onsdag 9 december 2015

Underbart är kort

Underbart är kort. Knappt hade man hunnit skaffa sig OKQ8-kortet och börjat njuta av att casha in en återbäring på saftiga 1% så kom beskedet att de sänker återbäringen till en ersättningsnivå som är pyttiga 0,3%. Förbannar mig själv som väntade så länge med att skaffa kortet också. Jag har nästan inte hunnit ta del av förmånen eftersom jag handlar så pass lite. Det är ju nu till jul som det hade kunnat skrälla till lite på kortet och - ironiskt nog - förde jag dessutom över ett högt belopp till kortet för bara ett par dagar sedan. De hänvisar till ett nytt EU-direktiv (som om jag inte hatade EU tillräckligt redan innan). I ett försök att kompensera detta kommer OKQ8 att dubbla bonuscheckens värde om man använder den för att handla i deras stationer. Men då får man inte handla drivmedel, tobak, apoteksvaror, post, spel och presentkort. Med andra ord kan man använda den på sådant som läsk och godis, det som redan är dubbelt så dyrt där om man jämför med närmaste stormarknad.

Dagen har gått till att försöka handla och planera inför ett stort kalas som vi ska ha i helgen. Jag har ju berättat att vi har två födelsedagar i familjen som ligger darrande nära jul och alla har naturligtvis rätt att få fira sin bemärkelsedag. Men det är onekligen en aningens körigt för festfixaren (= petit moi). Och även om jag blivit galet sparsam de senaste åren varken vill eller tänker jag snåla när vi nu fyller hemmet med gäster. Av olika anledningar har det blivit mindre bjudningar än vad vi brukar ha så nu när vi kommer att ha storkalas med både släkt och vänner tänker jag sannerligen gå all in istället. 

Jag har varit på en butik som bara säljer partyprylar och handlat lite fina ballonger och dekorationsmaterial. Ska det vara så ska det vara. Jag tänker göra en fancy dukning helt i vitt och silver, vintertema men utan att det blir juligt. Ballongerna ska sitta i en klase på ytterdörren (julkransen får ledigt för en dag) och sedan kan barnens småkusiner få med sig varsin ballong hem. Jag får tänka på att det måste vara barnvänligt eftersom det kommer ett par klåfingriga småglin. I fjol ansträngde jag mig och gjorde jättefint på soffbordet med grupper av tända ljus och en massa skålar med snacks. Utan att ha en tanke på att allt var i perfekt höjd för en av kalasets yngre gäster som då var i två årsåldern. Barnets pappa fick börja firandet med att barnsäkra festen och plockade undan allt som var i barnhöjd så att vi hade ett helt tomt bord i vardagsrummet. Det såg lagom festligt ut, haha. Och i år har samma familj med sig en ettåring också. Vi kommer att bjuda på plockmat och födelsedagsfika. En charkbricka värdig kungligheter. Tårta och glass med hemgjorda chokladmaränger och chokladsås (småbarn brukar föredra glass framför tårta). 

En annan sak jag måste berätta är vad som hände idag. Tonåringen är hemma sjuk och bad snällt om jag kunde köpa en Subwaymacka åt honom när jag ändå skulle iväg och handla. När man själv är väldigt sparsam kan man ju tycka att det är så himla onödigt att slänga ut pengar på sådant, särskilt vid tillfällen när han är hemma och köket är fullt med mat. Men han hade långtråkigt och behövde något för att muntras upp. Jag förstår honom, det blir något att längta efter. Och den här gången har jag faktiskt inte behövt köpa det vanliga sjuk-kittet med glass och halstabletter till honom. På grund av all träning är han ganska stor i maten och därför bad han om den stora mackan som är 30 cm. Den kostar 74 kronor! SJUTTIOFYRA KRONOR! Förstår ni att pengarna hade räckt till att köpa ingredienser till kycklingbaguetter åt hela familjen om jag hade gått till en mataffär?! Men säg den förälder som inte njuter av att skämma bort sitt barn. Jag rusade hem med baguetten och tog ut hunden för en promenad. På vägen till skogen ser jag en hundralapp ligga och fladdra mitt på trottoaren! Det kändes nästan som karma! Det gjorde lite ont i mig att betala så mycket pengar för en macka men jag valde att göra det för att glädja någon annan och då...ja, belöningen lät inte vänta på sig. Nice surprise!
15 kommentarer:

 1. Svar
  1. Jag vill gärna tro det! Särskilt när jag alltid känner ett litet sting när jag hittar tappade pengar (inte för att det händer ofta men ändå). Vill inte att de ska tillhöra någon stackars fattigpensionär som hade behövt dem bättre än jag. Men jag inbillar mig att de å andra sidan inte förvarar pengar löst i fickan på det där sättet så de blir lätta att tappa...

   Radera
 2. Svar
  1. JA! Och det låter så fint när du nämner dem i plural (synd att jag bara hittade en den här gången, haha).

   Radera
 3. Där ser du! Gud tar och ger :)

  Jag hade sjuk tjej hemma på liknande vis som du. Hon ville ha yoghurt med fruktbitar i. Det visade sig bara en Valio-produkt. 26 spänn litern.

  Det är typ dubbelt upp, eller mer, mot fil. Jag grät en skvätt men blev inte ekonomiskt belönad. Men jag fick en kram.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hahaha. Ja, de flesta har en soft spot för sjuka barn och jag är absolut inget undantag. Och en tacksam kram är på sätt och vis mer värt än en papperssedel. Men hundringen satt fint den också :)

   Radera
 4. Namaste Snålcoachen! Hut går hem, what goes around..osv.
  Beställde OK/Q8-kortet för månader sedan, har inte tagit tag i att aktivera det så nu skiter jag nog i det. Jag kanske ska bojkotta dem som en solidaritetshandling för alla kortinnehavare, en liten konsumentprotest som inte kommer beröra bolaget men jag kan åtminstone fnysa lite varje gång jag kör förbi. Det är INTE medveten närvaro som gör gott för det innersta i långa loppet men det är lite skönt att ha något att fnysa över ibland.

  För övrigt hoppas jag på Karma mer än någonsin idag. Idag behöver Karma flöda över världen och skölja över väl valda människor.
  Morsan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det är surt att återbäringen från OKQ8 går ned, men det är inte deras fel utan beror på ett EU-direktiv. Det finns dock ingen idé att bojkotta dem, den enda som förlorar på det är du själv. Vilket annat företag ger dig återbäring när du handlar var som helst? Helt klart är det nu bättre att handla med Ica-kortet på Ica (kreditkortet är bäst) eller koppla kort till hemköp osv. Det finns även andra kort som ger poäng på olika sätt. Men det som är bra med OKQ8-kortet är att man får pengar tillbaka, var man än handlar. Ja det är trist att man inte får 1 % i återbäring längre (ett pris som företaget du handlat hos betalat), men 0,3 % är faktiskt bättre än noll! Direktivet innebär att det blir billigare för företagen och bankerna kan inte ta vilka priser de vill längre. OKQ8 har i alla fall tagit ansvar genom att ge avgiften i återbäring till konsumenten, vilket inte ger mig anledning att bojkotta dem utan snarare tvärtom.

   Radera
  2. Mitt hot om bojkott var med glimten i ögat. Mest en protest mot att inte ens få använda bonusen till drivmedel, anledningen till att besöka en mack. Styggelsen att sälja korv och bake off-wienerbröd och annat tjafs borde förbjudas av socialstyrelsen. Ska titta på det där med ICAs kredidkort, just nu samlar vi bara poäng med kortet.
   Morsan

   Radera
  3. Samma här, jag samlar också bara poäng med med ICAkortet och har inte ens kreditvarianten. Men tänker naturligtvis kolla upp det snarast.

   Radera
  4. ...och 0,3% ÄR bättre än noll men samtidigt är det en rejäl och kännbar sänkning. Förmodligen hade OKQ8 hellre fortsatt med gamla återbäringsnivån men det är mycket riktigt inte deras beslut. Min besvikelse är dock inte mindre för det.

   Radera
 5. Jo för sjutton. Jag har att rapportera. Idag klappade jag ihop julklappshandeln. Det landade på ca 2350, alltså 350 över budget. Jag är grymt nöjd med det. Och jag har fått till jättefina klappar, det var en utmaning att hålla det billigt men också roligt. Jag skrev på "omedvetenellermedvete.." att december ser ut att bli min bästa sparmånad på hela året. DET är en skräll som heter duga. Matkontot har tillräckligt för sista julinköpen och bensinkontot med. Köttbullarna ligger i frysen, skrytsamt små och runda, och jag kan bara lalla runt och njuta av alla ickemåsten och ickegöromål. Har en ordentlig uppgift att bli klar med på jobbet men det borde vara i box senast torsdag före lunch. Så just nu känns det som att julefriden är inom räckhåll.

  Morsan

  SvaraRadera
 6. *APPLÅDER* Jag är grymt imponerad, g r y m t!! Och stolt :)

  Skönt att ligga så bra till på alla plan och kunna känna julefriden infinna sig! I envy you. Men jag är hack i häl faktiskt när det gäller julbestyr och frid. Läget är under kontroll. Däremot kommer jag naturligtvis inte att klara din julbudget men skit samma, frid är också mycket värt...

  SvaraRadera
 7. Shell och preem har 1% cashback. Bara byta

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack för bra tips!
   Ska kolla upp det redan imorgon.

   Radera