torsdag 21 maj 2015

Mitt första fondsälj

Som rubriken lyder: idag har jag för första gången sålt en fond.
Det kan tyckas märkligt att jag aldrig gjort det tidigare men min strategi har varit att köpa köpa köpa. Sedan glömmer jag att man kan sälja också. Jag är som en liten hamster med proppfulla kinder när det kommer till sparande men idag så lossnade det en aning och jag tryckte på sälj utan större betänketid. Kanske går jag helt crazy och säljer något mer, kanske inte. Vi får se.

Fonden hade gått upp 43,9% och jag kände att jag behövde muntra upp mig genom att kamma hem en liten vinst. Det är inga jättesummor det handlar om men fonden hade ändå ett värde av cirka 50 000 kronor. Jag vet att jag kommer att få skatta på vinsten men det får man ju bara hacka i sig. Jag kommer givetvis att återinvestera pengarna. Det finns ju som bekant två sätt att förbättra ekonomin på: öka inkomsterna och minska utgifterna. 

I nuläget har jag svårt att öka inkomsterna. Jag jobbar redan övertid varje vecka och nu har vi en lugn period och då är det inte mycket pengar som rullar in. Alltså återstår det att skära ner på utgifterna och där finns det inte heller mycket kvar att jobba med. Det är då man roar sig med lite fondförsäljning. 

Det var dagens lilla glada nyhet! 

Dessutom var jag ledig idag på grund av ett litet byte i schemat och ägnade en del tid åt ett storkok lasagne. Köttfärsen, tomattetrorna och till och med lasagneplattorna var extraprisvaror. Härligt! Man ler ju sitt allra största sparflin.

4 kommentarer:

 1. Någon fondsparare är jag inte, har inte ens varit där och nosat. Livrädd att jag ska förlora pengar, för att jag inte förstår eller glömmer! Däremot går jag igång på begränsningar eller att komma över något till ett billigt pris, som jag också givetvis behöver. Det gör mig glad. Har inte mycket pengar, men försöker alltid, trots att jag är sparsam - befrämja relationer med att t ex ta en lunch eller fika ute med någon kompis, köpa presenter när det är brukligt eller bjuda på mat hemma. Efter mina ekonomiska förutsättningar, helt enkelt. Vill inte bli dumsnål

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tycker att du tänker klokt, smart och trevligt. Att inte vara snål i sociala sammanhang tror jag är viktigt för att man ska funka och må bra tillsammans med släkt och vänner.

   Var och en måste hitta sina sätt att spara på och man måste inte investera. Fördelen med att investera är att sparkapitalet, med lite tur, växer så mycket snabbare om man lyckas på pengarna att växa.

   Den som sparar i aktier och fonder tar alltid en risk men jag har gjort det i åratal och hittills aldrig förlorat några pengar. Jag är inte heller särskilt orolig, troligtvis för att jag håller mig till stabila fonder och aktier samt tänker långsiktigt. Då känns det ändå som en hyfsat trygg sparform.

   Radera
 2. Haha, underbart! Min lilla depå ser för bedrövlig ut nu eftersom jag också hämtat hem vinster på innehav som ökat 24-44 % typ. Fulingarna står kvar för jag hoppas de ska hämta sig i framtiden. Men nu vill jag ligga stilla med likviditet för jag orkar inte oroa mig för att förlora pengar, 50-50 likvid och fonder/aktier på depån, sedan är 50 % av mitt totala spar på ett mökigt bankkonto, men precis som anonym ovan. Jag strävar inte efter massor av pengar, är rädd om de jag har och vill just nu känna mig mer trygg än som en gambler.

  Några sparflin har det inte varit här på sista tiden, förutom det månatliga sparet (som är gott nog) så rinner pengarna iväg på vår rawfood-bonanza. Hade någon sagt att jag skulle göra av med 6 kilo rödbetor i snitt i veckan för ett halvår sen hade jag bara garvat... Men, varken jag eller sambon har haft en enda infektion eller vabbdag under fyra månader. Kan vara ren flax och sammanträffande men vi tror faktiskt att kosten gjort sitt. Och det finns inte ett uns överflödigt underhudsfett kvar men ändå känner vi oss starka. Så det får vara värt det. men jag stönar fortfarande över reklambladen där 15-kronors faluringen går bort och det enda jag kan utnyttja är typ billigt toapapper eller en påse ekospenat.
  Stor sparkram och trevlig helg. Ska försöka vara mer gniden med måndagslönen.

  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Haha. Så galet underhållande! Varför har du inte en blogg? Jag skulle följa den slaviskt. Kanske inga sparflin hos dig men då kan du ju alltid gå runt med ett stort viktflin. Jag har överflödigt underhudsfett kvar på magen och får väl köra din rödbetsdiet om det ska hända något med midjemåttet innan bikinisäsongen är över för i år.

   Keep up the good work, du vet att du är grym!

   Radera