söndag 4 oktober 2015

Opinionsbildare

För att varva ner lyssnar jag ibland på poddar av olika slag. Allt från intressanta ämnespoddar till rena pladderpoddar för underhållning. Jag har inte lyssnat på ekonomipoddar men då och då dyker ämnet pengar upp när man minst anar det. Häromkvällen låg jag i badet och lyssnade på en podd av två av Sveriges just nu kanske mest omtalade och framgångsrika kvinnor. De drar fulla hus och kränger vin och böcker på löpande band. På Instagram kan man ta del av glassig konsumtion och roa sig med att räkna deras livsstilspoäng. Jag lägger inga värderingar i det utan säger som jag alltid gör, var och en får göra som den vill. 

Men det jag reagerade på var att de i ett av avsnitten sade - Man ska inte sitta och hålla på pengar. Eller tänka på pengar. Man ska kasta upp dem i luften och göra roliga saker för dem. De ska sättas i rullning! 

De pratade om folk som sparar ihop pengar av rädsla att bli fattiga och ställde sig helt oförstående till någon bekant som regelbundet brukade gå in på sitt bankkonto för att flytta runt pengar. Hm, det låter som jag. Även om det inte var mig de menade. Nåväl, de gav ämnet pengar generöst med utrymme och kom med exempel som de tyckte var talande. De hade någon bekant vars fru hade tillrättavisat sin man med orden "Don't act like you are poor, because then you are going to be poor". För att ytterligare understryka vikten av att inte hålla i pengarna bjöds lyssnarna på ytterligare visdomsord "Give money away and the money will follow". Vilket inte gav några som helst träffar vid en googling så det verkar inte vara något etablerat ordspråk men jag tolkade det som att man menade att den som är generös mot andra, själv blir rikligt välsignad.

Naturligtvis har jag synpunkter på detta. Ganska många dessutom. 
Först och främst är detta lätt att säga för den som har medvind och ett stadigt stigande kassaflöde. För det andra har deras populära podd 3-400 000 lyssnare varje vecka och majoriteten av dem är gissningsvis kvinnor mellan 20-35 år. De är enorma förebilder för många människor och läser man kommentarerna är majoriteten okritiska fans som sväljer allt de säger. Ni vet hur det funkar på sociala medier idag, en känd förebild lägger upp en bild på en vas med snittblommor eller en nyinköpt klänning och folk går helt bananas. Fans taggar sina vänner och skriver LIFEGOALS!! (ja, med versaler) och uttrycker genast att de vill köpa samma saker. Jag är alltid mer fascinerad av kommentarsfältet än själva bilden någon kändis lagt upp. 

I en podcast får man givetvis säga och tycka vad man vill, det är ju liksom själva grundidén bakom den. Och alla människor delar naturligtvis inte samma syn på pengar. Bra så. Slösarna är många medan spararna är få. Inga konstigheter. Men jag tänker så här: ett bra budskap till unga kvinnor är att börja spara regelbundet. Det är viktigt att uppmuntra till ett så självständigt liv som möjligt med egen bostad och försörjning. Ekonomisk trygghet. Spara lite för ålderdomen. Spara gärna lite till körkort, resor och möbler också istället för att tomma bankkonton och riskera att frestas att ta lån och avbetalningar. Tyvärr faller den typen av tips platt till marken när populära stjärnpoddare citerar vår mest kända stjärnmäklare i NY som enligt dem ska ha sagt 
- Pengar är inte viktiga för mig, jag gör gärna av med dem så fort det bara går. Jag vill inte ha någon relation till dem.

Men utan någon enda gång i programmet ta upp det allra mest självklara istället för att försöka göra detta till sanningar som man försöker applicera på vanligt folk. Den där stjärnmäklaren drar nämligen in lika mycket pengar på en dag som en vanlig arbetare gör på ett helt år, eller mer. Troligtvis har enorma summor investerats redan innan man börjar "göra av med pengarna så fort det bara går" och har tryggat stora passiva inkomster för åratal framöver.

Den som har makt att påverka behöver tänka på att sprida bra budskap.


22 kommentarer:

  1. Jag är inte så frälst på poddar. För mycket babbel i min smak. När jag läser ditt inlägg blir jag mer stärkt i den uppfattningen. ;)

    Ha en fin vecka!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, bästa kommentaren!
      Själv tycker jag att det är väldigt underhållande med poddar, som ett komplement till musik och radio.

      Radera
  2. Jag lyssnar mycket på poddar, just för att de inte alltid är så tillrättalagda utan att de kan vara lite mer fria i vad de säger än vad tex sveriges radio kan vara. Den poden som du syftar på här, har jag följt länge, men slutade för några månader sedan för att jag tyckte att de blev lite för flummiga, både med ekonomi och spåtanter och liknande. Tror som du att många ser upp till deras livsstil, med lyxiga resor och mycket konsumtion, och att som den ena sagt att hon blir genuint lycklig att att shoppa och att hon shoppar varje dag! Det kan säkert vara lätt att dras med i detta, och också vilja ha det så om man inte har så stark självkänsla. Jag som är lite äldre än deras egentliga målgrupp, har kommit till insikt att visst är det roligt att köpa vackra saker och fina kläder, men det kan aldrig ersätta den känslan av trygghet och välbefinnande man känner om man har ett sparande undanlagt på banken :) / Åsa

    SvaraRadera
    Svar
    1. Åsa, du formulerar det väldigt bra och du fick med mycket av det jag ville säga med mitt blogginlägg utan att riktigt lyckas med det. Framför allt "Tror som du att många ser upp till deras livsstil, med lyxiga resor och mycket konsumtion...det kan säkert vara lätt att dras med i detta, och också vilja ha det så om man inte har så stark självkänsla."

      Naturligtvis har man ett eget individansvar men det är en sak att följa och idolisera dessa personer som naturligtvis kan ägna sig åt daglig shopping bäst de vill eftersom det är upp till dem. Men det är lite en annan sak att uppmana lyssnarna att slösa bort sina pengar istället för att spara dem.

      Bättre hade väl varit att uppmana unga kvinnor att spara ihop en buffert och investera smart och självständigt för att sedan njuta av livet och slösa med "överskottet"...

      Radera
  3. Det är så genuint synd att de inte använder sin makt för att göra gott för kvinnor och deras relation till pengar, jag håller verkligen med!
    (Sen tycker jag det är lite roligt att du säger "no judgement!" fast dömer ut hela deras livsstil ;) )

    Jag tror att anledningen till att de har så många följare är för den oerhört höga igenkänningsfaktorn i många lägen, inte minst gällande psykisk ohälsa. Om de bara hade ägnat en gnutta åt att prata lite mer ekonomi i termer om att kunna vara självständig och inte beroende av någon annan hade de kunnat göra underverk! Folk hade lyssnat just för att de hade känt igen sig.

    Däremot tycker jag enbart de är starka och coola som har lyckats bygga upp sitt företag och säljer saker på löpande band. Bara för att man inte använder sig av sedvanlig reklam betyder ju inte det att det är fel. Varför hackas det så ofta på våra kvinnliga poddare/bloggare som gör business av sin verksamhet?

    Jag plockar iallafall russinen ur kakan och lyssnar glatt vidare, hoppas att de kommer våga prata ekonomi i framtiden, och gör de inte det så får jag mig iallafall många skratt och några tårar.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Näe, jag judgar väl inte deras livsstil som sådan? Det jag har synpunkter på är att man floskler ur sig saker om hur pengar ska rulla genom att hänvisa till personer som lyckats bygga upp en stor förmögenhet och säkrat framtiden genom passiva inkomster. De som definitivt aldrig skulle låta pengarna rulla utan kontroll. Men man får det att låta som en livsstil för alla, även vanliga löntagare. Och DET blir ganska tokigt, kan jag tycka.

      Däremot instämmer jag helt vad gäller igenkänningsfaktorn i många lägen och då framför allt gällande psykisk ohälsa. Det är en av huvudanledningar till att jag började lyssna på deras podd från början.

      Reklamfinansieringen som sådan har jag inte heller något emot. Det är inte konstigare än att det sänds TV-reklam mellan programmen. Det är när bloggare/poddare/instagrammare prånglar ut sina egna produkter alldeles för hårt som jag tröttnar. Och det oavsett kön, så det har ingenting med just kvinnliga poddare/bloggare att göra.

      Radera
  4. Jag har ingen aning om vilken podd du pratar om, däremot är jag ganska noga med vem som får ta tid i mitt mediaflöde. Böcker är nästan alltid mer värda att lägga tid på än något annat.

    Men är det inte lite tjusningen med Internet, att inte allt behöver gå genom ett P1-prettofilter?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag, som ofta inte är särskilt pk av mig, uppskattar naturligtvis yttrandefriheten i poddar. Däremot tycker jag att man kan använda sin kända röst på bästa möjliga sätt och kanske inte uppmuntra vanligt arbetarfolk att lättvindigt sätta sprätt på lönen. Särskilt inte samtidigt som de själva omsätter mångmiljonbelopp och gör en massa smarta investeringar...

      Radera
  5. Viktiga tankar. Och jag håller med. Jag kan falla till föga för lite dyrare kläderplagg, matvaror, viner eller familjetrippar, ibland! I övrigt känner jag mig ganska immun mot den där "livsstilskonsumtionen" som jag tycker är lite...korkad på något vis. Jag kan liksom inte förstå det. Jag har fullt upp med att rensa bort onödiga ting ur livet, och då har jag ganska (väldigt) begränsat med prylar/kläder/whatever. Jag känner att ju mindre saker jag har desto större moment av "lycka" känner jag. Ändå kan jag älska känslan min nya sköna tröja som är så skön att bära, men att vilja köpa en väska/skor/örhängen/whatever till för att matcha med känner jag sällan/aldrig. MEN, och detta MEN är ganska viktigt. Det är något jag saaaakta kommit till insikt om, på egen hand, långt fram i livet. TÄNK om jag fattat detta i 20-årsåldern då jag kunde sprätta lönen på två par identiska jackor i olika färger...eller i 30-årsåldern med för den delen. Jag hade liksom hakat på just den där "imagegrejen" du beskriver och jag önskar verkligen jag hade haft någon klok förebild som styrt in mig på ett klokare spår. För de kvinnor du beskriver i podden är kanske den summa de sprätter på trams i paritet med den summa jag sprätter på trams om man ser till våra respektive rörelseutrymmen, vad vet jag. Så det kanske är same same. Men jag skulle oavsett kassa inte gärna skylta med mina excesser, för jag känner ibland att det vore mer intelligent att njuta av att sätta summan det där sköna plagget kostar på sparkontot istället. Så, jag tycker det framstår som lite barnsligt att bländas av materiella ting, även om jag blir bländad själv. Men då smyger jag lite med det, som sagt...
    Ha en fin söndag!
    Morsan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag kan ändå gilla den, livsstilskonsumtionen!
      Tycker att det är härligt när man får lite glamour i vardagen och egentligen är jag en riktig sucker för dyra kläder och accessoarer även om jag valt att numera avstå det mesta för egen del. Jag kan fortfarande inte hålla mig borta från bloggar och instagram med exklusivt lull lull utan älskar att ytligt klicka runt och titta på vräkig lyx.

      En annan favorit är att gå in på hemnet och klicka fram den dyraste prisnivån (mycket underhållande nu när jag inte längre köper inredningsmagasin).

      Däremot värdesätter jag min framtida ekonomiska frihet mer än att tillfälligt fylla garderoben med dyra plagg. Kan jag inte få både ock så väljer jag - utan tvekan - den ekonomiska friheten. Även jag föredrar en minimalistisk livsstil framför berg av onödiga prylar men där har jag upptäckt att ju billigare junk folk köper, desto mer samlar de på sig. De som handlar dyrast har också minst grejer och är mest rädd om dem. Jag vet att jag skrev ett blogginlägg om det en gång i tiden när den här bloggen fortfarande var ganska ny.

      Däremot är jag glad att budskapet gick fram när det gäller förebilder och image. Jag har ingenting alls emot dessa kvinnliga poddares livsstil utan tyckte bara att det var märkliga uppmaningar till folk som inte alls har samma ekonomiska möjligheter och förutsättningar som de själva och den superkända stjärnmäklare som de valde att citera. Jag hade valt att uppmana kvinnor att spara och investera först och shoppa sedan.

      Radera
  6. Det är avkoppling att lyssna på dem men säkert skrattar de hela vägen till banken nu, men ok, hårt arbete ligger bakom varje framgång.Men prat om relationer och ohälsa ligger i tiden och att krydda med lite lyx friskar upp. Kristina

    SvaraRadera
    Svar
    1. Absolut! Och de har jobbar hårt för sin framgång men det enda jag har en åsikt om är att man uppmanar andra att göra något som man själv aldrig skulle göra. Deras intensiva konsumtion finansieras av pengar som blivit över när man sparat och investerat större delen av intäkterna. Skillnaden!

      Radera
  7. Jag inser naturligtvis att alla gillar olika. Däremot står jag för att jag tycker att det är väldigt insiktslöst och omvärldsföraktande att ha shopping som hobby. Och utöver det - ytligt.
    Jag tänker att alla citaten kanske fungerar bra för den som har pengar, som du skriver. Det kommer garanterat bli problem för den medelinkomsttagare som kastar upp pengar i luften och låter dem rulla.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Exactamente vad jag ville förmedla med mitt inlägg! Även om jag är något mer förstående för shopping som hobby (själv har jag ju lagt den fritidsaktiviteten på hyllan men ändå).

      Radera
  8. Du vill inte avslöja poddens namn? Blev nyfiken, men sökmotorer och jag går sällan bra ihop...

    Det hela verkar beklämmande utifrån din beskrivning. Nu känner jag inte till deras ålder, men kanske kan vi tillskriva det ungdomligt oförstånd?

    För egen del var jag ekonomiskt omogen tills jag var i 30-årsåldern... Dessutom var det externa omständigheter som tvingade mig att ta ansvar för min ekonomi. Om det som skedde inte hade hänt, skulle jag förmodligen lalla på i samma naiva hjulspår ännu några år. Livserfarenheter kommer förmodligen att styra in dem på ett (i mina ögon) bättre spår framöver...

    Off-topic, men jag undrar om du kan ge mig några tips? Har länge haft funderingar på att starta en blogg, men är inkompetent när det gäller allt som har med teknik att göra. Är rädd att begå misstag som avslöjar vem jag är.

    Läste ditt inlägg om när du loggade in på bloggen via arbetsdatorn och problemen det ledde till. Min värsta mardröm; vilken ångest!

    De flesta rekommenderar att titta på instruktionsfilmer på YouTube. Gjorde du det och är det någon du tycker är speciellt bra i så fall (det finns ju hur många som helst...)? Om inte, hur gick du tillväga?

    När man laddar upp filer (fotografier; Excelark etc), innehåller de inte information som kan avslöja vem man är? Exempelvis begick en känd bloggare misstaget att lämna kvar sitt riktiga namn i en Excelfil (stod kvar som "författare").

    Hemligheten är väl bevarad hos mig, men jag tänker att sådant är lätt hänt. Kanske finns det annan sådan (mindre uppenbar) information (licensnummer till ett program; ett fotografis filnamn etc) som kan användas för att röja en identitet?

    Jag antar också att man inte kommer runt (slipper) reklamen? Starta blogg är väl gratis, man bidrar som reklampelare i stället? Då lämnar man alltså ut sin identitet (kontonummer och annat) till bloggägaren (man får väl en viss ersättning?)?

    Tack för eventuella råd (endast om du har tid)!

    Hälsningar

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. En relaterad fråga: är det så att du (och andra bloggare) ser våra IP-nummer när vi kommenterar? Som jag förstår det får du e-brev när nya kommentarer postats i dina inlägg (det är i alla fall en möjlighet); innehåller dessa e-brev teknisk information à la IP-nummer om avsändaren?

      Carolus

      Radera
    2. Carolus, jag tycker väldigt mycket om ditt sätt att uttrycka dig i kommentarsfältet och skulle mer än gärna följa den blogg som du funderar på att starta.

      Jag svarar gärna på frågor och försöker ta dem i turordning:
      Podden jag nämnde i blogginlägget heter Fredagspodden med Hannah och Amanda, avsnitt 176 Oprah - of the world. Lyssna från cirka 16:20 om du vill komma direkt till det mitt blogginlägg handlade om. Jag valde att inte skriva ut poddens namn av en anledning, att man skulle ta till sig inlägget förutsättningslöst och inte lägga så mycket fokus på personerna bakom citaten.

      När det gäller anonymiteten som bloggare så är jag förvånad att du ber mig om råd efter att ha läst min dundertabbe med jobbdatorn, haha. Men jag loggade faktiskt aldrig in på bloggen via jobbdatorn utan på google och det var det som ställde till det. I övrigt är det inte särskilt svårt att vara anonym. Kanske beroende på hur man vill vara anonym? För min del handlar det mer om att hålla vänner, släktingar och nyfikna grannar borta från bloggen än att någon nitisk bloggläsare skulle lyckas klura ut identiteten. Jag vet faktiskt inte om det går att spåra någon via bilder och filer men jag har faktiskt inte oroat mig. Kanske någon läsare kan svara på detta?

      Jag har ingen aning om hur man kollar IP-adresser och de står inte i de e-brev jag får när någon postat en kommentar på bloggen. Och så länge ingen trakasserar mig eller gör något ytterst olämpligt kommer jag inte heller att leta efter, eller gå vidare med, någon IP-adress. Jag har någon slags grundtro att så länge man vill vara anonym av rätt skäl och uppför sig väl så respekterar folk också önskemålet om anonymiteten. Jag skulle aldrig komma på tanken att hänga ut någon annan.

      Mitt råd är: skaffa en anonym epostadress och öppna en blogg.
      Börja med att välja bloggportal. Det finns jättebra gratis bloggmallar att använda. Givetvis kan man även skaffa en egen domän med webbhotell men det rekommenderar jag inte eftersom du vill ha det så tekniskt okomplicerat som möjligt.

      Jag tror aldrig att jag tittade på någon instruktionsfilm men jag vet att jag googlade efter en enkel och kostnadsfri bloggportal. Jag har valt en blogg helt utan reklam och så kommer det att förbli om inte någon hör av sig med ett riktigt pangerbjudande som inte går att motstå. Den dagen lovar jag att omvärdera mitt beslut om reklamfri blogg. Men att få betalt för att någon ska klicka på annonser på min sida känns bara som ett störande moment som troligtvis inte heller inbringar några större inkomster och därför är jag inte intresserad av det. Alla gör givetvis som de vill men jag tycker det är skönt med en "ren" blogg som bara består av det jag själv lagt upp. Med andra ord tjänar jag inte ett öre på den här bloggen.

      Jag hoppas att du fick svar på det mesta. Du är naturligtvis välkommen att höra av dig med fler frågor. Det är bara roligt om jag kan vara till hjälp.

      Radera
  9. Snålcoachen,

    Tack för ditt utförliga svar!

    Reklam: Där tänker vi likadant. Vill också driva en helt reklamfri blogg, men trodde faktiskt inte det var möjligt... Har inte noterat tidigare att din är fri från reklam (försöker fokusera helt på inläggen på de bloggar jag läser), men jag uppskattar verkligen den strikta "renheten" här!

    De digitala spår man lämnar efter sig (främst sådana som jag överhuvudtaget inte känner till) är kanske vad jag mest är rädd för...

    En riktigt duktig hacker skulle förmodligen kunna knäcka anonymiteten i en handvändning...

    Fast å andra sidan... Varför skulle någon bry sig om mig? Snacka om att tillmäta sig betydelse! Känner mig lite paranoid, men skriver man detaljerat om sin privatekonomi är det inte så kul att hängas ut. En del av magin skulle också försvinna IMHO om identiteten vore känd.

    Vissa typer av bloggar tror jag däremot vinner oerhört på att inte vara anonyma. Tänker exempelvis på föräldrar som skriver om dödssjuka barn. Det berör ju på ett helt annat sätt än om de skrivs anonymt.

    Jag kanske återkommer med fler frågor; tack för återkopplingen!

    Hälsningar

    Carolus

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just på grund av risken att bli hittad eller igenkänd väljer jag att inte skriva ut hur mycket pengar jag har på banken osv.

      Många sparbloggare lägger upp fina excelark där de visar hela sin privatekonomi. Berättar exakt hur mycket de sparat och hur mycket deras investeringar vuxit. Det är sådant jag låter bli att göra. Fokus i min blogg får ligga runt sparandet i stort och tankar kring detta. Inte en exakt redovisning av ekonomin. Folk beter sig så konstigt kring pengar och jag vill inte att människor i min närhet ska ha för mycket insyn i min ekonomi.

      Dessutom tror jag att man ofta kan vara mer ärlig som anonym. Om jag visste att mina mostrar, kusiner, arbetskamrater, grannar och bekanta gick in på bloggen av nyfikenhet så skulle innehållet se helt annorlunda ut. Vara mer tillrättalagt och anpassat efter min omgivning. Och det vore inte alls samma sak. I de flesta sammanhang är anonymitet på nätet förknippat med något dåligt (typ näthat och ljusskygga individer) medan det i andra sammanhang - som detta - borgar för öppenhet och ärlighet.

      Radera
    2. Så sant, så sant!

      Carolus

      Radera
  10. Hej!
    Jag hittade din blogg via google och undrar om du skulle vara intresserad av ett länkbyte med mig?
    Jag driver bloggen www.västkustinvesteraren.se. Detta skulle hjälpa oss båda att placera oss högra upp i google sökmotor och driva besökare fram och tillbaka mellan våra bloggar!

    Ser fram emot ett lyckat och smidigt samarbete! :-)

    Med vänliga hälsningar
    Västkustinvesteraren

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej!
      Har lagt till din blogg i min blogglista!

      Radera