tisdag 9 december 2014

Citroner hör väl julen till?

Det rullar på bra nu...
Jag är klar med allt nätshoppande. Det svider onekligen lite att jag alldeles nyss klickade hem något jag själv gärna vill ha, men som är en julklapp till min svärmor. Det är hårt att ha köpstopp. Jag hoppas att tanten har förstånd att förstå att det här är en smärtsam uppoffring. Som jag ser finns två alternativ, antingen blir hon glad och jag får öva på att dölja min avund eller så passar den henne inte alls och då kanske jag råkar glömma att returnera den i tid. Skämt åsido, det känns bra att jag hittat något jag är nöjd med och att jag inte behöver spendera en enda minut till på olika nätbutiker. 

I helgen vankas det kalas x 2. 
Ett här hemma och ett bortbjudet. Det gäller att inte stressa upp sig men jag kommer förmodligen att vara alldeles sönderkalasad när helgen är över. Jag tänker försöka hålla det på en rimlig nivå. Rimlig = kostnadsmedveten utan att behöva stå där med en självlysande snålstämpel i pannan. När det gäller present till värdparet funderar jag på hemgjort. De är anspråkslösa när det gäller prylar men de gillar mat. Att veva ihop en enkel Lemon curd är väl ungefär vad jag klarar av men det är gott och jag kommer att plocka fina husmorspoäng. Att göra egen senap är också lätt och skulle kanske passa bättre i jultider men personligen avskyr jag senap och kan inte tänka mig att smaka av den. Tyvärr slängde vi alla tomma glasburkar vi hade under den stora köksrensningen (Otroligt Ordningsamma Oktober), vilket vid närmare eftertanke var rätt korkat. Nu måste jag gå och köpa en ny glasburk. Man ska inte vara alltför ivrig när man rensar och strävar efter minimalism.

Om någon av er sitter och trycker på ett lättlagat, billigt och gott recept på något hemgjort-ta-med-stuff så håll för all del inte inne med det. Jag ska handla ingredienserna på torsdag så än finns tid för ändrade planer. Kom bara ihåg att det är enkla grejer som gäller. Det är inte Mat-Tina eller bak-Leila som skriver den här bloggen.


11 kommentarer:

 1. Härligt att julklapparna är färdiga nu och att läget är under kontroll.
  Med överskriften så tänkte jag genast på julstädningen och ja, det är klart citroner hör till! :)
  Mäh, göra lemon curd låter för mig som Leila-bakar eller nåt!
  Och på tal om burkar, har du inte läst minimalisternas inlägg - våga fråga ;) Grannen eller svärmor har säkert nån fin burk som står och skräpar och de gladeligen överlåter till dig.
  Kan man låna kollegans sl-kort kan man väl fråga runt efter burkar! :)
  Om inte annat så med ursäkten att man tänker på miljön!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Sant! Jag lånade faktiskt kollegans sl-kort idag igen för att åka och uträtta några ärenden. Hrm...får nog ge kollegan en burk curd också. Lite pinsammare att tigga burkar bara eftersom det inte handlar om att låna och lämna tillbaka.

   Radera
 2. Ett tips är att köpa frysta bär och koka sylt. Använd syltsocker eller vanligt socker.

  SvaraRadera
 3. Hallonsylt på 2 delar tinade hallon och 1 del syltsocker. Superenkelt, snabbt och väldigt gott. Mycket hallonsmak till skillnad från köpt sylt.
  Hälsningar Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar för sylttipsen men jag tänkte att Lemon Curd kunde VERKA lite mer "avancerat" (och kanske är något de inte brukar äta). Däremot blir jag väldigt sugen på att göra hallonsylt åt mig själv om det nu är så enkelt att koka ihop...

   Radera
 4. Eller clementinmarmelad. Recept finns i senaste Arlafoldern och i min butik är det i vart fall extrapris på clementiner just nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Har du testat? Jag gillar clementiner som frukt men är osäker på smaken. Drack mandarinjuice en gång och nja, det behöver jag inte göra om. Men som marmelad kanske det är gott?

   Radera
 5. Fröknäcke är otroligt lätt att göra och supergott. Man behöver majsmjöl, solrosfrö, linfrö, sesamfrön, olja och vatten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Fröknäcke - otroligt lätt?? Det säger du till någon som knappt testat svårighetsgraden över sockerkaksmix...Okej, nu överdrev jag lite men du förstår poängen. Gott låter det i alla fall, för att inte tala om nyttigt!

   Radera
 6. Clementinmarmelad är gott, om du kokar den med saffran får du en extra trevlig julig smak! Och glöm för allt i världen inte att koka marmelad på resterna från din curd, dvs skal och fruktkött så har du TVÅ presenter på ett inköp! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Okej, börjar känna mig överbevisad om att det faktiskt är gott med clementinmarmelad :) Och tack för påminnelsen om att ta vara på allt från frukten.

   Radera