tisdag 30 december 2014

Inget nyårsfirande utan eftertanke

Nu har jag jobbat i två dagar och det är helg igen. Så skulle alla arbetsveckor se ut. 

Dessutom är det dags för en storhelg till med allt vad det innebär. Jag har lite tankar kring storhelger, eller rättare sagt årets stora mathelger: jul, nyår, påsk och midsommar. Självklart ska man fira och ta vara på festtillfället. Det mesta av livet är vardag och vi behöver högtider att se fram emot för att bryta enformigheten. Samtidigt är det en ekonomisk fälla för många. Det är lätt att allt möjligt åker ner i kundvagnen och att man får en smärre chock när man står i kassan och ska betala. Oj, det blev dyrt. Inte sällan vill man ha något nytt och snyggt att ha på sig också. Oj, det råkade bli dubbeldyrt. 

Som man brukar säga, jul är för familjen men nyår är för vännerna. Därför vill man gärna att det ska vara extra glamoröst och lyxigt på nyårsafton. Man vill imponera på sina gäster med en flashig fest och dyra delikatesser. På nyårsafton är endast det bästa gott nog. För de allra flesta är det naturligt att dela på kostnaden för mat och dryck men även splittad nota kan svida i plånboken. För oss sparare kan dessa helger nästan bli ett litet stressmoment när man ser till omgivningens förväntningar. Man vill gärna hänga på för att inte vara annorlunda och det kan vara svårt att försöka dra ner kostnaderna när det är många inblandade. Jag är sådan som anpassar mig och går med på det mesta när andra erbjudit sig att hålla i planeringen. Så om festfixaren säger "Nu chartrar vi ett plan och drar till Barbados" är jag liksom inte typen som föreslår att vi kanske ska nöja oss med att ta tåget till Motala istället. Det är något jag kommer att få jobba med framöver nu när jag är mer mån om att inte styras av yttre förväntningar.

I fjol kostade nyårsmaten 800 kr för oss och då delade vi totalkostnaden med våra medfirande vänner. Med andra ord ingen jättekostnad men ändå värt att uppmärksamma eftersom vår totala matkostnad numera kan hålla sig runt 4000 kr/månad. Tänker man så blir 800 kr mycket pengar för en endaste måltid. 

"Men det är ju bara nyår en gång om året". Exakt. Och det är jul en gång om året. Och påsk. Och midsommar. Och semester. Och födelsedagar. Därför vill jag höja en liten varningsflagga för att det sammanlagt blir en icke föraktbar summa så det gäller att göra dessa helger till det du själv vill att de ska vara.

Den här gången slipper vi fundera så mycket på det eftersom vi väljer att stanna hemma i år. Vi vet inte hur hunden reagerar på alla smällare och fyrverkerier så det bästa för honom är att få vara i sin trygga hemmiljö och slippa utsättas för stress i onödan. Det blir alltså varken Barbados eller Motala för oss det här årsskiftet. Det får bli en god middag utan överdrifter och så kan vi följa nyårsfirandet på TV för första gången någonsin. 

I övermorgon har första sparåret gått i mål! Känslan på den är svårslagbar. Vid den här tiden i fjol var jag faktiskt lite osäker på om det här skulle vara genomförbart eller hålla ett helt år men det gjorde det ju. 

8 kommentarer:

 1. Det blir lugnt här också med en god middag hemma. Jobbar i morgon 12-21 så då är det legalt ;) många sköna slantar sparade och storhelgstillägg på det.
  Gott slut och Gott nytt sparår från Carina

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gott nytt sparår till dig också! Storhelgstillägg är alltid välkommet :)

   Synd bara att det inte finns på mitt jobb men jag minns med vemod det extra tillskottet i lönekuvertet från tidigare anställningar.

   Hemmamiddag är för övrigt underskattat. Ingen resväg hem, bara en sådan sak!

   Radera
 2. Svar
  1. God fortsättning och jag ser fram emot att få se dig bli rikare, friskare och lyckligare under 2015! Jag gillar dina mål och dina planer. Mycket för att jag slipper utföra alla de där jobbiga hälsogrejerna, hehe.

   Radera
 3. ... Och jag som precis irrat runt på stan och köpt ett nytt halsband "för det är ju nyår..." Ojdå. Jag tröstar mig med att det var riktigt vackert, halva priset, kommer användas och att det blev betydligt billigare än att i panik köpa en klänning man aldrig mer kommer ha på sig.

  Grattis till ditt sparår, bra kämpat!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack, och tack för att du hänger med och läser!

   Haha, klart att du kan köpa ett halsband om du vill. Jag kunde inte riktigt göra det pga nederlagskänslan om mitt köpstopp hade failat på årets sista dag..!

   Radera
 4. Ja, samma här, när jag satte upp mina ekonomiska mål för 2014 så var jag inte så lite osäker på om det skulle gå att ro iland mitt projekt.
  Och nu vet jag att det gick, med oväntat bra resultat. Oslagbar känsla, ja.
  Ser fram emot att fortsätta i samma spår 2015!!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, nu kan vi ju verkligen INTE ge upp! 2015 ska bli ett supersparår! Vi är ju inga rookies längre utan erfarna rävar.

   Att börja blogga om sitt sparande visade sig vara ett smart drag, det är lite svårare att inte leva upp till sina egna förväntningar då..hehe.

   Radera