Utmana dig själv och använd fantasin. Jag är t ex grym på gratänger (inte för att det är särskilt svårt, vad som helst funkar kanon tillsammans med pennepasta och lite riven ost). En bra utmaning är att försöka få ihop så många måltider som möjligt på det som redan finns hemma utan att behöva gå till mataffären för att kompletteringshandla en enda grej. Varenda gång visar det sig att man hade mer hemma än vad man trodde och att det fungerar lika bra även utan någon enstaka ingrediens som saknades.
Maten vi äter skiljer sig nog inte så mycket från vad andra barnfamiljer äter. Skillnaden är att vi köpt nästan alla ingredienser till nedsatt pris och skippar allt onödigt som gör att kostnaderna drar iväg. Vi fyller inte längre varuvagnen med dyra ordinarie pris-varor bara för att de är goda, särskilt inte under snålmånaden. Naturligtvis är vi inte fanatiska, blir vi oerhört sugna på Brieost så köper vi Brieost men vi väljer våra undantag med omsorg och följer inte varje impuls som vi får.


12 kommentarer:

 1. Tack för tips! Har inte fattat förrän jag löste din blogg att man faktiskt kan anpassa maten efter priset och ändå äta samma typ av mat.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag trodde själv inte att det skulle bli så stora skillnader innan jag testat att handla på ett nytt sätt men oj, det handlar om sparade tusenlappar inom ett par månader! Det enda vi dragit ner på är "onödiga godsaker" som t ex juice och kakor.

   Radera
 2. Tack att du tog upp ämnet alltid intressant att lära sig knep för att banta matkontot=)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack själv!
   Ja, det finns mycket pengar att spara :)

   Radera
 3. Ett tips är att leta efter halvapriset varorna, i min butik sätter man det på varor som är nära utgångsdatum. Är det te x fläskkött i bit så köper jag och fryser, eller ett paket färs, då blir det en plåt med köttbullar som åker in i ugnen och sedan fryser jag det osv... Bra både för miljön, då affären inte behöver slänga och för plånboken!
  Helena.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Superbra tips! Tyvärr har vår matbutik inte så mycket i "kort datum-hyllan" men ibland så ligger det någon finfin köttbit eller kyckling där och då passar jag givetvis på. Men andra butiker har kanske mer?

   Radera
 4. Vi äter nästan bara vegetarisk mat, och bara ekologisk. Grönsaker är billigare än kött, speciellt rotfrukter. Vi äter kött ibland, även där enbart ekologiskt, för vanligt kött skulle jag aldrig äta med tanke på hur köttindustrin ser ut. Billigt fläskkött från Danmark kommer inte över vår tröskel. Då finns det andra sätt att äta billigt och varierat. Igår köpte jag ett par tråg med ekologisk kyckling som var nedsatt i affären pga kort datum och la i frysen. Nu tänker vi äta helvegetarisk hela maj (som en utmaning) men när vi äter kött tar jag fram detta. Och då vår kost inte bygger på köttprodukter kan jag köpa det vi kan tänka oss att äta när priset är bra. Annars blir det typ linssoppa, morotssoppa, wok med morot, vitkål, purjo, omelett, ugnsrostade grönsaker osv. Billigt, gott, näringsrikt, ekologiskt, bra miljöval och bra etiskt val. Det känns bra för oss på alla sätt

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad bra ni äter!

   Vi köper bara svenskt kött (och kyckling). Danskt kött är uteslutet pga oacceptabel djurhållning. Jag personligen äter knappt griskött överhuvudtaget, utan föredrar nöt eller fågel.

   Att äta helt vegetariskt är inte något alternativ för oss men vi äter ju inte heller kött varje dag i veckan.

   Radera
 5. Skulle vara kul att se hur en snålmånad skulle även kunna bli ekologisk! Tror många skulle gå igång på den idén. Vi äter oftast efter er princip, köper efter erbjudande och bunkrar och gärna ekologiskt. Tack för att du håller igång bloggen och inspirerar till sparsamt leverene!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack! Ja, jag vill gärna missionera om sparismen ;) Jag handlar en del ekologiskt men erkänner att jag faktiskt inte prioriterar det så mycket som jag förmodligen borde...

   Radera
 6. Haha, just morotssoppa och broccolisoppa är mina favoriter också. :-) Imorgon tänker jag bjuda på den gröna.
  /Snowflake

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så gott, så nyttigt, så prisvärt och SÅ UNDERSKATTAT!

   Radera