måndag 25 maj 2015

Dyrt att köpa billigt

Säg den glädje som varar. 
I torsdags sålde jag en av mina fonder och dansade en liten pengadans av glädje i vardagsrummet över vinsten. 
I fredags sprack skärmen på min bärbara dator. 
Vad är oddsen för det? Ungefär ett dygn hann jag vara glad och känna mig pyttelite rikare. Är det lagen om alltings jävlighet eller vad är det frågan om?

Förra sommaren köpte jag datorn. Det köpet kan man läsa om här. Eftersom jag var mitt inne i ett köpstoppsår valde jag att köpa en billig men snygg budgetmodell. Min man var inte alls nöjd med mitt val av dator men jag valde att slå dövörat till. Den funkade riktigt bra trots att den känts lite plastig men nu har vi det svart på vitt: att köpa billigt är att köpa dyrt. Att man aldrig lär sig?! Jag misstänker att det fanns en osynlig spricka från början eftersom den inte åkt i golvet eller råkat ut för någon ovarsam hantering. Och jag känner på mig att om jag bara hade satsat på kvalitet från början, istället för att vara dumsnål, så hade det här aldrig hänt. Tveksamt om det går på garantin eller om hushållets drulleförsäkring hjälper. När jag köpte datorn kostade den 2990 kr och jag antar att byte av skärm kostar en del om man ska betala reparationen ur egen ficka. 

Ni som varit med ett tag vet att jag inte gärna byter teknikprylar om jag inte måste. Bortsett från tonåringens skoldator så hade vi två bärbara datorer i familjen. Min gamla som nästan lagt av och den nyare, nu med sprucken skärm. Så, i lördags bestämde vi oss för att det inte är hållbart längre. Männen i familjen gick till teknikvaruhuset utan mig, för att reka. Detta för att förhindra mig att köpa någon - citat - "billig och plastig skit". När de hade undersökt utbudet av bärbara datorer så hämtade de mig och pekade på två olika som de ansåg att jag borde välja mellan. Snabba beslut är min paradgren så jag nickade och höll med. Framför allt kan de inte klandra mig om den nya datorn spricker, exploderar eller går sönder på något annat märkligt sätt. Så, vi köpte inte bara en utan två nya datorer. Nu skrotar vi gamlingen och oavsett vad som händer med den trasiga skärmen så har vi alltså utökat teknikutbudet. Bra grejer som åt upp hela fondvinsten och mer därtill. Men det får vara så. 

Funderingar som detta väcker är hur extremsnålarna gör? 
Går aldrig något sönder för dem? Från vilket år är deras mobiler, datorer och hemelektronik? Det är faktiskt intressant att veta. Det kan inte bara vara för mig saker går sönder. Jag kan inte låta bli att fundera över vad Miljonär innan 30 har för mobil. Troligtvis en viktelefon från tidigt 2000-tal.

Apropå mobiltelefoner så håller jag envist fast vid min gamla iPhone 4s och är ganska ensam om det i min bekantskapskrets men det bekommer mig inte det minsta. Dessvärre börjar den krångla och hoppar ur program men jag hoppas att den orkar hänga med ett litet tag till. 

47 kommentarer:

  1. Nä, man behöver väl inte köpa nytt om det gamla fungerar och fyller ens behov. Däremot kan det bli socialt känsligt om man känner skam över sina gamlingar... har fått en släng av det på sistone då jag sett folk himla med ögonen. :( ;)

    Min mobil är en Nokia C2 inköpt 2010 - min abslout nyaste teknikpryl eller nej förresten, har ju digitalkamera från 2011 som just verkar ha pajat. Möjligen ett dåligt snålköp. Min bärbara dator är från 2006, kostade 5000 kr och ansågs vara av budgetsort. Först nu börjar den visa tecken på behov av snar pension. Men värsta gamlingen är ändå stereoanläggningen från 1989. Mellanprisklass då den köptes av mina föräldrar! Används varje dag och är kopplad till dator och TV för bra ljud. Bra ljud enligt mig men kass för sofistikerade öron.

    Och på tal om att vara sofistikerad. Det ser jag som den stora skillnaden mellan svenskar idag och bara för något decennium sedan eller lite mer. Folk idag har sådana anspråk och anser sig så berättigade till vad som i mina ögon är lyx, att det som faktiskt täcker ens behov, inte anses vara bra nog längre. Behoven är andra idag eller ska vi kalla det begär...? Det sociala påfågelaktiga uppvisandet är det viktigaste. Kanske dock alltid varit så när folk fått garanti av ständigt fylld mage och kan tänka på mer förfinade levnadssätt. Har själv mycket högre anspråk idag än när jag var barn, gillar det inte. Man tappar något på vägen...

    Men ditt inlägg handlade om vilkten av kvalitetsköp framför dumsnålhet. Du har ju rätt (som oftast). Mitt knep är dock att alltid sköta om prylar, saker av lägre kvalitet ännu mer noggrant. Min diskmaskin är på trettonde året nu. Den får rengöringstablett emellanåt. Vård och omsorg är vad som gäller för gamlingar och blivande sådana.

    Eva

    SvaraRadera
    Svar
    1. Eva, som vanligt spot on när det gäller det här med konsumtion!

      "Det sociala påfågelaktiga uppvisandet" är det som styr. Vi blir så hårt drillade att byta ut och byta upp oss att det blir självklart som livsstil. Och visst är det så att behoven och därmed kraven ändras när vi inte behöver gå och lägga oss hungriga.

      Jag står med en fot i båda läger, vill både leva minimalistiskt och att det lilla jag köper ska vara bra grejer. När man struntar i att köpa en massa krims-krams så borde det bli självklart att lägga lite mer på det som är betydelsefullt. Inte bli dumsnål som jag blev. I det här fallet behöver jag en dator till nytta och nöje.Jag vill inte köpa en ny för att jag är trött på den gamla utan för att det knappt går att använda den med spräckt skärm.

      Radera
    2. Tack för ditt svar. Igår pajade min dator definitivt... skriver från biblioteket. Kanske hörde den mitt tal om snar pension och blev antingen sur och vill straffa mig eller tvärtom sugen på att äntligen gå in i sista vilan. ;)

      Nytt "problem": Vad välja nu? Det får lösa sig. ;)

      Eva

      Radera
    3. Hoppsan! Vissa saker bör man inte säga högt... nu är det bara att köpa en ny dator :)

      Radera
  2. Jag tycker att det ofta är värt att köpa bra grejer även om man försöker "snåla". Vår anledning till att spara pengar är ju att frigöra tid och det finns inget som tar så mycket tid som krånglande prylar. Man behöver dock säkerställa att det man köper dyrt faktiskt är av hög kvalitet och inte bara "flashigt" på ytan men samma skit kvalitet som allt annat. Vår dator är en 7 år gammal Macbook Pro som från början kostade 18 000 kr så den var inte billig men det har varit en lång krångelfri period jämfört med alla andra datorer jag har haft tidigare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag börjar bli mer och mer övertygad om att gå över till Macbook. Alla pratar om hållbarheten och att de krånglar mindre. Vi har iPad och jag har iPhone så jag förstår inte varför jag inte lika gärna kan löpa linan ut...

      Jag drar mig lite just pga kostnaden även om jag förstår hur dumt det är. Långsiktigt kanske det är ett mycket bättre val.

      Radera
  3. Hej
    Köper hellre dyr och bra än billig Och skit.
    Dator och telefon ska vara en verktyg som spara tid.
    Bytte i år min iPhone 4 som håll ihop mha tejp ...

    Det är bara att inse att det kommer regelbundet poster som kostar. Kylskåp, däck eller dator och att man kan gå minus just då. Däremot ska man vara medveten att dessa kostnader kommer även om man inte vet när.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack för mycket kloka ord. Du har så rätt, det är bara att inse att det kommer poster som kostar.

      Som hårdsparare vill man så gärna ha kontroll över alla utgifter och har därför så mycket svårare att acceptera oförutsedda utgifter.

      Radera
  4. Ett riktigt bra tips är att handla kvalitet second hand. Vi har köpt Mac Air via företag som specialiserat sig på detta. Det kostar lika mycket som din "billiga skit" men garanti ingår och det är kvalitet som sagt. En liten obetydlig skråma någonstans på datorn kan ingå, men det bryr inte jag mig om iallafall. Så tips är att köpa kvalitet begagnad - även teknik! Vi köper alla våra möbler t ex på detta vis, "märkesmöbler" på auktion och Blocket. För visst har jag köpt på de billiga stora varuhusen men oj vad jag ångrar allt från gardiner som inte gått att tvätta till fula glaspjäser med luftbubblor i.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Men åååh, vilket supertips! Är det mtorget du menar? Jag googlade fram det eftersom jag blev nyfiken. Ja, det ska jag verkligen överväga nästa gång.

      Jag vet inte varför man har den här spärren mot att köpa begagnat. Något år innan mitt köpstopp var jag faktiskt inne på att köpa en begagnad klocka på Kaplan. Nu blev just det klockköpet aldrig av men som sagt var, dumt att inte ha second hand som ett självklart alternativ.

      Radera
    2. Kolla även in greentech.se Jag äger en begagnad lyxklocka från Kaplan, lustigt nog!

      Radera
    3. Tusen tack! Ska kolla in dem redan ikväll. Är det tryggt att handla där? Om något krånglar eller går sönder...

      Radera
  5. De extremsnåla fortsätter att använda en dator med trasig skärm.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åja, det hade jag också gjort - om det inte vore för att det blev ett stor svart parti precis runt sprickan. Tyvärr sitter den svarta precis över sök- och adressfältet så det är pilligt och omständigt att försöka använda datorn.

      Radera
  6. Jag försöker också leva så att jag lever billigt för det mesta men är redo att betala för kvalitet när det är något jag verkligen behöver, både för att det känns bättre och för att jag tror att det blir billigare i längden. Fast...jag har börjat fundera på det där sista. Min förra Apple-laptop kostade 12 eller 14 lax, kommer inte ihåg, och den funkade fortfarande helt ok när jag pensionerade den efter sex års tjänst. Men det är väl troligt att det ändå hade blivit billigare att köpa en standarddator för halva priset eller mindre, sett till livslängd och funktion.

    Det är lite samma sak med kläder. Jag köper väldigt ogärna kläder men nu har min vinterrock nått sitt slut, den går inte att lappa längre. Jag har haft den varje höst och vinter sen 2009 då jag köpte den ganska billigt på ett varuhus. Nu är frågan vad som är bäst - göra ett nytt billigt inköp på HM eller liknande, eller punga ut med ett gäng tusenlappar för en märkesrock? Även om den dyra rocken är av bättre kvalitet så håller den antagligen inte så mycket längre att det blir proportionerligt med priset. Å andra sidan har jag märkt med skor att det lönar sig att köpa dyrare och sköta om dem ordentligt, då kan de hålla bra längre medan billiga skor sällan håller längre än 1-2 säsonger för mig som går mycket.

    Men vad tycker ni - för vilka grejer lönar det sig att köpa dyrt, och för vilka är det trots allt bättre att köpa billigt och kanske oftare?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Märkligt nog fungerar jag precis tvärtom!
      Jag anser att ytterplagg gärna får kosta och då särskilt vinterjackor medan jag ogärna lägger pengar på skor. Jag är en av få kvinnor som verkligen avskyr att köpa dyra och exklusiva skor. En jacka kan jag vara rädd om och vårda så att den håller sig snygg år efter år men skor blir alltid fula! Det spelar ingen roll hur jag smörjer, sprejar och impregnerar. Skor nöts, slits och blir fula i vårt klimat. Jag är kräsen och vill ha bekväma skor i mjukt läder men försöker istället hålla antalet nere (och på så sätt kostnaden).

      Radera
  7. Extern skärm, mus och tangentbord gör att datorn går att använda stationärt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Smart! Tack för tips. Vi hade tänkt att koppla den till Tv'n men naturligtvis finns det fler möjligheter. Först ska vi bara försöka reklamera den...

      Radera
  8. Reklamera! Om du inte gjort något fel så ska den hålla. Du har reklamationsrätt i två år.

    Det är då lätt att bara slänga/lägga undan och tycka att "jaja, det var kul så länge den höll" men saker å ting ska hålla, såvida man inte gör fel och pajar dem själv.

    Ibland är det bättre att satsa på en sak med högre kvalitet och ibland så räcker det med en vara ur det billigare och KANSKE enklare segmentet. Dyrt (dyrare, mer kostsamt) är inte alltid automatiskt bättre, vi betalar rätt mycket för märken och status också...

    SvaraRadera
    Svar
    1. Håller med, reklamera! Det ligger på företagets ansvar att bevisa att det INTE är deras fel när den går sönder inom garantiperioden. Försök! Muta någon av barnen att reklamera (teknikkunnige sonen kanske?) om du inte orkar. Kan bli en rätt bra timlön :)

      Radera
    2. Jag håller med om att den borde hålla, den är ETT år gammal! Vi ska försöka reklamera datorn men jag tvivlar på att de godtar en spräckt skärm som en reklamation.

      Radera
  9. Mobil och dator har jag via jobbet och byter därför med 2 resp 3 års intervall.

    Har dock en 10 år gammal soffa och min micro är från 1900-talet.

    /Miljonär innan 30

    SvaraRadera
    Svar
    1. Aaah, jag kände det på mig! Att du har mobil och dator via jobbet alltså. Micron kan du snart sälja till något teknikmuseum :)

      Radera
  10. Trist med datorn! Men kanske kan du reklamera den? Om inte, så tur i oturen att du har pengarna som du tjänade på fonderna - som ett riktigt buffertkonto, även om det inte var planerat. Själv är jag trogen Mac-användare, och mina datorer har hållit väldigt länge. För några år sedan (tre?fyra?) bytte jag upp mig till en MacBook Pro som jag tror att jag betalade runt 8.000 för - det var extrapris pga att Media Markt öppnade i Gallerian - och den tuffar på bra fortfarande. Och så har jag en iPhone 4 som funkar jättebra fortfarande. Kanske har jag bara haft tur?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vi ska testa att reklamera datorn. Tyvärr tror jag inte att det är så lätt att reklamera en spräckt skärm men vi tänker absolut göra ett försök. Särskilt med tanke på att den inte har tappats eller råkat ut för någon våldsam hantering. Jag börjar allvarligt fundera på att byta till en MacBook. Min man har tjatat på mig och det är 30 dagars returrätt på den dator som jag köpte häromdagen. Det enda är att jag behöver komma över den mentala spärren att nalla ytterligare flera tusen från sparkontot. Jag vet att jag KAN köpa den och förmodligen borde göra det också. Jag har sagt det förr och säger det igen, man får lite som spar-anorexia. Det kanske är bra ibland men vid vissa tillfällen kan det vara både dumsnålt och larvigt.

      Radera
  11. Jag anser att det lönar sig att köpa kvalitet - vilket ofta innebär att det kostar lite mer.
    Min Compaq bärbara är ca 6 år och tuffar på än - om lite långsammare och små egenarter ibland.
    Min mobil har inte kommit till smartphone stadiet ännu utan är en Nokia C5. Vet inte hur många gånger den har blivit tappad men håller fin fint än.
    Anna

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det här är ju superspännande information!
      Hur är omgivningens reaktion på din icke-smartphone och äldre dator? Med tanke på att jag får gliringar för min iPhone...
      Inte för att det spelar någon roll utan jag undrar mer av nyfikenhet. Personligen är jag ganska beroende av funktionerna som finns i en smartphone (ja, på gott och ont). Man blir snabbt bortskämd...
      Däremot saknar jag tiden då man kunde tappa en mobil utan att hinna få en halv hjärtattack innan telefonen nådde golvet.

      Radera
    2. Min omgivning har faktiskt aldrig kommenterat min mobil eller äldre bärbara. Nu när du ställer frågan så inser jag att jag aldrig skulle tro eller förvänta mig heller att någon av mina vänner/arbetskamrater skulle göra det. Däremot en gång för inte så länge sedan när jag gick på trottoaren i stan och höll min mobil i handen så gled en bil sakta förbi med ett gäng unga grabbar i och en sa till mig med nedvevad rutan -Det var en gammal mobil du har. Sen skrattade de.....

      Jag inser att jag är tacksam för att jag umgås med personer som väljer att inte ge gliringar för min mobil. Tror faktiskt jag slutat umgås med dem om de skulle göra en sådan sak. Vad har mina val/icke val av prylar med vem jag är?

      Smartphone hade jag 2-3 år hos min förra arbetsgivare som jobbtelefon. Saknar den faktiskt inte så värst. Privat använde jag den bara för att kolla mailen och surfa lite ibland. Eftersom det var arbetsgivarens ville jag inte att de skulle ha info om mig i sina loggar - om vad för appar jag körde, sidor jag surfade på etc...

      Tack för en inspirerande blogg!
      Anna

      Radera
  12. Sitter stadigt på min Iphone4 (utan S!), men visst börjar den ge upp vissa program.. Ser dock så mycket fram emot att kunna byta till ett tokbilligt abonnemang till sommaren och dra ner fasta kostnaderna ännu mer :)

    Jag köpte en dator för 4000 för fem år sedan som ännu håller...! Anser mig haft riktig tur. På samma sätt som dyrt inte alltid är kvalitet är billigt inte alltid skit. Men, som sagt, vad som är vad har nog mycket med tur att göra.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Grattis, det låter som en stor portion tur!

      Vad tänker du byta till för tokbilligt abonnemang? Jag har nämligen ett tokbilligt abonnemang idag och det är just därför jag drar mig för att byta. Är inte så sugen på att betala galet många tusenlappar för en ny telefon men är inte heller intresserad av att mista mitt prisvärda gamla abonnemang...

      Radera
    2. Jag som bor hemifrån och bara använder mobilen måste ha en med mycket ring och sms, men däremot har jag på sista tiden funderat på hur mycket surf jag behöver, egentligen? Jag har i nuläget comviq fastpris 6 GB och jag använder oftast max 2 GB och då streamar jag podcasts etc rätt friskt (de kan man ju ex ladda hem med wifi innan man lämnar hemmet, tar cirkus 1 min). Tänker att jag ska byta till covmiq fastpris för STUDENT, 145 kr/månad fastpris och 2gb surf, jag tycker det känns prisvärt iallafall. Finns ju ex Hallon också, 99kr/månad (för alla) men då är det max 60 samtal/dag och 1GB surf så det kan bli lite tajt. Det kan bli dyrt att vara snål, hehe. Utan bindningstid kan man ju faktiskt byta abonnemang när man vill också :)

      Radera
  13. Äldst är Micro från 1995. Dock är maken mer sugen på att byta den fullt fungerande "tjockt" TV:en från 2000.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Vänta...du har en man OCH en tjock-tv? Inte för att cementera gamla könsfördomar men jag trodde att den kombinationen var omöjlig att hitta i ett hushåll år 2015 :)

      Radera
  14. Tro`t om ni vill, men min granne som är över nittio, har fungerande kyl, frys och spis från 1968. Förmodligen inte de mest energisnåla, men ändå! Jag har under de nio år jag bott här, bytt kyl, frys och spis två gånger. Kan ångra idag att jag inte behöll grejerna från det huset byggdes. Senaste åren har jag slutat bry mig om att hänga med i teknikutvecklingen, jag har både tjock-tv och viktelefon. Min gamla granne och hennes systrar har inte målat om och tapetserat i sitt sommarhus sen 1957, men vad gör det, de är världens goaste och roligaste tanter. Och nöjda dessutom./ elsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ojoj, jag hoppas verkligen att grannen kontrollerat elsäkerheten på sina gamla vitvaror! I övrigt är det alltid lika intressant att diskutera det här att gamla prylar verkade hålla i evigheter medan dagens moderna teknik är framtagen för att bli omodern snabbt och gå sönder inom bara ett par år.

      Det krävs en hel del mod av en yngre generation att stå emot grupptryck att köpa nytt hela tiden, renovera och göra som "alla andra". Vi var nog bland de sista i vår bekantskapskrets med platt-tv vilket gjorde att vår var nyast och snyggast ett bra tag. Haha. Even a stopped clock is right twice a day, som man brukar säga...

      Radera
  15. Jag skulle skriva ett inlägg om detta. :) Inte teknik men kläder osv..

    Jag är mer för dyra saker än billiga, inte de dyraste dock. Hellre bra och dyrt än billig skit. Naturligtvis beror det också på vad det är man köper. Men jag gillar ordentliga saker och jag har fått för mig att ordentligt är åt det mer dyrare hållet. :)

    Däremot byter jag endast saker då det behövs. Min telefon är 3 år gammal, en Samsung s 2. Innan den hade jag en mobiltelefon i 6 år.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När det gäller billiga kläder finns det fler saker att tänka på, t ex att tillverkningen sker på ett oetiskt sätt. Dessutom var det så tanken med köpstopp och bloggen slog rot. Jag gjorde 1-2 årliga garderobsrensningar och vad var det egentligen jag rensade ut? Jo, de billiga slit-och-släng-plaggen från kedjorna. Inte ett enda exklusivt plagg kastades! Vi värdesätter helt enkelt inte "billig skit"...

      Radera
  16. Jag håller med om att det kan bli dyrt att köpa billigt. Min första nya cykel var billig och det blev dyrt att hålla den fungerade. Lamporna fungerade aldrig.

    Min förra laptop var billig och den fungerar fortfarande 5-6 år gammal men jag avskyr den. Allt på den fungerar dåligt. Därför köpte jag en ny bara något år senare vilket då blev dyrt.

    Sedan har jag exempel med billiga jeans, billig mat, billiga hotell...

    Jag vill fortfarande ha saker billigt, men jag har lärt mig att det finns något som är "för billigt".

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det är lätt att bli dumsnål och ibland krävs det ett och annat felköp för att man ska inse det.
      Innan jag drog igång mitt köpstopp så var det självklart för mig att köpa kvalitet, saker som håller länge och som går att sälja vidare. Sedan ändrade jag mig och vill ogärna lämna ifrån mig pengar "i onödan" om det finns billigare alternativ. Det här är baksidan med att räkna varje krona. Nu är jag en erfarenhet rikare och vet att det är idiotiskt tänkt, i alla fall långsiktigt.

      Radera
  17. Jag känner igen mig måste jag säga. Mobilen (galaxy s4) gick sönder för några månader sen. Glaset sprack. Jag sitter kvar med den då det känns som slöseri att lägga tusenlappar på en ny... Men tillslut måste jag ju byta, men det lär inte bli förrns telefonen lagt av helt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det du beskriver är nog dagens absolut vanligaste teknikproblem: tappad mobil - sprucken skärm. Jag tycker att det hela tiden är någon kompis/släkting/kollega/granne som går runt med sprucken skärm och svär över kostnaden för att få den lagad.

      Radera
  18. Åh, vad underhållande att läsa både inlägg och alla kommentarer!
    Själv har jag varit stönig och haft gamla ärvda telefoner tills de lagt av helt. Och ja, jag har fått många kommentarer om att byta osv.
    Min nuvarande är en Sony Ericsson Experia som jag länge hade sprucken skärm på men som brorsan bytte på och jag bara fick betala 200:- som skärmen kostade.
    Nu uppdaterar jag inte appar å sånt, egentligen av okunskap men sedan blev jag rekommenderad att fortsätta lika dant för annars är risken stor att telefonen blir för seg då den inte är gjord för allt det nya...
    Min nästa telefon, när denna ger upp, har jag tänkt ska bli en som man bara kan ringa och smsa med!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, det blev en intressant diskussion kring teknikprylar och jag suger verkligen åt mig vad alla berättar. Jag är djupt imponerad över att så pass många klarar sig på äldre modeller - och att de fortfarande funkar och är i bruk.

      Själv är jag så himla svag för ny teknik, möjligheten att använda internet och skicka bilder från telefonen är så himla rolig att jag skulle ha svårt att avstå. Jag har lyckats ta så många värdefulla ögonblicksbilder tack vare kameran i telefonen att jag inte skulle vilja gå tillbaka till en modell som saknar den funktionen. Har man väl vant sig en gång så...

      Radera
  19. Jag satte mitt sim för ett par månader sedan i en nokia för 200kr inköpt på net on net. Tidigare hade jag en samsung galaxy via jobbet som telefon men den får agera surfplatta utan sim där hemma nu. Batteritiden är äntligen flera dagar igen och det händer roligare saker "på stan" istället för att kolla smartphonen jämnt..t.ex. frågar om vägen, tittar på människor på bussen mm.
    mvh jkr

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag hör till dem som sällan eller aldrig kollar smartphonen ute på stan (om jag inte sitter i något väntrum eller liknande). Den yngre generationen verkar ju inte ens umgås längre, när de t ex sitter på fik. Istället sitter alla och stirrar på sina mobiler. Det är för mig helt obegripligt.

      Radera
  20. Har en Sony Experia som till flera vänners förvåning fungerat i cirka 3 år, flertalet av deras gav upp efter ungefär 1 års bruk. :p Har inga planer på att byta före den bryter ihop totalt vilket för mig är den enda rimliga anledningen att byta. Om det inte vore för min sambo skulle jag inte heller ha skaffat en så "modern" telefon, min förra var en alldeles utmärkt Nokia utan möjlighet att krafsa på skärmen vilket dög utmärkt för mig. När jag säger utmärkt menar jag att det gick att smsa utan problem men att batteritiden vid samtal var cirka 5 minuter så ett visst behov att byta fanns det. :) Det är för all del bekvämt att kunna kolla nätet via telefonen men jag använder ytterst sällan den möjligheten utan slår på nätet om jag verkligen behöver det.

    Nu har min telefon börjat bete sig väldigt märkligt och jag gissar att snart ger den upp. Då finns möjligheten att byta upp sig till Iphone gissar jag men jag är rätt så neg till telefoner för flera tusen. Först och främst kommer jag nog att rota fram sambons Experia som han lagt undan till förmån för en nyare modell som kom tillsammans med ett par helt oumbärliga hörlurar. :P

    Vi har en gammal bärbar dator i familjens ägo som vi köpte i samband med att vår dotter föddes så den är väl sju-åtta år. Vi har pratat om att köpa en ny men först ska den gamla totalt bryta ihop innan det ens kommer på fråga.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fantastiskt med er bärbara dator! Härligt att din sambo är med på det tåget och accepterar att ni håller fast vid den dator ni har. Det kanske är en fördom men jag har fått för mig att moderna teknikprylar kan vara lite viktigare för män...

      Det påstås ju att de komponenter som används i dagens teknikprylar inte är gjorda för att hålla mer än ett par år och att laga brukar inte löna sig. Förmodligen ligger det ett korn av sanning i detta. Jag har varit väldigt rädd om min telefon men som jag skrev i inlägget, nu börjar den krångla mer och mer. Det är bara en tidsfråga innan den lägger av. Jag hoppas att iPhone 5 då ligger ännu bättre i pris eftersom alla pryltokiga människor köpt 6:an (eller så hinner det kanske komma en 7:a ;))

      Radera