lördag 6 december 2014

Smart shopping

Jag kan inte direkt påstå att jag lider av julstämning dessa regndassiga dagar men the show must go on och enligt instagram bakas det julbullar för fullt i de svenska hemmen. Själv har jag ägnat mig åt julhandel istället för att mjöla ner i köket. 

Hittills har jag lyckats undvika butiksträngsel och kassaköer. Det var verkligen ett smart drag av mig att nätshoppa julklapparna. Inte nog med att jag kunde ligga hemma i soffan och kika runt i lugn och ro, jag kunde även jämföra priser och fundera igenom mina inköp ordentligt innan jag gjorde dem. Igår ägnade jag hela kvällen åt research och idag gjorde jag en sista koll innan jag genomförde köpen. Nu hoppas jag bara på leverans vid lovad tidpunkt så att tomten slipper komma tomhänt på julafton. 

Alla julklappar till syskonbarnen är grejade och - tadaaa - det hamnade 165 kr under budgeterad nivå. Något jag inte alls är så säker på att jag hade klarat om jag hade stressat runt efter liknande varor på stan. Då finns alltid risken att man tröttnar och krafsar ihop något bara för att få det undanstökat. Och självklart googlade jag efter rabattkoder (man är väl ingen rookie). Det blev en större utmaning än väntat då föräldrarna meddelat att de undanber sig leksaker och böcker för att de redan har för mycket av bägge delarna. Och det blir väl inte så jättekul för det större barnet att bara få kläder. Jag fick anstränga mig lite men det blev fyra paket per barn, varav två och två hör ihop. Jag menar, hur perfekt och genomtänkt är inte det? 

Apropå presenter har jag ytterligare en sak som jag stoppat undan i mina gömmor. 
Under veckan hade vi ett företag som lånade lokal på min arbetsplats för en reklamplåtning. De vände upp och ner på allt och tog plats men det var mödan värt. Som tack för besväret fick vi nämligen varsin liten gåva. Först hade jag bara tänkt ta hem den och glatt langa upp den framför familjen. Men plötsligt slog det mig att det är en perfekt sak att ge till en familjemedlem som kommer att uppskatta och ha användning av den. Kanske låter fräckt att ge bort något som man själv har fått men eftersom det stannar inom familjen tycker jag att det borde anses vara socialt accepterat. 

Känns skönt när man kan plöja fram genom december utan stress och jag har inte gjort mig skyldig till ett enda oplanerat köp. Däremot börjar det trilla in oplanerade utgifter: födelsedagspresent till en kompis (insamling) och utöver det är vi bortbjudna på adventsfest (aldrig gå bort tomhänt). Det är inga stora utgifter men de ska likväl räknas in.

En sak vi diskuterar just nu är julgran. Julgran med en valp i huset? Tror inte att det är någon toppenidé. Han har nyligen lärt sig att lyfta på benet och jag är inte helt säker på att han förstår skillnaden på träd i skogen och träd i vardagsrummet. Dessutom är jag orolig att han ska få för sig att allt som hänger i granen är hundleksaker och skada sig om han råkar ha sönder julkulorna. Med mitt städmani kommer jag inte att gråta om jag slipper dammsuga barr i ett par veckors tid och plånboken blir glad över en utgift mindre...


6 kommentarer:

 1. Nätshopping är verkligen bra! Jag har handlat en stor majoritet av klapparna på nätet i år. Men fyra paket per syskonbarn? Herreminje, så många får inte ens mina egna barn....

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag gillar att göra många paket :)
   Dessutom är det lätt när det är till småbarn och sakerna inte är särskilt dyra. Mina egna barn kommer troligtvis att få färre paket...

   Radera
 2. Love nätshopping! Snacka om att spara tid OCH pengar. Apropå att ge bort det man själv har fått så är det något jag ofta praktiserar när det gäller böcker. Ha en god jul!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tidsbesparingen både ja och nej. Jag lade ner en del tid på att surfa runt och jämföra men jag kunde i alla fall göra det hemifrån, i lugn och ro. Trots allt är jag övertygad om att det fick smidigare och blev billigare än om jag hade flängt stan runt och stressat upp mig i trängseln.

   En riktigt god jul på dig också!

   Radera
  2. Hej Snålcoachen,
   Jag håller med dig, nätshopping har gjort livet mycket enklare. Man kan planera i lugn och ro och köpa julklappen man verkligen vill ge bort. Istället för att stressa och trängas med alla griniga julshoppare och till slut bara ta något för att man vill ut från butiken.

   Hoppas du får en lugn och härlig jul!

   Radera
  3. Tack detsamma!
   Jo, jag tänker VÄLJA en lugn och härlig jul. Märker att en del i min omgivning börjar stressa upp sig för att jag nästan är klar med alla inköp och de inte ens har börjat än...Det är den som är sent ute som riskerar att bli en grinig julshoppare tänker jag :)

   Radera