söndag 14 december 2014

Spartips: håll dig frisk

Jag är ensam hemma medan killarna i familjen kickar igång födelsedagshelgen genom att se den nya Hobbitfilmen på bio. Själv inledde jag min egentid med en effektiv powernap. Jag vinkade hejdå till familjen, ställde alarmet på 20 minuter och tvärslocknade innan huvudet nådde kudden. Vaknade pigg och utvilad eftersom tricket är att sova mindre än 30 minuter.

På tisdag börjar min välbehövliga semester. Jag tänker verkligen passa på att vila upp mig ordentligt och hoppas att det främjar hälsan. Det är dyrt att vara sjuk. Jag har en kollega som varit sjuk tre gånger i rad sedan november. Hon berättade att det har slagit hårt mot den redan ansträngda decemberekonomin. Det blev inte bara utebliven lön för flera karensdagar och sjuklön utan även kostnader för läkarvård och mediciner. Några dagars frånvaro på jobbet märks i plånboken och en längre sjukdomshistoria gör att ekonomin påverkas ännu mer. Så ett bra spartips är att försöka sköta om hälsan och hålla sig frisk. Att äta sin spenat och sova mycket.

Alla jag känner är eller har varit förkylda så jag förstår inte hur jag har kunnat klara mig så här länge utan att drabbas *peppar peppar*...
Jag blir sällan sjuk och får nästan aldrig feber. Dessutom verkar jag vara född med plåtkista eftersom jag aldrig har drabbats av någon form av magsjuka. 2009 hade jag min första och hittills enda influensa när jag fick den berömda svininfluensan. Eftersom jag aldrig haft influensa tidigare så hade jag heller ingen aning om hur överjävligt sjuk man blir och att det tar veckor för kroppen att återhämta sig.

Istället brukar denna, i övrigt kärnfriska och exemplariska kropp, åka på 3-4 förkylningar varje vinter men eftersom jag inte får feber har jag svårt att stanna hemma. Jag brukar göra mig skyldig till sjuknärvaro och tycker att jag lika gärna kan sitta på jobbet och hosta med betalt istället för att sitta hemma och hosta. Lite pinsamt att erkänna men sant. Däremot har jag en gräns för hur förkyld jag tillåter mig att vara. Går förkylningen att dölja något så när = jobba. Känner jag mig som en vandrande bakteriehärd = stanna hemma. Vi har låg sjukfrånvaro på mitt jobb men det handlar mer om att personalen går till jobbet när de är halvkrassliga än att de är friskare än genomsnittet. 


4 kommentarer:

 1. Ja, hellre rik och frisk än sjuk och fattig...eller hur det nu var...

  SvaraRadera
 2. Brukar inte vara förkyld.
  Att inte vara det är inte alltid bra. Det kan också vara en stresssymptom speciellt om man är det på helgen eller första vecka på semester.

  Att gå på jobbet när man är förkyld är inte så bra. Däremot är det endast trötthet är det ingen problem. Man får lägga sig tidig på kvällen för att undvika att förkylning går till nästa steg.

  En annan grej är att vara hemma dem anal dagar som behövs. Inte mer. Ganska mpnga tänker att det är lika bra att vara hemma resten av veckan eftersom man redan har tagit en karrensdag.


  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag upplever att har man barn i dagis- eller skolåldern så är det svårt att värja sig mot förkylningar. Barn drar hem "arga baciller" och det är lätt att bli smittad eftersom det är svårare att hålla avståndet från sjuka barn än sjuka vuxna.

   Radera