måndag 1 december 2014

Budget och önskelistor

Försöker göra en budget för december månad. Det går trögt. 
Inte heller har jag varit inne på banken och fört över några pengar till sparkontot. Det är svårt att göra en lista på hur mycket pengar som går åt till månadens kostnader och det är svårt att uppskatta hur mycket som blir över till sparande. Det är inte bara jul utan även födelsedagar som sätter käppar i sparhjulet. Ett av mina barn valde att komma till världen vid en tidpunkt när alla redan har fullt upp med att leta julklappar. Naturligtvis råkar det vara det presentgalna barnet som själv älskar att köpa gåvor och ordna små överraskningar till alla andra. Eftersom han bara har en chans om året att skriva en önskelista är han noggrann och filar länge på den. Till skillnad mot många jämnåriga kompisar önskar han sig få men dyra saker och förhållandevis lite leksaker. I fjol önskade han sig ett kamerastativ och ett macro-objektiv (kanske bör tillägga att han fick stativet men inget objektiv).

Release för årets önskelista var i söndags och den skickas ut via sms.

Så här ser önskelistan ut:

Hörlurar Beats By Dr Dre 
Handkontroll Camo till PS4
Brain Blazterz spray 
Brain Blazters godis

(Upphovsmannen förbehåller sig rätten att uppdatera och komplettera listan fram till 23 december).

Förresten, längst ner på listan fanns även en skärmdump. En annons på en selfiepinne för 299 kr att fotografera sig själv med. Jag, häpet: - Men du tar väl aldrig några selfies? Minstingen - Nä. Ville bara skoja lite.

Tonåringen önskar sig ett hemmagym i julklapp. No more, no less. Det låter värre än vad det är, han är mer än nöjd om han får en träningsbänk och en pull up bar. Hantlar har han redan. Det var inte billigare förr när de önskade sig stora Legobyggen med en miljon legobitar. Däremot kommer jag absolut inte att köpa det där äckliga godiset Brain Blazterz. Nej. Jag avskyr sådant där giftigt godis som innehåller mängder av färgämnen och Gud vet vad annat. Jag får försöka hitta något annat kul istället. 

Har sett att en del sparbloggare kör mer eller mindre snålmånad i december men det varken vill eller kan jag göra. Istället vill jag fira min ekonomismartaste jul någonsin. Målsättningen är att bara göra aktiva och medvetna val och undvika att ryckas med i någon köpiver. Jag är ganska karaktärsfast så det borde inte bli några problem. Att göra en budget känns som en större utmaning. 11 kommentarer:

 1. "Målsättningen är att bara göra aktiva och medvetna val och undvika att ryckas med i någon köpiver." Det önskar jag att fler ägnade sig åt i december. Heja!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag tror att det som knäcker mångas ekonomi i december är just att det är den tidpunkt på året då handlarna kämpar stenhårt med att få oss att förköpa oss - och de flesta går på det. Ingen vill framstå som snåljåp och det är alltid bäst att köpa ett par grejer till "för säkerhets skull". Samma sak med maten... tänk om det verkar fjuttigt, bäst att köpa ännu mer mat!

   Radera
 2. Jag tycker att jul kan vara ett bra tidpunkt för att köpa de lite dyrare saker som man hade ändå planera att köpa. Det kan vara ett sätt att markera att dyra saker köper man inte när som helst även om man behöver det.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Så är det absolut. Mina barn vet att om de frågar efter dyrare saker under året så får de alltid svaret "det får du önska dig i födelsedagspresent/julklapp". Just för att markera att detta är något speciellt och ingenting man bara går och köper.

   Radera
  2. Jag håller med! Dessutom är det ofta bra erbjudanden på de här lite dyrare sakerna.

   Radera
 3. December är den tid på året då jag brukar släppa loss vad gäller shopping. Dock har det blivit mindre shopping med åren, detta trots att familjen har utökats med barn. Det är som att jag glömt hur man shoppar loss och jag finner inget nöje i att gå i affärer längre.
  Jag har till och med svårt att skriva önskelista och hittills har jag satt upp ny framlykta till cykeln och vantar på listan. Min man börjar bli lite desperat med vad han skall köpa till mig i julklapp.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha, sista meningen i din kommentar är så kul!
   En framlykta blir väl en perfekt julklapp? Om din man är det allra minsta lik min så förstår jag alltför väl. I alla fall om det behövs en önskelista. Min man vill helst att jag skriver ner exakt vad jag önskar mig: butik, märke, modell, färg, allt. Så att han bara behöver haffa en säljare och rabbla all fakta och få varan i handen. Det är ingen slump att det är jag som köper alla presenter till hans släkt...

   Dessutom, det är det bästa för ekonomin - när man glömt hur man shoppar loss och inte tycker att det är lika kul längre! Nu vet jag inte åldern på ditt/dina barn men jag minns hur jag gick fullständigt bananas på barnavdelningarna när barnen var små. Det är så lätt att köpa roliga kläder åt mindre barn.

   Radera
 4. Å ena sidan tycker jag att det är lite trist att välja december som sparmånad å andra sidan kan det bli en kul utmaning och en övning i att fundera på vad som är allra allra viktigast under en period som det är lätt att annars ryckas med i konsumtionshetsen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag håller med dig på båda punkter. Men tilläggas bör att även om jag hade fått för mig att köra snålmånad i december så vet jag att jag aldrig skulle få med mig familjen på den. ALDRIG.

   Radera
 5. Att köpa julklappar är något av det roligaste som finns, tycker jag. Att få ge familj och vänner något de inte unnar sig själv, eller något jag lagt märke till att de behöver eller önskar sig. Det behöver inte kosta skjortan heller, utan bra saker finns i nästan alla prisklasser. Dessutom passar jag på att utnyttja alla kuponger som butikerna strösslar med: 25% på valfri vara, 10% på hela köpet osv. /Sara

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag kan bara instämma, det är väldigt roligt att pyssla och dona med presenter och paket. Naturligtvis kan man vara generös och omtänksam utan att förköpa sig. Det handlar bara om planering och eftertanke.

   Själv har jag ägnat kvällen åt att surfa runt och leta julklappar till släktens barn (på bekostnad av dagens blogginlägg, jag blev som uppslukad och tiden bara flög iväg ;)).

   Jag hittade väldigt bra och genomtänkta saker till rimliga priser och imorgon kommer jag att titta igenom allt jag öronmärkt innan jag beställer.

   Radera