torsdag 24 december 2015

Uppesittarkväll

Tända ljus och doft av nygriljerad julskinka. 
Dagen före julafton är nästan bättre än själva julafton.
Uppesittarkvällen är tveklöst en av årets mysigaste kvällar. Lite kan det ju bero på att min man slavar för fullt i köket medan jag ligger i soffan och provsmakar allt godis. Och att barnen är förväntansfulla och supersnälla och gör allt man ber om utan knot. De går ut med soporna, plockar ur diskmaskinen och kissar hunden. Allt med glada miner och tindrande ögon. Hemmet är välstädat och kylen är proppfull med mat. Det känns festligt trots att man lufsar runt i bekväma mjukiskläder. Åh, alla dagar borde vara som den här!

Det bästa av allt är att jag har semester. 
Hela veckan har jag såsat runt i pyjamas och dekat ner mig ganska rejält. Framför allt har jag verkligen sovit ut och det var välbehövligt. Jag behövde vila och komma bort från jobbet. Som tur är har jag ganska lätt att släppa och ställa om mig så jag tänker inte skänka jobbet en tanke framöver.

Eftersom jag var klar med alla mina julbestyr så har jag inte behövt trängas och knuffas med alla sista minuten-handlare. Men jag hade beställt en grej på nätet som skulle komma före jul. Idag vid lunchtid hade jag fortfarande inte fått någon avisering och började som bäst fundera på hur jag skulle lösa situationen med en presentlös stackare på julafton. Inte nog med det, minstingen fick darrande underläpp och tårblank blick när han insåg att hunden inte skulle få några julklappar. Jag förstår vad alla barnlösa och husdjursfria människor tänker nu men själv tänker jag bara JULEFRID. Så jag tog motvilligt av mig pyjamasen som jag hasade runt i (lunchtid) och klädde mig anständigt nog för en promenad ner till centrum. Alltså, det kaoset. Vad är det med folk? Kö till parkeringen, trötta parkeringsvakter i gula västar som trött vinkade fram bilarna och bilförare som låg på tutan. Jag knallade obekymrat in på närmaste djuraffär och plockade på mig ett par leksaker, betalade och lämnade området. På djuraffären var det nämligen ingen kö och ingen trängsel men på väg därifrån passerar man en leksaksaffär och därinne var det inte lika harmoniskt. En miljon personer hade lyckats hitta dit, dagen före julafton. 

Jag kom hem och mindre än en timme senare plingade det till i telefonen. Ett sms om att paketet fanns att hämta ut. Det var bara att gå ner igen och kryssa mellan de köande bilarna och parkeringsvakterna för andra gången. Men det var okej, jag kände mig inte stressad. Att bara hämta ut ett litet paket är ju peanuts i sammanhanget. 

När det gäller julklapparna är läget fullständigt under kontroll. 
Vi har få klappar i år, vilket vi aldrig har haft tidigare. Det känns enbart skönt att slippa det där berget av julklappar. Vi har också struntat i att köpa en julgran och nöjer oss med den plastgran som vi brukar ha på balkongen. Granen får i år vara inomhus och vi har lagt julklapparna runt. Det duger finfint. Vi kommer ju ändå att få ta del av riktig gran och allt det andra hos släkten. Min rara svärmor kom förbi med två fina buketter röda tulpaner som får skänka julglädje på matbordet.

Om någon undrar vad det blev för gå bort-present förra helgen så kan jag meddela att min man gjorde klassiska engelska fruktkakor med torkad frukt i rom. Nej, jag hittar inte på detta. Vad kan passa bättre på en adventsfest i ett sekelskifteshus där brasan sprakar i den stora öppna spisen och en stor glöggkittel med värmare står och ryker mitt på matbordet? Och om någon nu tänker "fruktkaka med rom, blä" så passade den faktiskt in riktigt bra, om man säger så. Där fanns nämligen redan vallmokaka och dadeltårta. Så långt man kan komma från vanliga köpepepparkakor alltså.
Om några minuter är det midnatt och julafton! 
Nu återstår det bara att önska er alla en riktigt God Jul! 


11 kommentarer:

 1. Glad Julafton önskas från sö Dalsland!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack detsamma! Det blev ju snö också, till slut.

   Radera
 2. God jul och tack för alla inspirerande och roliga inlägg under året! Du borde fundera på att skriva en bok under ledigheten. Dina texter flyter som honung och man blir såå peppad att starta/fortsätta/maximera sitt sparande.

  Morsan

  SvaraRadera
 3. Håller med Morsan. Skriv en bok!
  Bästa nyårslöftet. ;-)
  Tack för bloggen.
  God Jul!

  Anna

  SvaraRadera
  Svar
  1. Men hur gulliga är inte ni då?!! En bok, haha, Då får vi utelämna ett kapitel, det för december månad eftersom jag misslyckades rejält med sparsamheten. Kanske Morsan kan bidra med sin snåljul istället... :)

   Radera
 4. En Julhälsning såhär lite på annandagen... Hoppas ni har ett fortsatt gott årsslut. Å fruktkakan... Min svärmor gör såna. Annars tycker jag inte de är något särskilt att ha men till jul och dagarna däromkring hör den till. Fast B som varit nykterist i hela sitt liv har inte riktigt rom i sin.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad har man i om man "inte riktigt" har rom i kakan? Och jag måste erkänna att jag blev alldeles kallsvettig när jag läste din kommentar om nykteristen B... Min tonårsson har nämligen vräkt i sig fruktkaka under hela julhelgen! Oj...

   Radera
  2. Konstigt at mitt svar inte kom med tidigare... Man har essens i istället men ni behöver inte vara oroliga för er tonåring ;) alkoholen i rom försvinner när kakan gräddas, det är ju som med glögg, när den kokar försvinner spriten.

   Radera
  3. *Pustar ut*

   Köpte däremot alkoholfri glögg till barnen, vill inte ge dem vinglögg oavsett om spriten försvunnit eller ej. Det ger konstiga signaler annars.

   Radera