måndag 28 december 2015

God fortsättning önskar Familjen Slösa

Åh, tänk om man alltid fick må så här bra. 
Dagarna flyter in i varandra på ett mjukt och fluffigt sätt utan krav eller tidspress. Jag känner mig verkligen smart som tog semester både före och efter jul. Jag behöver den här ledigheten för att återhämta mig och få distans till all skit. 

Dagarna efter jul är de bästa. När allt ståhej är över och det är fritt fram att bara hasa runt i mjukiskläder och ta det lugnt. Det känns som om allt händer i december, vi bjuder och är bortbjudna om vartannat huller om buller och det är ju trevligt på alla sätt och vis men till slut behöver man dra sig undan som en excentrisk enstöring för att hämta nya krafter. Eller, i alla fall behöver jag det. Det är den fasen jag är på väg in i nu. Imorgon är sista inbokade besöket och sedan har jag fyllt min kvot för ett tag framöver. Sedan vill jag bara hinna kolla på film, läsa böcker och lyssna på poddar. Ta långa bad och sova middag, sådana grejer. 

Dagar som dessa undrar man ju varför man försökt sig på en sparblogg och det är dags att granska slöseriet. Rent ekonomiskt kan det här knappast kallas snålmånad utan gick istället lite överstyr åt andra hållet. Jag har inte summerat månaden i någon plus- och minuskolumn men jag kan redovisa på ett ungefär hur mycket pengar det blev. Jag har köpt julkappar för - håll i hatten nu - 5513kr. Mycket pengar, jag vet. Så är det att vara givmild och vilja skämma bort sin omgivning, hrm. Detta är naturligtvis julklappar från både mig och min man, även om det är jag som roddat allt eftersom han varit fullt upptagen på sitt jobb. Trots hans intensiva arbetsbörda lyckades han ändå sprätta lite pengar. Den 23:e storhandlade han julmat för ungefär 1000 kr och köpte ett par julklappar till barnen. Och som om detta inte vore nog fick tonåringen även 600 kr av oss. Men det är för att han ska kunna gå ut och äta och hitta på saker under lovet tillsammans med sin flickvän. 

Tala om röda siffror på utgiftssidan! Jag kommer att bli utesluten ur Sparbloggssamfundet!

Och tänk på att allt krut är lagt på själva julklapparna och ingenting på jul-lull lull.
Noll kronor på julpynt, julblommor eller juldukning. Julpynt har vi redan. Vi fick julblommor av min svärmor och det fick räcka. Jag hittade en halv förpackning röda servetter i kökslådan och mer än så behövs inte för en julig touch på matbordet. Jag köpte EN rulle julpapper bara för att jag verkligen ville kunna göra lite sötare barnjulklappar men det är allt! Tejp, julsnören och etiketter hade jag redan i min presentlåda. 

På plussidan: vi slapp taxiutgiften som jag hade räknat med för transport till julfirandet hos släkten. Vi hade aldrig kunnat åka kommunalt med den största julklappen, som var i storleksordning största modellen flyttkartong. Och ganska tung. Den gick bra att hämta på posten och bära hem till oss men då hade vi inte all annan packning att släpa på. Bara att få hjälp att transportera julklapparna innebar en besparing på flera hundralappar. Kylen är fortfarande överfull och vi har inte behövt handla någon mer mat. Vi har fått jättegod mat när vi varit bortbjudna och barnen har fått både pengar och presentkort av generösa släktingar. Lite fiffiga och beräknande var vi också som gav barnen en del kläder, sådant som de ändå behöver, i julklapp och inte bara grejer som faller under "onödig konsumtion". Min svärmor fick ett par dyra kuddar som vi visste att hon behövde (inte att de var dyra men att hon behövde kuddar alltså) och det är lite som ett tack för gångna året eftersom hon alltid ställer upp som barnvakt och hundvakt så att vi kan ägna oss åt att jobba och tjäna pengar. 

Sist men inte minst kanske jag ska påpeka att vi inte bryr oss om någon mellandagsrea eller att tillbringa ledigheten i något köpcentrum. Någon måtta får det vara. Nu stryker vi ett streck över det här och tar nya tag. 

Förresten: om två dagar är jag snusfri sedan ett år tillbaka! Hurra för mig!
12 kommentarer:

 1. Hurra för dig, verkligen! Jag kan åtminstone semiskryta om att intet snus inhandlats idag, har sugit på begagnade hela dagen. Är det i morgon jag ska ta hoppet? Fan, det är så svårt, det räcker med en genomklappning hos femåringen för att vänster inte är höger eller tvärtom så slänger jag mig i bilen till närmsta nikotinshack med stirrig blick.. men igen då, kletat på ny ekonomisk plan och siffrorna blinkar emot mig i rosa, det är en gigantisk summa jag skulle kunna spara/lägga på annat. Jag tar min matinhandlingslista under armen i morgon, kör eye of the tiger eller annat ishockeymatchinspirerat på full volym och försöker segla förbi snuskylen. Återkommer med rapport.
  Lugn skön jul, njuter på och varvar sparbloggar med långsam prosa.
  Alla julklappar gick hem, och budgeten nästan då, 350 för mycket.

  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Amän stö lite salt i såren bara... :) "350 för mycket". Här drog jag till med typ 3500 för mycket men men, nu vänds det blad så det står härliga till.

   Och jag förstår vad du menar, jag kan helt ärligt säga att jag var mer mentalt stabil som snusare än vad jag är nu. Jag har mindre tålamod nu och ingenting att ta till när jag blir upprörd. Det är ju inte så att man rusar ut i köket och tuggar på en bit gurka för att lugna nerverna när det kaosar omkring en. Snuset fyllde verkligen en jätefunktion. Men jag är för snål för att snusa.

   Radera
 2. Tobak är ett elände så stort grattis! :)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Elände? Snus är jättejättemysigt och gott. Det är som en snuttefilt. Men tack i alla fall och jag tänker försöka hålla mig snusfri även i fortsättningen.

   Radera
 3. Grattis! Härligt :) God snusfri fortsättning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack snälla! Jag har skämtat så mycket med alla i min omgivning om att jag tänker börja igen på årsdagen att jag nästan började tro på det själv :) Men nej, skönt att inte längre vara slav under nikotinet.

   Radera
  2. Slutade röka för snart två år sen och förutom att jag mår mycket bättre så är just känslan att inte vara slav under nikotinet det jag är sååååå glad för

   Radera
  3. Ja. Förutom alla andra uppenbara fördelar är det något särskilt med känslan av att själv ha kontrollen över sitt liv. Det finns händelser färskt i minnet när man glömt köpa snus eller när man skulle resa bort och var tvungen att se till att bunkra snus.

   Radera
 4. Grattis till snusfriheten.
  Jag visste ju att du skulle klara det :)

  Hoppa inte man kan bli utesluten ur sparbloggssamfundet för några små snedsteg. För då åker jag ut i början på nästa år....Jag kommer att ta JÄTTE kliv bakåt inledningsvis (tror jag).

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tackar! Skönt att du visste att jag skulle klara det, själv har jag inte alltid varit lika övertygad.

   Och vad är det för spännande JÄTTEkliv du planerar att ta? Jag är supernyfiken!!

   Radera
 5. Hej !
  Blev utesluten jag med ur snålis-sekten. Guldtia grisen (Lokafalskan) är slaktad, alla småköp har betalats med guld. Den är snart tom och hamnar i ICA:s pantautomat.
  Förresten var det du som skrev om pantflaskor. I vårt soprum finns det pengar att hämta om man vill. Ibland kassvis, fast vi har bara ca 100 meter till ICA. Detta kallar jag slösa. Men är det inte så också att man får inte ta ngt som någon annan har kastat, fast har sett hur gamla magasiner lämnar rummet under armen.
  Julklappar köpte jag bara till mig själv, ordentligt, en investering om Lyxfällan kommer.
  En vit skinn Jetson, så fin att törs knappt sitta i den och för att katterna inte förstör den beställt ett fårskinn också. Fingerprint, står för fakturan, den raketen.
  Jättegrattis till din snusfrihet och arbetsglädje när det blir dags.
  Gott Nytt År !
  //arja

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack och Gott nytt år till dig också!

   VAD? Designmöbler och slaktad guldtiagris? Det finns tydligen värre syndare än jag. Eller, det beror iofs på vilka småköp man valt att använda pengarna till. Min man har sin flaska kvar och kämpar för att lyckas fylla den...Det går långsamt.

   Det var inte jag som skrev om pantflaskor? Inte om något soprum i alla fall. Tror aldrig att jag sett en enda pantflarra i vårt soprum men om folk hade lämnat stora kassar pant i soprummet hade jag nog blivit frestad att skicka ner barnen att hämta dem, efter mörkrets inbrott. Haha.

   Ett stort grattis till din vita Jetson! Best buy! Njut av den! Ska man köpa något till hemmet så ska man köpa dyrt och kvalitet som står sig med tiden. Det var så min sparsamhet föddes, när jag såg vad mina rensa-högar innehöll (plagg från de stora kedjorna) och vad som fick hänga kvar i garderoben (exklusiva märkesplagg).

   Dessutom har du nästan inte köpt fåtöljen, inte om den finansierades med aktieraketpengar. Då är den en BONUS :)

   Radera